Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Європейські інтелектуали про косовську кризу

Минулого вік-енду європейські інтелектуали в ефірі радіо «Свобода» обмінялися поглядами на балканську кризу.
13 квітня, 1999 - 00:00

Лоран ЖОФРЕН, директор редакції французького тижневика «Нувель Обсерватер»:

— Серби, звісно, не єдині винні. Албанська Армія визволення Косова здійснює акти насильства, що підлягають безумовному засудженню. Якщо ми змиримося з тим, що кожна етнічна група має право на власну державу, то увійдемо тим самим у нескінченну спіраль громадянських воєн. Утім, на переговорах у Парижі албанська сторона, включаючи лідерів Армії визволення Косово, погодилися з компромісною угодою, а сербська делегація відмовилася її підписати.

Поль ГАРД, французький історик, автор книги «Життя і смерть Югославії»:

— Сербська сторона несе відповідальність за розвал Югославії і за війни, які мали місце в Хорватії та Боснії. Я не хочу сказати, що всі інші сторони не мають за собою жодної провини, але головна відповідальність лягає все ж на Сербію. Я не думаю, що Франція зрадила традиції братства з народом Сербії. Франко-сербський альянс був виправданий у роки Першої світової війни, але це зовсім не означає, що 80 років потому ми повинні схвалювати все, що робить наш колишній союзник. Сербська сторона вчинила страшний злочин у Хорватії та Боснії, а сьогодні вона чинить ще тяжчі злочини в Косово.

Мілан ДВОРЖАК, чеський перекладач з російської та англійської мов:

— Я хоч у даний момент маю певні сумніви щодо дій НАТО, дуже радий, що можу цілком вільно все це висловлювати. Бо існує та сама, тисячу разів оспівана і клята демократія, і НАТО — це все ж той союз, який зміг її зберегти протягом десятиріч. Коли почалися бомбардування, я був у Москві і дізнався, що там збираються провести демонстрацію біля нашого посольства. Кілька чоловік принесли транспаранти «У вас на руках кров сербів» і ще щось у цьому роді. Я не приймаю таких докорів, бо твердо переконаний, що 90 відсотків тих людей, які зараз протестують, пальцем не поворухнули, коли вводили війська в Чечню чи Афганістан, не кажучи про Чехословаччину, може вони навіть хвалили за цей свій уряд. Я дуже погано бачу, тому мій брат читав мені ці написи, ми стояли на території посольства, сміялися над цими написами, бо в основному вони були дуже дурні. І я казав своєму брату: добре нам сміятися — ми в НАТО, нас ніхто не зачепить.

Фредерік ФОРСАЙТ, британський письменник:

— Я не вірю, що це Захід у особі НАТО спровокував нинішню ситуацію в Косово. Її створив Слободан Мілошевич, змусивши косовських албанців сформувати Армію визволення Косово. Це Мілошевич організував погром албанців у Косово, як планував, бо в іншому випадку він підписав би угоду в Рамбуйє. Адже вона лише відновлювала косовську ситуацію в тому вигляді, в якому вона існувала там за Тіто. Зараз я не бачу ніякої перспективи для косовських албанців у разі їхнього повернення до Косово, жити там в у мирі зі своїми сербськими сусідами. У цьому і полягає людська трагедія. Трагедія полягає ще й у тому, що Росія, яка могла б зробити величезний внесок у розв’язання цієї проблеми, зайняла просербську позицію і тому не викликає зараз необхідної для посередницької місії довіри. Ми не можемо сидіти склавши руки і просто споглядати на те, що відбувається, як свого часу спостерігали за тим, що творили фашисти під час Голокосту з євреями.

Газета: 
Рубрика: