Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Гарантійний обмін

Кишинів готовий підтвердити нейтралітет заради об’єднання країни
24 січня, 2008 - 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Завершився московський вояж президента Молдови Володимира Вороніна. Він зустрівся зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Після переговорів сторони обмежилися загальними заявами. Хоча згідно з кулуарною інформацією, президенти обговорили питання під грифом «секретно».

Йдеться про допомогу Росії в питанні об’єднання країни. За інформацією кремлівського джерела, при певному розкладі Путін готовий допомогти Вороніну повернути Придністров’я. Російські дипломати пропонують варіант федеративного устрою Молдови. Це не зовсім те, до чого весь цей час прагне Кишинів — до моделі унітарної держави. Проте набагато краще за конфедерацію, ідею якої неохоче озвучували придністровці. Якщо сторони прийдуть до згоди, Кремлю доведеться провести роботу з незговірливим урядом невизнаної республіки. Умовити Тирасполь на таку поступку, мабуть, буде непросто, але цілком можливо.

Природно, Росія допомагає Молдові не за красиві очі. У медіатора є низка умов, відмова від яких може зірвати проект. Головна з них — чітка гарантія нейтралітету Кишинева. У принципі, нейтральний статус Молдови зафіксований в її конституції. Але схоже Москві цього недостатньо, адже конституцію можна в будь-який момент переписати. Тому Росія намагається знайти додаткові важелі контролю над ситуацією. Таким чином Молдова на тривалий термін опиниться ізольованою від заходу, і головне, від НАТО.

Ще одна вимога — повна свобода й безпека жителів Придністров’я. Виключені каральні акції навіть щодо тих, хто всі ці роки виступав за відділення автономії — її уряду, депутатів парламенту тощо. І нарешті, недоторканність російського бізнесу. За 15 із зайвим років російські комерсанти вклали в бізнес Придністров’я солідні кошти. Природно, Росія всіляко намагається захистити їх.

Достовірність такої домовленості російські експерти оцінюють досить високо. За деякою інформацією сторони не проти створити єдину державу з максимальним дотриманням суверенітету як для Молдови, так, для Придністров’я. «Однак це буде можливе тільки за надання вагомих політичних, економічних і військових гарантій з боку Росії», — вважає політолог Євген Мартинов. Можливо, Москва поступово дозріває для того, щоб дати такі гарантії. Тим більше, що потепління в російсько-молдовських відносинах намітилося ще минулого року. У жовтні Путін і Воронін зустрілися в Душанбе на саміті глав держави СНД. Головним результатом зустрічі стало повернення молдовської алкогольної продукції на російський ринок.

За коментарем ми звернулися до заступника голови комісії із зовнішньої політики Верховної ради Придністров’я Петра Пасата, який категорично спростував можливість інтеграції з Молдовою. «Нас ніякі гарантії не примусять відновити переговори про створення спільної держави. Для побудови федерації необхідний намір усіх сторін, а в нас такого бажання немає», — заявив пан Пасат.

Якщо все-таки сторони домовляться, це стане прецедентом: уперше в СНД мирно буде врегульована територіальна суперечка.

Іраклій ХУЦИШВІЛІ, Москва
Газета: 
Рубрика: