Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Iзраїль вiдступає. Чи робить вигляд?

10 квітня, 2002 - 00:00

Після переговорів із американським посланцем на Близькому Сході ізраїльський глава уряду Аріель Шарон оголосив про відведення своєї армії з двох палестинських міст — Калькільї та Тулькарма. Наказ було одразу ж виконано. Хоча довкола міст було збережено військові кордони. Американська дипломатія, схоже, нарешті дала перші результати. «Це тільки початок», — заявив учора речник Білого дому Арі Флейшер. До Ізраїлю якраз має прибути держсекретар Сполучених Штатів Колін Пауелл. В ін, можливо, поставить крапку в ескалації насильства на Близькому Сході, яке триває вже тринадцятий день.

Згідно з учорашнім повідомленням ізраїльської газети «Джерусалем Пост», виведення військ Ізраїлю буде проведено і в решті міст Західного берегу ріки Йордан. Відбуватиметься цей процес поетапно. Судячи з усього, кілька днів для звільнення палестинських земель від танків ізраїльтянам погодився надати і Вашингтон. На більше Аріелю Шарону, вочевидь, краще не розраховувати (із самого початку операції «Захисна стіна» ізраїльський уряд говорив про строк від чотирьох до восьми місяців). Міжнародна ситуація між тим склалася далеко не на користь Ізраїлю. Одразу після початку військової кампанії дві резолюції про виведення ізраїльської армії з Західного берега ухвалила Рада Безпеки ООН. Досі Шарон фактично їх ігнорував. До речі, джерела з Міноборони Ізраїлю повідомили «Джерусалем Пост», що ізраїльська армія, відходячи з одних міст, вводить бронетехніку в інші. У пошуках терористів ізраїльські війська зайняли низку палестинських сіл та околиць міст — Анабта, Ята, Кабатійя. Солдати зайняли також населений пункт Дура. До того ж ізраїльські солдати продовжували перебувати вчора в інших найбільших містах Палестинської автономії — Рамаллі, Наблусі, Дженіні та Віфлеємі.

Перші підсумки військової кампанії підбив цими днями ізраїльський уряд. Згідно з офіційними даними, з 29 березня, коли розпочалась операція ізраїльтян, було заарештовано більше півтори тисячі палестинців, від 500 до 600 із них перебували в розшуку, 80 із них брали участь у підготовці терористичних акцій на території Ізраїлю. Військові також конфіскували дві тисячі гвинтівок та виявили 15 лабораторій із виготовлення вибухівки.

Сергій СОЛОДКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: