Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Кардинал ГУЗАР: «Чекаємо від Європи розуміння наших проблем»

21 червня, 2003 - 00:00

Як духовно відродити Україну і як у цьому має допомогти Захід — це головна тема бесід глави Української Греко-Католицької Церкви Любомира кардинала Гузара з високопоставленими чиновниками ЄС та його виступу на конференції «Нова Європа — Нова Україна».

«Я бачу, що Західна Європа, незважаючи на всі свої специфічні труднощі, зберегла, дякувати Богові, стільки духовної сили, що могла б бути для нас дуже серйозною підтримкою у духовному відродженні»,— вважає кардинал Гузар. Він зустрівся із доволі високопоставленими чиновниками — Директором генерального директорату з зовнішніх відносин Х.Мінгареллі, дипломатичним радником Голови Єврокомісії М.Венінгером. Розмова при цьому йшла не про те, чи зможе Київ вибороти статус асоційованого членства в ЄС або взагалі стати повноправним членом європейського клубу. Духовні цінності в Україні — ось що насамперед цікавить главу українських греко-католиків, який наголошує, що не представляє держави чи чиїхось комерційних інтересів, а говорить виключно з точки зору церкви. За словами українського кардинала, другорядним є те, чи вступить Україна до ЄС за 3, за 5 або за 10 років, головне — що це принесе їй духовно.

«Ми чекаємо від Європи розуміння наших проблем. Адже дуже легко судити когось, якщо його не розумієш»,— заявив кардинал на конференції «Нова Європа — Нова Україна», організованій Комісією єпископських конференцій Європейської спільноти та Місією України при ЄС. До слів глави українських греко-католиків прислухалися уважно — кардинала на Заході шанують і поважають. Гарне враження справляє і його знання європейських мов. На конференції кардинал виступав англійською (носієм якої є), інтерв’ю журналісту з Німеччини давав гарною німецькою, добре володіє також італійською.

У своєму виступі на конференції кардинал Гузар говорив і про більшовицький період в історії України: про штучний голод 30-х років, який, за різними оцінками, уніс життя від 7 до 14 мільйонів людей, про відхід у радянські часи від релігії і загалом від християнських цінностей. Не дуже знайомих із радянською дійсністю присутніх кардинал міг шокувати кількома прикладами. Приміром, глава українськитх греко-католиків уважає, що відсутність в аеропортах Радянського Союзу табличок і покажчиків на кшталт «Вхід — вихід» була частиною системи для пригнічення людей. Про «хомо совєтікус» кардинал відгукнувся так: «думає одне, говорить друге, робить третє». Щодо України Любомир кардинал Гузар налаштований оптимістично: її він уважає ключем до розуміння Східної Європи. «Це не значить, що ми повинні прагнути до якогось домінування. Ідеться не про державну чи економічну силу, політичну чи військову. Я думаю, Росія з цієї точки зору завжди буде більша. Але йдеться про духовний елемент — наскільки наша участь дасть нам внутрішнє задоволення й спокій. Якщо ми будемо певні — це буде випромінювати на цілу частину Європи»,— сказав кардинал у розмові з журналістами.

Наталія ВІКУЛІНА, Брюссель
Газета: 
Рубрика: