Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

27 грудня, 2011 - 00:00

Папа Римський закликав відновити мир у Сирії

Папа Римський Бенедикт XVI у традиційному щорічному різдвяному посланні Urbi et Orbi («Місту і світу») закликав віруючих молитися за припинення кровопролиття в Сирії. «Хай Всевишній покладе край насильству в Сирії, де і так уже пролилося надто багато крові», — сказав понтифік у посланні, яке транслювалося в усьому світі 65-ма мовами. Напередодні, під час святкової різдвяної меси, Папа Римський Бенедикт XVI закликав віруючих уникати комерціалізації свята Різдва Христового. Виступаючи з проповіддю під час меси в соборі Святого Петра в Римі, понтифік закликав «подивитися крізь наносний блиск цього свята, щоб побачити за ним Немовля в колисці у Віфлеємі». 84-річному понтифікові довелося скористатися рухомою платформою, стан здоров’я не дозволив йому самостійно пройти до вівтаря під час церемоніальної процесії. Тим часом тисячі прочан і туристів зі всього світу зібралися у Віфлеємі, щоб відсвяткувати Різдво в місці, де, згідно з Біблією, з’явився на світ Ісус. Кульмінацією урочистостей стало опівнічне богослужіння в базиліці Різдва Христового, збудованій 1700 років тому, точно над тим самим місцем, де, як вважають, і сталася ця подія.

Лондонське метро оголосило страйк у День подарунків

Учора працівники лондонського метрополітену провели добовий страйк, вимагаючи виплати надбавок за роботу в святкові дні. За словами представника профспілки машиністів метро ASLEF, якщо їхні вимоги не буде виконано, наступні добові страйки відбудуться у святкові дні — 16 січня, а потім 3 і 13 лютого. 26 грудня країни Британської співдружності відзначають так званий День подарунків (Boxing Day), в який традиційно проводяться великі розпродажі та різні святкові заходи. У зв’язку із страйком працівників метро організаторам футбольного матчу чемпіонату Англії між «Арсеналом» і «Вулвергемптоном» довелося перенести гру на 27 грудня. За даними Бі-Бі-Сі, матч між «Челсі» та «Фулгемом» все ж відбудеться, як і було заплановано раніше, 26 грудня. Як зазначає AFP, за проведення страйку в День подарунків висловилося 92% машиністів лондонської підземки. Машиністи вимагають зробити роботу в святкові дні добровільною, а також запровадити за робочі години в свята надбавку та надавати додатковий день відпочинку. У керівництві лондонської підземки стверджують, що акція профспілки машиністів суперечить досягнутій раніше домовленості, за якою робота метро не порушуватиметься в державні вихідні дні.

Японці вибрали «дух співпраці» символом 2011 року

Населення Японії в рамках загальнонаціонального опитування вибрало китайський ієрогліф, який означає «узи між людьми». Саме це слово (звучить «кідзуна») найкраще відображає події 2011 року, уважають японці. Нагадаємо, основними подіями 2011 року в Японії були руйнівний землетрус і цунамі, що сталися в березні. 11 березня на північно-східне узбережжя Японії накотилася величезна хвиля цунамі, унаслідок чого загинули тисячі людей і були знесені цілі міста. Стоїчна реакція японців перед лицем природної катастрофи та дух взаємодопомоги дивували весь світ. У квітні тодішній прем’єр-міністр Японії Наото Кан подякував міжнародному співтовариству за допомогу країні в листі із заголовком «Кідзуна — узи дружби».

Поліцейські Сербії вимагають підвищення зарплати

Сербські поліцейські вчора організували велику демонстрацію перед будівлею уряду країни, вимагаючи підвищення грошового забезпечення та поліпшення умов праці працівників сербського МВС, передає сербський телеканал В92. Варта порядку, багато хто з якої прийшов на мітинг у формі, блокувала рух на Неманьїній вулиці, на якій розташована будівля уряду республіки. Згідно з даними В92, в акції взяли участь не менше 1,5 тисячі осіб. За словами представників профспілки, зараз щомісячна зарплата поліцейського в Сербії становить від 289 до 337 євро. Сербські поліцейські з 12 грудня цього року проводять загальнонаціональний страйк. Представники профспілки поліції раніше заявляли, що він триватиме доти, доки не буде виконано вимоги про підвищення розмірів матеріального забезпечення працівників МВС і про виплату всіх премій і надбавок за 2009 і 2010 роки. Минулого вівторка міністр внутрішніх справ Сербії Івіца Дачич закликав учасників страйку припинити акцію та повернутися до нормального виконання своїх службових обов’язків, зазначивши, що зараз керівництво країни не може виконати вимоги поліцейських. Страйк полягає в тому, що стражі порядку, які беруть у ньому участь, виїжджають лише на екстрені виклики та займаються оформленням лише деяких документів для громадян. Усіх інших обов’язків поліцейські не виконують.

Газета: 
Рубрика: