Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Iнформаційний «десант» Альянсу в Донецьку

6 травня, 2003 - 00:00

Днями в Донецьку відбувся регіональний семінар «Україна і НАТО після Празького саміту: нові вимірювання партнерства» для представників мас- медіа. Його організаторами стали Центр політичних та інформаційних технологій «Демократія й розвиток», Центр інформації й документації НАТО в Україні, а також Державний комітет телебачення та радіомовлення України за підтримки управління у справах преси й інформації Донецької облдержадміністрації. Сьогодні НАТО, за образним висловлюванням директора Центру інформації й документації НАТО в Україні Мішеля Дюре, «завод, який виробляє безпеку». За його словами, організація переживає часи активної трансформації: «Настав час будувати ковчег стабільних цивілізованих країн, які зможуть гарантувати безпеку в зоні, де вони містяться».

Пан Дюре звернув увагу на те, що центр, яким він керує, ні якою мірою не займається агітацією або рекламою Альянсу. Будь-яке рішення України на тему: бути чи не бути нам у НАТО, належить приймати тільки нашій країні. Якщо поставити мету дізнатися, що ж таке НАТО в очах українських громадян, картина вийде аж ніяк не райдужною. Близько половини опитаних у Донецьку вважають НАТО агресивним військовим блоком (слід зазначити, що, за відомостями офіційних соцопитувань, так було і в недавньому минулому, коли дії НАТО в Югославії вважали агресією 36%, а військовим злочином — 19,3% українців). Половина респондентів (понад 50%) стверджують, що Україна в жодному разі ніколи не повинна приєднуватися до НАТО, чверть вважає, що повинна приєднатися через 5—10 років, і зовсім небагато людей (біля 10%) переконані — через 10— 15 років. При цьому назвати НАТО провідною організацією, що має піклуватися про забезпечення безпеки в Європі, можуть лише 4% наших громадян. (Для порівняння: цю ж роль відводить ООН близько 40%, ОБСЄ — 25%).

Міфом назвав Мішель Дюре твердження, що НАТО — це військовий блок, і якщо наша країна приєднається до цієї міжнародної організації, то в Україні вулицями почнуть роз’їжджати танки, а цивільне населення ходитиме зі зброєю в руках. На думку експертів, світ сьогодні дуже змінився, й безпека вже, крім військових аспектів, включає в себе ще політичні, економічні, соціальні й екологічні проблеми (до речі, можливо, саме тому проведення подібного семінару саме в екологічно неблагополучному Донбасі можна вважати символічним).

Світлана РУСАКОВА, Ганна ХРИПУНКОВА, Донецьк
Газета: 
Рубрика: