Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дивіденди від миру

Або Що дасть Рамкова угода про мир, безпеку та співробітництво в регіоні Великих озер Африки
24 травня, 2013 - 10:42

Регіон Великих озер Африки сьогодні має шанс досягти того, що протягом кількох десятиліть вислизало від змучених війною людей. Це може змусити замовчати гармати, підвищити рівень довіри й торгівлі між сусідами, забезпечити освіту мільйонам дітей, які не ходять до школи, розширити права та можливості жінок, а також створити економічні можливості, які дадуть змогу країнам регіону прокласти шлях до процвітання, належного врядування та довготривалої стабільності.

Найближчими днями ми поїдемо до Демократичної Республіки Конго (ДРК), Руанди й Уганди, де відбудуться зустрічі з лідерами регіону й буде оголошено деякі конкретні зобов’язання щодо прискорення розвитку та зміцнення миру. Цей спільний візит, перший у своєму роді, став можливим завдяки знаменній новій Рамковій угоді про мир, безпеку та співробітництво для ДРК та регіону.

Ця угода стала результатом спільних зусиль Організації Об’єднаних Націй, Міжнародної конференції регіону Великих озер, Спільноти розвитку Півдня Африки та Африканського Союзу. У ній визнано, що розірвання циклу катастрофічний конфліктів у східній частині ДРК потребує нового підходу.

Недостатньо лише кризового управління та ліквідації наслідків бойових дій. Потрібно звернути увагу на головні причини. Угода, яку підписали 11 країн, вимагає дій з боку керівників регіону, за підтримки міжнародного співтовариства, для вирішення проблем загальної безпеки й розвитку. А через те, що дані обіцянки потрібно виконувати, угода передбачає механізми пильного нагляду для досягнення намічених цілей.

Ми переконані, що такий новий комплексний підхід забезпечить ДРК і району Великих озер більші шанси на досягнення миру та економічного розвитку на майбутні роки. Але ця «основа для надії», як її назвала Мері Робінсон, спеціальний посланець ООН по району Великих озер, вимагає напруженої праці.

Вражаюча кількість мешканців ДРК — 70 відсотків, живуть менш ніж на 1,25 долара на день. Понад сім мільйонів дітей — третина від тих, хто має ходити до школи — не мають змоги навчатися. Приблизно 2,4 млн дітей постійно недоїдають. Малярія, холера та кір становлять значну небезпеку через неналежний рівень охорони здоров’я, водопостачання та санітарії. Дороги зруйновано, а електроенергія є дефіцитною і дорогою. Основні товари необхідно імпортувати. Майже 6,3 млн осіб потребують продовольчої підтримки.

Сексуальне насильство досягає жахливих рівнів у всій країні, його застосовують як знаряддя війни збройні групи, що діють на сході. Відсутність робочих місць і можливостей створюють сприятливе середовище для злочинності. Понад три мільйони конголезців покинули свої будинки у пошуках безпеки, в тому числі й 2,6 млн переміщених осіб у межах ДРК і 450 000 біженців у сусідніх країнах.

Головними чинниками зміцнення миру, стабільності та економічного зростання будуть лідери регіону Великих озер. Організація Об’єднаних Націй, Група Світового Банку і все міжнародне співтовариство мають їх підтримати. Ми обіцяємо, що обидві наші організації будуть тісно співпрацювати, застосовуючи нові та глибші методи, забезпечуючи цим, щоб здійснення аспектів політики та безпеки Рамкової угоди відбувалося одночасно з економічним розвитком, який має важливе значення для тривалого миру та стабільності.

Шляхом відновлення економічної діяльності та підвищення рівня життя в прикордонних районах, шляхом заохочення прикордонної торгівлі, неухильно зростаючої економічної взаємозалежності, викорінення корупції, а також забезпечення управління природними ресурсами на загальну користь, ми можемо зміцнювати довіру, підвищувати добробут, рівень доходів і можливостей.

Інші країни показали, що можливо одужати після конфліктів і просуватися до виконання Цілей розвитку тисячоліття. Наразі ми дивимося за межі ЦРТ-2015, маючи на меті нову програму сталого розвитку, яка ліквідує крайню бідність. Численні країни Африки стрімко рухаються вперед. Народ ДРК також заслуговує на шанси для прогресу.

Мирна угода має забезпечити дивіденди від миру. Ми в боргу перед народами регіону Великих озер і маємо допомогти досягнути їхньої мети: припинення конфліктів, шкільне навчання для дітей, повага до прав жінок, доступ до медичної допомоги та стабільної енергетики, а також доходи та можливості для всіх. Саме тому ми здійснюємо цей візит. Ми бачимо надію для людей з регіону Великих озер, ми сповнені рішучості допомагати їм на кожному кроці цього шляху.

Статтю надано «Дню» представництвом ООН в Україні на ексклюзивних правах

Пан Гі МУН — Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй;

Джим Йонг КІМ — президент Групи Світового Банку.

Пан Гі МУН і Джим Йонг КІМ
Газета: 
Рубрика: