Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

23 березня, 2006 - 00:00

Послу в Росії поставили завдання

Президент України Віктор Ющенко доручив новому українському послу в Росії Олегу Дьоміну зробити все необхідне для вирішення проблемних питань між двома країнами, а також сприяти організації роботи міждержавної комісії. «На короткостроковий час (завдання, поставлене Президентом. — Ред. ) перше — це якнайшвидше та якомога краще вирішити всі питання, всі проблеми, й основне — це організація та всебічне сприяння роботі міждержавної комісії, як основного інструмента наших відносин», — заявив посол. За словами О. Дьоміна, в ході зустрічі з Президентом обговорювалися питання подальшого розвитку відносин між Україною та Росією, роль посла та посольства в цьому питанні. Головнє завдання після вступу на посаду посла О. Дьоміна — завоювати «довіру російської сторони, й так організувати роботу представництва, щоб не виникало яких-небудь протиріч чи незрозумілих питань», повідомляє Інтерфакс-Україна.

Нафта з Сибіру потече до Китаю

Будівництво гілки Східносибірського нафтопроводу в Китаї розпочнеться вже в найближчі місяці, заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Президент Росії Володимир Путін, який перебуває зараз із візитом у Пекіні, разом із головою КНР Ху Цзіньтао відкрили вчора Російсько-китайський економічний форум, спрямований на активізацію торгівельних відносин між двома сусідніми країнами. Головні сфери співпраці — енергетика, фінанси й інформаційні технології. «Російська Федерація ухвалила рішення побудувати нафтопровід зі Східного Сибіру на тихоокеанське узбережжя», — підтвердив Путін на відкритті форуму. Напередодні, відзначив президент, державний російський оператор «Транснефть» підписав договір із китайською корпорацією National Petroleum про спорудження відгалуження від головної труби, яка піде до Китаю. Міністр промисловості й енергетики Росії Віктор Христенко заявив у Пекіні, що будівництво трубопроводу буде завершено до кінця 2008 року, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Спостерігачі не виявили адмінресурсу

Міжнародні спостерігачі за парламентськими виборами в Україні заявляють, що офіційному Києву вдалося істотно обмежити втручання влади у виборчий процес порівняно з президентськими виборами 2004 року. Про це спостерігачі сказали під час зустрічі з членами тимчасової комісії Верховної Ради з моніторингу дотримання виборчого законодавства, повідомляє «Німецька хвиля». Зокрема, глава місії ОБСЄ в Україні Любомир Копай відзначив, що такий висновок зроблено за результатами двох місяців спостереження за виборчим процесом у Києві та регіонах. Л. Копай заявив, що не може підтвердити ствердження деяких українських депутатів, які вказують на значну кількість помилок у списках виборців внаслідок перекладу на українську мову. На думку представника ОБСЄ, найвірогідніше, помилки сталися під час складання списків. Л. Копай підтримав заклик Центрвиборчкому до виборців перевірити свої дані в списках. Водночас він здивувався тому, що люди, які не знайшли себе в списках, приходили пікетувати парламент, а не вимагали уточнення даних у виборчих комісіях.

Страховка від теракту

В Іраку з’явився новий бізнес: страхування ризиків, пов’язаних із тероризмом, пише міжарабська газета «Аш-Шарк аль-Аусат». «Антитерористичний страховий поліс», що продається іракськими страховими компаніями, передбачає страхування іракських громадян від збитку в зв’язку з актами тероризму — вибухів, підпалів або інших дій, що створюють небезпеку загибелі людей, а також загрози здійснення такого роду протиправних дій. Особливо добре «йдуть» поліси в Багдаді, Рамаді й Ель-Фаллуджі, повідомив в інтерв’ю газеті генеральний директор найбільшої в сегменті державного сектора «Іракської страхової компанії» Аббас Шахід ат-Таї. Річний обіг компанії становить 2,5 мільйона доларів. За минулий рік договори страхування з однією з іракських страхових компаній уклали 200 осіб, які стали власниками її «антитерористичних полісів», повідомляє РІА «Новости».

Палестинців звинувачують у зв’язках із «Аль-Каїдою»

Ізраїльський військовий трибунал пред’явив обвинувачення в підготовці вибухів від «Аль-Каїди» двом палестинцям із Західного берега ріки Йордан. Це перший випадок, коли Ізраїль офіційно звинувачує палестинців у зв’язках із терористичною мережею. Голова Палестинської автономії Махмуд Аббас нещодавно попередив, що «Аль-Каїда» намагається вербувати прибічників у секторі Газу та на Західному березі. Служби безпеки Ізраїлю також підтверджують, що мережа Осами бен Ладена шукає нових членів на палестинських територіях і розглядає єврейську державу як одну з головних своїх цілей. Тим часом на початку березня екстремістське палестинське угруповання ХАМАС відхилило послання від «Аль-Каїди, в якому мережа бен Ладена закликала ХАМАС не погоджуватися на мир із Ізраїлем. Політичний лідер палестинського угруповання Халед Мешааль, який перебуває у вигнанні, заявив, що ХАМАС має «власний погляд» і не потребує поради «Аль-Каїди», повідомляє Бі-Бі-Сі.

Газета: 
Рубрика: