Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

31 травня, 2006 - 00:00

Президент зустрінеться з королевою Нідерландів

Президент України 7-8 червня відвідає з офіційним візитом Королівство Нідерланди. Про це вчора повідомив начальник прес-служби МЗС України Василь Філіпчук. За його словами, програмою офіційного візиту Президента України передбачаються зустрічі глави держави з королевою Нідерландів Беатрікс, прем’єр-міністром Нідерландів Яном Петером Балкененде, спікером Сенату парламенту Івоною Тіммерман-Бак і спікером Палати представників Францом Вейсгласом. Крім того, під час перебування в Нідерландах Віктор Ющенко виступить перед студентською та науково викладацькою аудиторією Амстердамського університету. Як відзначив В. Філіпчук, у ході зустрічі передбачається обговорення стану та шляхів подальшого поглиблення українсько-нідерландського політичного діалогу, торгово- економічної співпраці, євроінтеграційної тематики, а також пакету питань регіональної стабільності.

Газети — не в пошані...

З кожним роком росіяни дедалі менше часу приділяють читанню газет та журналів. Такі дані наводять соціологи Аналітичного центру Юрія Левади. Так, якщо в 2004 році чверть громадян країни (25%) не вважали за необхідне або не мали часу регулярно читати пресу, то у травні поточного року таких стало вже близько третини (30%). Схожа картина спостерігається і в столиці — за той самий період частка москвичів, які не читають газети, зросла з 25% до 32%. За даними травневого дослідження «Левади-Центру», майже з двох з половиною тисяч опитаних у країні чверть (24%) повідомили про свою любов виключно до розважальних та рекламних видань їхніх регіонів. Ще стільки ж (23%) респондентів віддають перевагу читанню місцевих щотижневих видань суспільно-політичного змісту, а щоденні газети того ж самого напряму регулярно читає кожен десятий (12%). За минулий рік п’ятірка найпопулярніших у росіян, і, як виявилося, у москвичів, періодичних видань не змінилася. До неї входять: «Аргументы и факты», газета «Жизнь», «Комсомольская правда», «Спид-Инфо» і «Московский комсомолец», показує дослідження соціологів.

«Тигрів» занесено до чорного списку

Європейський Союз включив тамільське сепаратистське угруповання «Тигри визволення Таміл-Іламу» до списку терористичних організацій. Відповідної угоди було досягнуто раніше на зустрічі міністрів закордонних справ 25 країн-учасниць ЄС. Занесення «Тигрів» до списку терористичних організацій означає заморожування всіх активів цієї організації на територіях країн ЄС, а також вводить обмеження на пересування її представників на території Союзу. «Тигри визволення Таміл-Іламу» протягом багатьох років вели озброєну боротьбу за відділення населеного тамільською більшістю півночі Шрі-Ланки від центральної влади в Коломбо, представлених сингальцями. Останніми роками ворогуючі сторони намагаються налагодити контакт. «Тигри» відмовилися від озброєної боротьби і погодилися вести переговори про широку автономію, однак нещодавно після серії інцидентів ситуація на острові знову ускладнилася.

Американські війська залишають Японію

Японський уряд у вівторок остаточно схвалив план передислокації американських військ на островах. Цей план передбачає переведення восьми тисяч американських морських піхотинців iз японського острова Окінави на американський острів Гуам до 2014 року, а також зміну місцеположення військово-повітряної бази Футенма в межах острова. Зараз на Окінаві дислоковано 18 тис. американських військовослужбовців. За словами губернатора провінції Окінава Кейіті Інаміне, він поки офіційно не схвалив цей план, який протягом тривалого часу викликав суперечки між Токіо та місцевою владою. Раніше представники США і Японії досягли домовленості про те, що Токіо візьме на себе 59% фінансових витрат на передислокацію восьми тисяч американських морських піхотинців з Окінави на Гуам. Загальна сума витрат оцінюється більш ніж у $10,2 млрд.

Монгольські вчені встановили дату народження Чингізхана

Великий хан Монголії Чингізхан народився 31 травня 1162 року, пише у вівторок монгольська газета «Ардин ерх», посилаючись на думку місцевих астрологів. Це підтверджують і інші вчені. «У «Золотій оповіді» відзначено, що Чингізхан народився п’ятнадцятого числа першого місяця літа року Коня третього шістдесятиріччя. Якщо перевести це на нинішнє літочислення, то виходить 31 травня 1162 року», — підкреслив в інтерв’ю газеті співробітник інституту геофізики та астрології Батин Басанжав. Експерти вважають свою гіпотезу науково обгрунтованою і мають намір представити її на обговорення уряду.

В Іраку загинули журналісти

В Іраку загинули два члени знімальної групи американської телекомпанія CBS, їхнього колегу відправлено до лікарні з важкими пораненнями. Під час вибуху фугасу поруч iз машиною, в якій їхали журналісти, оператор Пол Дуглас і звукооператор Джеймс Бролан загинули на місці. Кореспондента Кімберлі Дозье у тяжкому стані було доправлено до військового шпиталю, де її негайно прооперували. Хоча лікарі оцінюють стан здоров’я журналістки як критичний, її життя вже у небезпеці. Інцидент стався, коли репортери їхали на завдання разом iз військовослужбовцями четвертої піхотної дивізії, підрозділи якої розквартировані в Іраку.

Фундатора Daewoo засудили на 10 років

Суд у Південній Кореї засудив засновника і колишнього главу корпорації Daewoo Кім Ву Чунга до десяти років в’язниці, повідомляє Бі-Бі-Сі. Його визнали винним за кількома статтями, в тому числі у розкраданні коштів та фінансових махінаціях. Суд також засудив 69-річного Кіма до виплати понад 22 млрд. доларів у рахунок відшкодування збитків і наклав штраф у 10 тисяч доларів. Daewoo був одним iз найбільших промислових конгломератів Південної Кореї, але розвалився, не зумівши розплатитися з боргами. Кім Ву Чунга було заарештовано рік тому після повернення до Південної Кореї з Франції, куди він утік у 1999 році. Корпорацію було розділено на частини й продано. Американська General Motors купила великий пакет акцій Daewoo Motors і створила у 2002 році GM Daewoo.

Німці вигадали електростанцію без вуглекислого газу

Німецький канцлер Ангела Меркель взяла участь у церемонії закладення фундаменту нової електростанції в місті Шварц- Памп, яка не буде негативно впливати на довкілля. Станцію, що не викидатиме вуглекислий газ в атмосферу, побудують до 2008 року. Компанія «Ваттенфалль» інвестувала майже 50 млн. євро на будівництво першого підприємства такого типу. За ствердженням голови руху Міжнародного фонду захисту тварин на підтримку екологічно чистої енергії Імогена Цетхофена, на частку енергетичної промисловості припадає 37 відсотків усього вуглекислого газу, що виробляється людством. А основними «шкідниками» є електростанції, які працюють на вугіллі. Імоген Цетхофен упевнений, що зупинити глобальне потепління можливо лише за умови відмови від використання вугілля і нафти та переходу на нові джерела енергії, в числі яких газ, вітер, вода і сонячна енергія.

Газета: 
Рубрика: