Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

23 травня, 2006 - 00:00

Британія змінює свого посла

Учора стало відомо, що вже незабаром Україну залишить нинішній посол Великої Британії Роберт Брінклі. Пана Брінклі було призначено на посаду посла Великої Британії в липні 2002 року. Новим послом Великої Британії в Україні призначений кадровий дипломат 42-річний Тімоті Барроу. Про це призначення учора повідомило британське посольство. На Україну він прийде з посади заступника директора політичного управління у справах ЄС (зовнішні відносини) МЗС Великої Британії, яку займав останні три роки. У 1989 — 1993 роках він працював другим секретарем політичного відділу Посольства Британії в Москві. У нового посла — два сини і донька.

ЄврАзЕС і ЄЕП можуть об’єднатися

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв не виключає можливості об’єднання в майбутньому Євразійської економічної спільноти (ЄврАзЕС) і Єдиного економічного простору (ЄЕП). «По ЄЕП зараз підготовлено 38 проектів документів. Якщо Україна не готова підписати ці угоди, вони будуть прийняті у тристоронньому варіанті Білорусь-Казахстан-Росія і ознаменують найбільш просунуту інтеграційну організацію. Якщо прийняті документи виявляться цікавими для членів ЄврАзЕС, можливе об’єднання цих організацій», — говориться в інтерв’ю Н. Назарбаєва, опублікованому на офіційному сайті глави держави. Президент Казахстану зазначив, що ЄврАзЕС із вступом до нього Узбекистану набув іще більшої ваги. «Узбекистан зараз закінчує ратифікацію всіх необхідних документів. Вже на зустрічі в Мінську 23 червня поточного року Узбекистан братиме участь як член цієї організації», — додав Н. Назарбаєв. Учасниками ЄврАзЕС, нарівні з Казахстаном, є Білорусь, Киргизстан, Росія, Таджикистан та Узбекистан. ЄЕП формують Білорусь, Казахстан, Росія і Україна. При цьому Україна заявила про намір підписати лише частину документів у ЄЕП. Крім того, Київ виступає проти того, щоб ця організація мала наднаціональні структури.

Іракський прем’єр обіцяє боротися з терором

Новий прем’єр-міністр Іраку Нурі Малікі пообіцяв застосувати «максимальну силу» в боротьбі з тероризмом, одночасно просуваючи справу національного примирення. Малікі заявив про це, виступаючи на першому засіданні іракського уряду після затвердження його парламентом країни цими вихідними. «Зброя має бути тільки в руках уряду. Бойовики, ескадрони смерті, терор, убивства й замахи — це аномальні явища, й ми маємо покласти край бойовикам», — підкреслив іракський прем’єр. Разом із тим, Малікі підкреслив необхідність національного примирення й інших заходів для відновлення нормальної обстановки в країні. Новий іракський кабінет об’єднує представників найбільших партій шиїтів, курдів і сунітів, але у трьох ключових міністерствах — національної безпеки, внутрішніх справ і оборони — ще належить досягти домовленості. Президент США Джордж Буш привітав лідерів Іраку з формуванням першого національного уряду. У телефонній розмові з Нурі Малікі Буш сказав, що створення уряду національної єдності означає нову надію для мільйонів громадян Іраку.

Вірменський спікер пішов відстоювати європейський вибір

Голова Національних зборів Вірменії Артур Багдасарян учора на засіданні парламенту подав офіційну заяву про відставку, що є продовженням рішення його партії «Орінац єркір» (Країна законів) від 12 травня про вихід зі складу правлячої коаліції через розбіжності всередині коаліції й перехід в опозицію. Коаліція сформувалася після парламентських виборів 2003 року, й до неї крім партій «Орінац єркір» увійшли Республіканська партія та «Дашнакцутюн». «Ми підемо шляхом будівництва батьківщини нашої мрії й боротимемося проти атмосфери страху в ім’я свободи й демократії», — сказав Багдасарян депутатам. «Перед нами два шляхи: або бути в складі союзу Росія — Білорусь і мати хороші відносини з Євросоюзом, або бути в складі Євросоюзу й мати хороші відносини з Росією. Ми прихильники другого варіанту», — сказав він. Вихід з коаліції означає для партії втрату всіх посад. Крім посади спікера та глав парламентських комісій, члени «Орінац єркір» очолювали три міністерства — містобудування, освіти, культури і з питань молоді.

Канцлер — у Пекіні

Канцлер Німеччини Ангела Меркель прибула з офіційним візитом до Пекіна. Із китайським керівництвом — головою КНР Ху Цзіньтао та прем’єром Держради КНР Вень Цзябао (на фото) — Меркель обговорює питання розширення економічного співробітництва й актуальні міжнародні теми. У ході вже розпочатих зустрічей, як і очікувалося, була порушена іранська ядерна проблема. Глава німецького уряду також збирається обговорити питання дотримання прав людини в КНР, у порушенні яких європейські й американські правозахисні організації традиційно обвинувачують Китай. Водночас основне завдання візиту — розвиток економічної співпраці. Візит канцлера ФРН закінчується сьогодні.

Мілінкевича просять не дискредитувати країну

Прокуратура Мінська винесла офіційне попередження лідеру білоруській опозиції Олександру Мілінкевичу про відповідальність за дискредитацію країни в інтерв’ю зарубіжним ЗМІ, в яких політик критикував перебіг президентських виборів 19 березня й політичну ситуацію в Білорусі. «Мені винесли офіційне письмове попередження про відповідальність за дискредитацію країни, яка передбачає до двох років позбавлення волі... Йдеться про два інтерв’ю, в одному з яких я говорив про ситуацію в Білорусі після виборів, фальсифікацію підсумків голосування, про те, що вибори не були чесними й справедливими», — цитує Рейтерс слова Мілінкевича. Наприкінці минулого року парламент Білорусі вніс зміни до кримінального кодексу, що передбачають до двох років позбавлення волі за повідомлення іноземним громадянам відомостей, які дискредитують країну. «На тлі санкцій, яких вжив Євросоюз, критики, яка звучить з усього світу, влада дуже болюче сприймає будь-яке слово правди», — сказав Мілінкевич. Білоруський опозиціонер раніше відсидів 15 діб за участь в акції протесту 26 квітня і вважає, що влада намагається його залякати.

США готують бази для перехоплення іранських ракет

Адміністрація Джорджа Буша планує розмістити в Європі базу в рамках створення системи протиракетної оборони (ПРО), покликаної запобігати можливим ракетним ударам Ірану по США та європейських країнах, повідомила учора газета «Нью-Йорк таймс». Ця база має бути створена до 2011 року, говориться в статті. «Серед країн, які розглядаються для прийому цієї бази, значаться Польща й Чехія», — зазначає газета. Рекомендацію місця для її створення має дати міністр оборони США Дональд Рамсфелд улітку, підкреслює видання з посиланням на Пентагон. «Пентагон попрохав у Конгресу 56 млн. доларів на підготовчі роботи, але це наражається на деякий опір законодавців, — зазначає автор. — Остаточна вартість бази, включаючи самі протиракетні перехоплювачі, оцінюється в 1,6 млрд доларів». «Розгортання в Східній Європі протиракетної бази матиме величезні політичні наслідки, — продовжує «Нью-Йорк таймс». — Розміщення перехоплювачів, наприклад, у Польщі вперше забезпечить постійну американську військову присутність на території цієї країни й іще більше зміцнить тісні зв’язки між військовими колами обох країн».

Газета: 
Рубрика: