Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Планета

18 січня, 2012 - 00:00

Новим головою Європарламенту став екс-бібліотекар

Учора новим головою Європейського парламенту обрали представника Німеччини, голову другої за кількістю фракції Європейського парламенту — європейських соціалістів — Мартіна Шульца. На цій посаді він змінить польського політика Єжі Бузека. За кандидатуру Шульца проголосувало 387 із 670 депутатів. Його опоненти — представники Великобританії Діана Уолліс та Ніржа Деву — набрали відповідно 141 і 142 голоси, йдеться в заяві європейського законодавчого органу. Мартін Шульц народився 20 грудня 1955 року в невеличкому німецькому містечку Хельрат неподалік німецько-нідерландсько-бельгійского кордону. Здобувши освіту за фахом «бібліотекар», Шульц відкрив власний книжковий магазин, де працював упродовж 12 років. Займатися політикою він почав у 19 років, вступивши до Соціал-демократичної партії Німеччини. У віці 31 року він став наймолодшим бургомістром на землі Північний Рейн-Вестфалія, очоливши адміністрацію міста Вюрзелен. Цю посаду він обіймав упродовж 11 років. 1994 року Шульц увійшов до складу Європарламенту, де обіймав посади одразу в кількох комітетах. Із 2004 по 2012 рік очолював фракцію європейських соціалістів.

У Німеччині перевидають Mein Kampf Гітлера. З коментарями

У Німеччині вперше після закінчення Другої світової війни перевидаються уривки з книги Адольфа Гітлера Mein Kampf («Моя боротьба»). Друкувати та продавати витяги з забороненої книги збирається британський видавець Пітер Магі. На його думку, «давно час, щоб громадськість отримала можливість широко обговорити оригінальний текст» цієї книги. 2009 року британець уже виступив із неординарним кроком, передрукувавши в Німеччині нацистські газети Der Angriff і Voelkische Beobachter. Магі планує надрукувати три уривки з Mein Kampf по 15 сторінок кожен накладом у 100 тис. примірників. На обкладинці буде розміщено силует Гітлера із закритими чорною планкою очима, а також підпис — «Нечитана книга». Планується, що уривки з книги супроводжуватимуться критичними коментарями видавця. Тим часом, на думку президента Центральної ради євреїв Німеччини Дітера Грауманна, публікація допоможе «підняти покриви таємничості» книги. Нагадаємо, Гітлер написав Mein Kampf 1924 року у в’язниці, куди він потрапив за політичні злочини після провалу мюнхенського путчу. У книзі викладено гітлерівські ідеї переваги арійської раси, єврейської загрози та небезпеки комуністичної ідеології. З 1945 року Mein Kampf було заборонено в Німеччині. Права на книгу є чинними до кінця 2015 року (70 років по смерті автора) та належать урядові федеральної землі Баварія.

Пан Гі Мун: «Ситуація в Сирії потребує негайної ухвали»

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав Раду Безпеки прийняти дієві заходи для швидкого вирішення сирійської кризи. Про це він заявив на зустрічі з представниками Ліги арабських держав в Абу-Дабі. Також Пан Гі Мун закликав арабських спостерігачів не переривати місії в Сирії, оскільки ситуація там погіршується. Пан Гі Мун закликав Раду Безпеки ООН виробити єдину позицію: «Мені відомо про відмінності в поглядах країн-членів Ради Безпеки, але кількість жертв зростає та досягла абсолютно неприйнятного рівня. Ми не можемо залишити цю ситуацію, як є, нічого не роблячи. Я терміново закликаю до прийняття ухвали», — заявив він. Тим часом розміщені на інтернет-сайтах днями аматорські відеокадри показують місто Забадані, яке контролюють сирійські повстанці так званої «Вільної сирійської армії». За їх заявою, бійці «в ім’я Бога зайняли це місто в горах на кордоні з Ліваном для захисту мирних мешканців». Більшість бойовиків воєнізованого угруповання — дезертири з сирійської армії. На рахунку в нещодавно створеної Вільної сирійської армії — напади й теракти, мішенями яких ставали сирійські військовослужбовці та військові об’єкти.

Саркозі отримав вищу нагороду іспанської корони

Король Іспанії Хуан Карлос Перший вручив учора президентові Франції Ніколя Саркозі вищу нагороду іспанської корони, орден Золотого руна, за особистий вклад у боротьбу з баскським терористичним угрупованням ЕТА. Саркозі, ще будучи міністром внутрішніх справ Франції, активно брав участь у боротьбі з баскськими терористами. Протягом десятиріч члени терористичних угрупувань ЕТА використовували територію Франції, де вони переховувалися після здійснення терактів в Іспанії. Останніми роками правоохоронні органи Франції завдали угрупованню нищівного удару. Десятки бойовиків опинились у французьких в’язницях, ліквідовано таємні склади зброї та вибухівки. У Франції вдалося заарештувати найбільш розшукуваних ватажків ЕТА, таких як Гарікойца Аспіасу на прізвисько «Індіанець Черокі» чи Ідойю Лопес на прізвисько «Тигриця», винну в загибелі 23 іспанців. Близько року тому лідери ЕТА завили про повне та безстрокове перемир’я. Влада Іспанії тоді заявила, що організація має не оголошувати чергове перемир’я, а скласти зброю та саморозпуститися. Орден Золотого руна вважається однією з найдревніших і найпочесніших нагород не лише в Іспанії, але й у Європі. Його було засновано в Бургундському герцогстві 1430 року. Проте потім права на нього отримала династія Габсбургів, яка правила декілька сторіч в Іспанії. Кавалерами ордена стали за цей час близько 1 200 чоловік.

Газета: 
Рубрика: