Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

15 жовтня, 2005 - 00:00

Стрілянина в Нальчику стихла

Після доби боїв між бойовиками та силами правопорядку у столиці Кабардино-Балкарії Нальчику стрілянина вчора стихла. Вже до пізнього ранку, за словами представників місцевих органів правопорядку, в місті залишалося одне вогнище опору бойовиків — будівля управління Федеральної служби виконання покарань у Нальчику, повідомляє Бі-Бі-Сі. За словами чиновника управління, бойовики в приміщенні убиті, бій припинений, втрат у лавах правоохоронних органів немає. Всього ж за час зіткнень, за словами заступника генпрокурора Володимира Колеснікова, вбито 72 бойовика, 27 затримано. За інформацією влади, загинули 24 співробітника правоохоронних органів, близько 58 представників силових структур отримали поранення. Напередодні президент Росії Володимир Путін дав наказ стріляти на знищення та «знищувати тих, хто знаходиться зі зброєю в руках і чинить опір». Хто саме здійснив напад на Нальчик неясно й досі. Пошуком відповіді на це запитання в найближчі дні займатиметься прокуратура та Державна дума, що має намір провести спеціально засідання, присвячене подіям в Нальчику.

Ющенко збирається до Лондона

Президент України Віктор Ющенко й прем’єр-міністр Великої Британії Тоні Блер на наступному тижні обговорять підготовку до саміту Україні — ЄС. «У понеділок президент вилітає до Лондона. З якою метою? Ви знаєте — підготовка до саміту «Тоні Блер — Віктор Ющенко», саміту Україні — ЄС, — повідомив керівник секретаріату президента Олег Рибачук на брифінгу вчора в Києві. О. Рибачук підкреслив, що у Президента запланована зустріч із Т. Блером, і їде він до Лондона на запрошення прем’єр-міністра Великої Британії. «Більш європейського заходу собі уявити неможливо для Президента», — сказав О. Рибачук. Як повідомлялося, В. Ющенко 17 жовтня відвідає Лондон, де йому вручать почесну премію Королівського інституту міжнародних відносин (Chatham House Prize) за видатний внесок у налагодження міжнародних відносин. Нагороду В. Ющенку, як очікується, вручить королева Великої Британії Єлизавета II.

У США стартувала кампанія проти «Джексона-Вєніка»

Колишні посли Сполучених Штатів Америки в Києві Уїльям Міллер і Стівен Пфайфер ініціювали суспільну кампанію, метою якої є скасування поправки «Джексона-Вєніка». Експосли збираються домагатися, щоб Конгрес США відмінив поправку «Джексона-Вєніка» до кінця року, — повідомило учора Радіо «Свобода». Надія Макконел, президент американської неурядової Фундації «US-Ukraine», пояснила, «що нова ініціатива спрямована на те, щоб привернути увагу американських законодавців не відкладати на другий план це важливе для україно-американських відносин питання». «Як відомо в політичному процесі є цілий ряд тем, які привертають увагу всіх. Ми сподіваємося, що наші старання сприятимуть тому, щоб це питання внести в пріоритети тих сторін, які його вирішують. Ми також дуже задоволені тим, що два колишніх американських посли в Україні, Уїльям Міллер і Стівен Пфайфер, погодилися бути співголовуючими коаліції організацій, які зацікавлені цією справою», — відзначила Н. Макконел.

Контури нового уряду Німеччини

Союзники канцлера Німеччини Герхарда Шредера, який іде з посади, партія соціал-демократів (СДПГ), назвали імена міністрів на ті посади, які дісталися їм у коаліційному з християнськими демократами уряді. Кабінет очолить лідер християнських демократів Ангела Меркель, але кілька провідних посад дісталися соціал-демократам. Сам Герхард Шредер раніше відкинув усяку можливість своєї участі в новому уряді, але, наприклад, посаду віце-канцлера та міністра праці повинен зайняти Франц Мюнтеферінг, голова СДПГ, що робить його другою людиною в кабінеті Меркель. Колишній керівник апарату в уряді Герхарда Шредера Франк-Вальтер Штайнмейер займе посаду міністра закордонних справ. А колишній прем’єр-міністр уряду землі Північний Рейн — Вестфалія Пеєр Штайнбрюк, прагматичний політик, якого зараховують до правого крила соціал-демократів, стане міністром фінансів.

Газета: 
Рубрика: