Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Колишні вороги нарешті зустрінуться

Пхеньян виходить з ізоляції
11 квітня, 2000 - 00:00

Колишній президент-батько КНДР Кім Ір Сен планував зустріч у верхах із колегою з півдня півострова влітку 1994 року. Але цей саміт таки не відбувся, бо за два тижні до нього вождь Північної Кореї помер. Його синові Кім Чен Іру, який успадкував трон, очевидно забракло досвіду чи сміливості відразу перехопити естафетну паличку від батька. І лише тепер, коли ситуація в КНДР стала, мабуть, настільки безнадійною, він погодився на зустріч на своїй території із нинішнім президентом Південної Кореї Кім Де Чжунгом.

Останні місяці засвідчили, що Пхеньян намагається порвати із більш ніж 40-річною ізоляцією. У січні Північна Корея встановила дипломатичні вiдносини із Італією. Північнокорейські урядовці вже провели переговори про поліпшення відносин із США, Великою Британією, Японією, Австралією та іншими країнами.

Однак оглядачі звертають увагу на один дивний збіг: оголошення про саміт пролунало за три дні до парламентських виборів у Південній Кореї. Вони вважають, що нинішній президент Кім Де Чжунг, намагається представити цю домовленість як успіх політики уряду і тим самим збити шквал критики на корумпованість чиновників та правлячої партії. Тож цілком можливо, що північнокорейський президент трохи підіграв (надав так би мовити політичну підтримку) своєму колезі в обмін на матеріальну допомогу.

Хоча порядок денний саміту повністю не узгоджено, і позиції сторін є дуже далекими, але, мабуть, можна погодитись зі словами речника південнокорейського президента, що ця угода (про зустріч) «є можливістю забезпечити розвиток і процвітання північній сусідці і гарантувати мир на Корейському півострові».

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: