Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

До Брюсселя через Афіни

20 квітня, 2002 - 00:00

Візит міністра закордонних справ України Анатолія Зленка до Греції відбувся більше ніж за півроку до того, як ця країна перебере на себе головування в Європейському Союзі. Офіційні представники Грецької Республіки давно говорять про те, що під час свого головування в ЄС Афіни намагатимуться «прочинити його двері» для України. У Києві радо вітають подібні заяви, однак прагнучи отримати асоційоване членство 2004 року, хотіли би вже зараз почути щось більш конкретне. А зважаючи на те, що Данія, яка головуватиме в ЄС перед Грецією, закриває своє посольство в Києві, зволікати з переговорами з потенційними лобістами наших інтересів у Брюсселі не варто. До того ж стабільне партнерство Греції та України, крім євроінтеграції, має багато інших аспектів, що потребують нових імпульсів.

«Під час головування Греції в ЄС ми підтримуватимемо укладання угоди про асоціацію між Україною та ЄС», — заявив міністр закордонних справ Грецької Республіки Йоргос Папандреу, передає АП.

Обговорюючи з Анатолієм Зленком перспективи відносин України та ЄС, президент Грецької Республіки Константинос Стефанопулос заявив про впевненість, що Україна як європейська держава може розраховувати на вступ до Євросоюзу, якщо виконає всі умови членства в цій організації, передає Інтерфакс-Україна. Грецький президент відзначив зростаючу роль України як важливого гравця у східноєвропейському регіоні. Константинос Стефанопулос також заявив, що Афіни вітають прагнення України до більш тісного діалогу з НАТО. Північноатлантичний альянс, на думку президента Греції, сьогодні трансформується передусім у політичну організацію, яка гарантує мир та стабільність. Міністр закордонних справ України запропонував створити міжвідомчу українсько-грецьку комісію з військово-технічної співпраці.

Тепер Київ очікує на більш конкретні заяви керівництва Греції під час візиту до України прем’єр-міністра Греції Костаса Сімітіса у липні цього року, та візиту президента Леоніда Кучми до Афін, запланованого на вересень.

Представники ж грецького бізнесу, що мають справу з Україною, доволі чітко сформулювали свої претензії до нашої держави та перешкоди, що заважають інтенсивному розвитку їхньої діяльності. За словами генерального секретаря Торгово-промислової палати Греції Константиноса Міхалоса це відсутність регулярних морських сполучень між Україною та Грецією, бюрократизм української сторони при оформленні документів, високі мита на товари, що ввозяться з Греції. Крім того, передає Інтерфакс-Україна, Константинос Михалос вважає однією з основних перешкод розвитку українсько-грецької співпраці «не зовсім зрозумілу ситуацію з приватизацією землі в Україні».

Однак поки що грецькі бізнесмени намагаються працювати в Україні попри вищезгадані негаразди. Відомий судновласник Анастасіс Ласкарідіс, на замовлення якого у Миколаєві будують кораблі, на зустрічі з Анатолієм Зленком заявив, що готовий продовжувати інвестувати українську економіку. Гарантією успіху своїх інвестицій Ласкарідіс вважає президента України, стабільність політичної ситуації та низький рівень інфляції в нашій державі, послідовне зростання економіки та потужний промисловий і науково-технічний потенціал.

У свою чергу, Анатолій Зленко не забув про інтереси українців, які хочуть заробити гроші в Греції. Він обговорив можливість створення спільних українсько-грецьких будівельних консорціумів, які б готували Афіни до літньої Олімпіади 2004 року. Також глава зовнішньополітичного відомства України виступив з пропозицією перевести на стабільну правову основу працевлаштування українських моряків на грецьких суднах, прискорити укладення угоди, яка б передбачала визнання Грецією дипломів та сертифікатів українських моряків. Окремо обговорювалося становище українських заробітчан у Греції, зокрема двостороння Угода про працевлаштування та соціальний захист.

Варвара ЖЛУКТЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: