Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

22 листопада, 2005 - 00:00

Переговори про спрощення візового режиму з ЄС почалися

У Брюсселі розпочався перший раунд переговорів між Україною та Європейським Союзом про спрощення візового режиму. Як повідомили агентству «Інтерфакс» у місії України при ЄС, переговори триватимуть протягом вчорашнього дня та сьогоднішнього. Українську делегацію очолив заступник міністра закордонних справ України Валентин Наливайченко. Крім обговорення проекту угоди про спрощення візового режиму, Київ і Брюссель паралельно працюватимуть над проектом угоди про реадмісію. Як повідомлялося раніше, 7 листопада Рада ЄС схвалила мандант Європейської комісії на ведення переговорів про спрощення візового режиму. Планується, що переговори не стануть тривалим процесом, й угода між Україною та ЄС буде підписана в першій половині наступного року. У ході попередніх консультацій з цього питання українська сторона запропонувала скоротити кількість документів, які надають українські громадяни для отримання візи, а також встановити жорсткі та короткі терміни для їх видачі. Крім того, йдеться й про певні послаблення в оплаті, включаючи безплатні візи для певних категорій громадян — студентів, пенсіонерів, журналістів, спортсменів, наукових працівників, представників офіційних делегацій.

У Киргизстані — «кримінальний переділ»

Генпрокурор Киргизстану Камбарали Кангантієв вважає, що в республіці відбувається кримінальний переділ власності. Про це він заявив учора на засіданні Ради безпеки республіки. За даними правоохоронних органів Киргизстану, 50% злочинів, скоєних від початку року в республіці, пов’язані із зазіханням на власність громадян. «Кримінальні елементи, які привільно почувалися за часів колишньої влади, роблять усе можливе, щоб повернути вплив», — наголосив генеральний прокурор. Він звернувся до президента країни Курманбека Бакієва з пропозицією видати Указ «Про наведення належного правопорядку», що передбачав би посилення повноважень правоохоронних органів і вживання жорстких заходів для підтримки законності. «Наші громадяни повинні знати, що жоден випадок екстремістського тиску на владу не залишиться безкарним», — запевнив Кангантієв.

Планка Казахстану

У найближчі роки Казахстан увійде до числа п’ятдесяти найбільш розвинених країн світу, заявив президент країни Нурсултан Назарбаєв. За його словами, зростання зарплатні за минулі два роки становить 26%, пересічний дохід населення виріс на 33%, створено 395 нових підприємств і 18 тисяч робочих місць в обробному секторі промисловості, майже вдвічі знизилося безробіття.

Альтернатива наркотрафіку

Британська організація з міжнародної політики в галузі наркотиків Senlis Council запропонувала новий спосіб боротьби з поширенням наркотиків: не знищувати, а купувати опіум, щоб потім використати його в медичних цілях. Щоб скоротити потік наркотиків, потрібно запровадити систему ліцензій, за якою опіум продаватиметься західним країнам на легальних підставах. Потім його можна використати в медичних цілях, наприклад, для виробництва болезаспокійливих препаратів. Поштовхом до розвитку ідеї стало те, що військова відповідь на поширення наркотиків виявляється неефективною і просто дестабілізує обстановку в країні з незміцнілою політичною системою. Як пише британська The Daily Telegraph, план перехоплення потоку наркотиків за участю понад трьох тисяч британських солдатів близький до провалу. З часу падіння талібів Афганістан знову став головним світовим виробником опіуму. Для селян у цій країні вирощування опіумного маку — єдиний спосіб вижити. ООН минулого року назвала Афганістан «наркоекономікою», «відповідальною» за виробництво 87% нелегальних наркотиків. Три з половиною мільйони афганців залучено до торгівлі наркотиками, прибутки від якої покривають дві третини ВВП країни.

Принц Чарльз поплатився за відвертість

Спадкоємець британського престолу принц Чарльз подав судовий позов проти групи компаній Associated Newspapers у зв’язку з тим, що Mail on Sunday, одна з газет, що входять до цієї групи, опублікувала на своїх сторінках уривки зі щоденника принца. Записи, про які йдеться, було зроблено принцом 1997 року під час офіційного візиту до Гонконгу з нагоди його переходу під юрисдикцію КНР. У заяві принца Чарльза сказано, що Mail on Sunday порушила авторське право спадкоємця престолу на щоденники і дотримання таємниці. У самому виданні говорять, що воно стало власником щоденника «абсолютно законним способом». У щоденнику багато відвертих моментів, наприклад, у одному з таких пасажів принц називає китайських дипломатів «жахливими старими вощаними опудалами». За деякими даними, в поїздках принц постійно веде щоденники, а потім близько ста копій поширюються серед його друзів і родичів. Уривки зі щоденника було опубліковано через декілька днів після завершення державного візиту голови КНР Ху Цзіньтао до Великої Британії.

У Зімбабве виявлено уран?

Президент Зімбабве Роберт Мугабе заявив, що на території його країни виявлено запаси урану. За його словами, Зімбабве використовуватиме уран для виробництва енергії, й не збирається розробляти ядерну зброю. «Виявлення урану дуже допоможе уряду в подальшій реалізації програми електрифікації сільської місцевості», — додав Мугабе. Слова президента прозвучали в ефірі державного телебачення, яке не уточнило, де саме було виявлено запаси урану. У Зімбабве є дві електростанції — теплова й гідроелектрична — проте в останні роки вони не здатні повністю забезпечити країну електроенергією. Тому Зімбабве доводиться купувати електрику в сусідів — Мозамбіка, Конго та Південної Африки. Раніше про запаси урану на території Зімбабве не повідомлялося. Як відзначає Бі-Бі-Сі, уряд Зімбабве має тісні зв’язки з Іраном і Північною Кореєю, до яких в останні роки не раз висувалися претензії в намірі розробити ядерну зброю.

Вісімнадцятирічний мер

Наймолодший мер — 18-літній Майкл Сешионс — обійняв учора посаду в американському містечку Хіллсдейл (штат Мічиган). 8 листопада Сешионс обраний мером містечка, у якому проживають вісім тисяч осіб. Шлях до посади голови міста був нелегким: у травні цього року Сешионсу відмовили в праві зареєструватися в кандидати, оскільки він сам ще не досяг віку, коли можна голосувати. Але щойно у вересні Майклу виповнилося 18 і він отримав картку виборця, він одразу попрямував подавати заяву на участь у передвиборних перегонах. Передвиборну кампанію він сплатив із власної кишені — 700 доларів, які заробив протягом літа. Сешионс виграв, обігнавши свого суперника всього на два голоси. Після вступу на посаду мера Майкл управлятиме містом зі своєї спальні в будинку батьків, оскільки офіс для мера в місті ще не побудований.

Газета: 
Рубрика: