Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Євро: чутки про труднощі дещо перебільшені

10 січня, 2002 - 00:00

Найпалкішими прихильниками нової валюти виявилися Нідерланди та Греція — у цих країнах близько 80 відсотків готівкових розрахунків проводиться у євро. Найменш охоче розлучаються зі старими грошима у Франції, Італії та Іспанії — там у євро здійснюється від 25 до 50 відсотків готівкових операцій. Італія здається найбільш скептично налаштованою щодо євро, вона єдина у зоні євро не організовувала новорічні святкування з нагоди переходу на нову валюту, у перші дні 2002-го там проводилося операцій у євро менше, ніж в 11 інших країнах, (3 відсотки). Картину органічно доповнює суботня відставка італійського міністра закордонних справ Ренато Руджеро, який, будучи великим прихильником європейської інтеграції, залишив урядовий пост, розкритикувавши товаришів по кабінету за недостатню підтримку євро.

Багато побоювань обивателів країн-учасниць зони євро з приводу введення нової валюти явно були трохи перебільшені. Черги у магазинах (де продавці, приймаючи стару валюту, зобов’язані видавати здачу у новій) якщо і стали довше у перші дні життя готівкового євро, то ненабагато. Це — заслуга власників магазинів, які добре підготувалися до переходу на євро, вважають у Європейській комісії у Брюсселі. Проблеми зменшило й те, що багато покупців у перші дні нового року вважали за краще розплачуватися не готівкою, а кредитними картками. Труднощі відчували хіба що великі магазини, яким через велику кількість покупок не вистачало готівки для видачі здачі. Деякі супермаркети були вимушені порушити правила і видавати здачу у національній валюті. Як і очікувалося, дещо зросли черги у банках. Деякі з них через наплив людей відмовили тим, хто не є їхнiми клієнтами, в обміні старої валюти на нову. Несподіваним виявилося те, що національні банкноти великої вартостi європейські споживачі витрачають у магазинах, а дрібні купюри міняють у банках.

Майже всі банкомати у країнах зони євро проводять операції у новій валюті. Більше половини всіх автоматів iз продажу напоїв, квитків на паркування і т. д. також переведено на розрахунки в євро. Нарівні з Нідерландами та Люксембургом лідером тут несподівано виявилася євроскептична Італія — на євро виявилися налаштованими більше 80 відсотків автоматів.

Побоювання європейців викликає те, що при переході на нову валюту можуть зрости ціни. Тривогу з цього приводу б’ють передусім асоціації споживачів. Прес-секретар комісара Єврокомісії у справах економічної і грошової політики Герассимос Томас порадив поки не робити далекосяжних висновків — адже невелике підвищення цін спостерігалося у деяких країнах і до появи готівкового євро. У той же час він визнав, що, наприклад, у Греції або Німеччині перехід на єдину валюту ціни дещо знизив, а у Бельгії — навпаки, підвищив. А у середньому (це як середня температура у лікарні) ціни залишилися такими ж.

Наталія ВІКУЛІНА, Брюссель
Газета: 
Рубрика: