Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Гучний провал і гучна перемога

Японія скинула правлячу партію
1 вересня, 2009 - 00:00
ЮКІО ХАТОЯМА, ЯКИЙ СТАНЕ НОВИМ ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРОМ ЯПОНІЇ, ПРИЙШОВ ДО ВЛАДИ НА ХВИЛІ НЕВДОВОЛЕННЯ НИНІШНЬОЮ ПОЛІТИКОЮ В КРАЇНІ. ТЕПЕР ЙОГО ПЕРШОЧЕРГОВЕ ЗАВДАННЯ — НЕ РОЗЧАРУВАТИ СВОЇХ ВИБОРЦІВ / ФОТО РЕЙТЕР

Учора було покладено кінець півстолітньому правлінню правлячої ліберально-демократичної партії Японії. Вона зазнала нищівної поразки, отримавши всього 119 місць проти 300 мандатів, які принесли їй минулі парламентські вибори. Опозиційна Демократична партія Японії перемогла на виборах до нижньої палати парламенту, отримавши 308 із 480 місць, що дасть їй можливість формувати уряд. Аналітики розглядають підсумки голосування як відображення невдоволення японців економічним спадом, який виявився найважчим за післявоєнний час. Як повідомляє AP, виборці також розчаровані нездатністю ліберал-демократів впоратися зі зростаючим державним боргом і проблемами, викликаними старінням населення.

Проте святкувати переможцям поки ще рано. Їхня головна битва відбудеться найближчого року на економічній ниві. Як зазначають спостерігачі, Демократична партія Японії у найкоротші строки повинна виконати передвиборні обіцянки та показати реальні результати, інакше народ відвернеться від сьогоднішніх переможців, як нині відвернувся від Ліберально-демократичної партії Японії, очолюваної прем’єр-міністром Таро Асо. До речі, сам голова японського уряду вже визнав свою поразку і взяв відповідальність за провал партії на себе. Учора він офіційно оголосив про свій намір піти у відставку з посади голови Ліберально-демократичної партії. «Причини поразки на виборах криються у невдоволенні виборців партією і особисто мною... Я, як голова, несу відповідальність за втрату підтримки населення», — сказав Асо на прес-конференції у штаб-квартирі партії в Токіо.

Щодо Демократичної партії з 308 депутатськими мандатами, то її перемогу цілком можна назвати вражаючою — ніколи раніше жодній партії не вдавалося отримати понад 300 місць. Голова Демократичної партії Юкіо Хатояма, який стане новим прем’єр-міністром країни, на прес-конференції у штаб-квартирі партії подякував народу за мужність, з якою він проголосував за зміну влади в країні. «Ці вибори означають три зміни. Перша — зміна влади. Друга — зміна старої політики на нову. Третя — зміна управління, при якій верховна влада належатиме народу, а не бюрократичній верхівці», — цитує слова Хатоями BBC. Нині головна увага в країні буде приділена тому, наскільки новий лідер зможе виконати свої передвиборні обіцянки. На нього покладаються надії на повернення японської економіки — другої найбільшої у світі — до стійкого зростання та на зниження рівня безробіття, яке досягло рекордних висот. Після закінчення голосування Хатояма заявив: «Ми не поводитимемося зарозуміло і прислухатимемося до народу. Люди невдоволені нинішньою політикою і правлячою коаліцією. Ми відчули, що багато хто прагне змін». Хатояма заявив, що уникатиме нових випусків держоблігацій, так що нові витрати залежатимуть тільки від його успіхів у скороченні бюрократії та реалізації програм громадських робіт. Варто зазначити, що ледве прийшовши до влади, новий глава японського уряду стикнеться із серйозними проблемами в економіці. Як наголошує Bloomberg, зростання, яке почалося в минулому кварталі в Японії, можливо, вже знаходиться у небезпеці: рівень безробіття виріс до рекордних 5,7% у липні, витрати домогосподарств впали на найбільшу позначку за п’ять місяців, і сьогоднішній звіт показав уповільнення зростання промислового виробництва до 1,9%, що є найменшим показником із березня 2009 року. Таким чином, Японія залишається більш залежною від експорту, ніж будь-коли. Споживчі ціни впали безпрецедентно на 2,2% минулого місяця, загрожуючи підірвати рівень корпоративних прибутків у період найбільшого спаду з часів Другої світової війни. Такі компанії, як Aeon Co, другий за величиною ритейлер Японії, були змушені запропонувати великі знижки для залучення споживачів.

ДПЯ планує збільшити витрати на догляд за дітьми і допомогу в навчанні, знизити бензиновий податок і ліквідувати плату за проїзд хайвеями. Вона також обіцяє виплачувати 100 тис. ієн (1100 доларів) на місяць для осіб, які шукають роботу й які підвищують кваліфікацію на курсах, підвищити мінімальну заробітну плату та рівень страховки на випадок втрати зайнятості. На думку аналітиків, у нового уряду буде дуже мало можливостей для повноцінної реалізації обіцяного. Стимулюючі кошти попереднього уряду вже закінчуються, а робити нові витрати без збільшення держборгу буде вельми проблематично. Як очікується, до кінця року економіка Японії може поступитися Китаю другим місцем у світі за обсягами ВВП.

Аліна ПОПКОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: