Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

27 серпня, 2005 - 00:00

Канада визнала відповідальність за трагедію українців

Оттава вперше визнала, що інтернування в роки Першої світової війни п’яти тисяч канадців українського походження було помилкою тогочасного уряду. «Це було похмурою сторінкою в канадській історії», — погодився нинішній прем’єр країни Пол Мартін, підписуючи угоду з лідерами української общини в Канаді. Уряд виділив 2,5 млн. канадських доларів ($2 млн.) на створення меморіальних дощок, табличок і різних освітніх матеріалів — «щоб цей епізод в історії ніколи не був забутий». У 1914 році понад вісім тисяч східноєвропейських переселенців потрапили в Канаді до розряду «ворожих агентів». П’ять тисяч із них були українцями. Близько 80 тисяч східноєвропейських іммігрантів, яких не відправили до таборів, були вимушені мало не щодня приходити до поліцейського відділку. Їм заборонили переїжджати з місця на місце, відмовили в праві голосувати. У п’яти тисяч українців відібрали всі пожитки та відправили в табори для інтернованих. У Канаді для них тоді спорудили 24 табори. Активісти українських організацій розмістили на своєму сайті карту цих таборів — «канадського ГУЛАГу». Ув’язнені будували дороги, різні об’єкти для канадської армії. Платили їм по 20—30 центів на день, до того ж не завжди. Чоловіків утримували в одних таборах, жінок із дітьми — в інших. Усе майно, конфісковане в інтернованих українців, канадський уряд після війни продав на аукціоні. Сьогодні з усіх інтернованих живою залишилася тільки 97-річна Мері Марко.

Прiрва нерівності

Експерти ООН дійшли висновку, що, незважаючи на значне економічне зростання в багатьох регіонах світу, нерівність на планеті іще значніша, ніж десять років тому. Щорічна доповідь про соціальну ситуацію в світі показує, що, незважаючи на поліпшення рівня життя в деяких частинах планети, бідність як і раніше невикорінна. Вимір нерівності в основному робили за двома показниками — прибутки і статки, хоча були зібрані дані і по інших областях — таких як освіта і охорона здоров’я. Автори попереджають, що звертати увагу лише на економічне зростання в тій або іншій країні — неефективний засіб турботи про людей. На їх думку, результати глобального розвитку в основному пожинають багаті в промислово розвинених країнах. 2,8 мільярда людей, які живуть на суму меншу двох доларів на день, ніколи не зможуть зрівнятися по споживанню з багатими. На думку Генсека ООН Кофі Аннана, доповідь демонструє, що досягнути цілей ООН в галузі розвитку неможливо, якщо не займатися проблемами нерівності — такими, як різниця в зарплаті між кваліфікованими і некваліфікованими робітниками, або в офіційному і неформальному секторі ринку праці.

У секторі Газа шукають покинутих тварин

Ізраїльтяни об’їжджають єврейські поселення, які опустіли в секторі Газа в пошуках покинутих або забутих домашніх тварин. У поселеннях уже знайдено залишених собак, кішок, курей, кіз, гусей, папуг, качок, черепах і навіть одну ігуану. Своїх активістів та ветеринарів до Гази направила організація «Аколь Чай», яка захищає права тварин. Передбачається, що всього в Газі залишилося близько 200 тварин, із яких половину вже вдалося знайти. Активісти намагаються зібрати всіх тварин до того, як за справу візьмуться бульдозери, яким доведеться знести єврейські поселення в Газі. Міністр сільського господарства запропонував по можливості повернути тварин їхнім власникам. Якщо, звичайно, на врятованих будуть нашийники з іменами господарів, або якісь іще помітки з інформацією про власників. Представниця «Аколь Чай» Талі Лаві розповіла Бі-Бі-Сі, як знайшла ледве живе тритижневе кошеня. Його врятували ізраїльські ветеринари. В одному з будинків активісти знайшли клітку з 40 папугами.

Бразильська міс Марпл

80-річна жителька Ріо-де-Жанейро зняла на відеокамеру вуличних торговців наркотиками та поліцейських, які беруть хабарі, а потім передала записи владі. У розпорядженні поліції виявилося понад 33 години відеоматеріалу. Пенсіонерка знімала свою вулицю з вікна квартири крізь затемнене вікно, щоб її не побачили. На плівці видно, як наркоторговці розгулюють по вулиці зі зброєю, підкуповують співробітників поліції, продають заборонені речовини клієнтам, у тому числі й дітям. Записи забезпечені коментарями оператора. Так, в одному місці вона відзначає: «Тільки подивіться на ці автомати! Прокляті бандити». В іншому — вона розмірковує, чи могли злочинці роздивитися її в бінокль. Жителька Ріо-де-Жанейро звернулася до однієї з газет, співробітники якої й допомогли передати матеріали поліції. Представники влади висловили вдячність літній жінці за «вияв мужності та відваги» і пообіцяли застосувати до неї програму захисту свідків.

Чого не треба робити в Британії?

У рамках наступу на тероризм та екстремізм британський уряд перерахував дії, які можуть спричинити висилку з країни. Міністр внутрішніх справ Британії Чарльз Кларк оприлюднив список, який обговорювався протягом двох тижнів як з політиками, так і з правозахисниками, з лідерами етнічних та релігійних громад країни. Серед дій, названих «неприпустимими в Об’єднаному Королівстві»: виправдання або вихваляння актів тероризму в світлі того чи іншого вірування; підштовхування громадян до проведення терактів; серйозні кримінальні злочини, або провокування цих злочинів; розпалювання ненависті, яка може призвести до міжконфесійної ворожнечі в Британії. Як пише Guardian, спеціальний слідчий комісії ООН з прав людини Манфред Новак звернув увагу, що Лондон має намір депортувати радикалів, навіть незважаючи на те, що в деяких випадках країнами призначення стануть держави, які порушують права людини.

Комедія про серйозні вибори

Для того, щоб жителі віддалених сіл Афганістану взяли участь у парламентських виборах, запланованих на 18 вересня, бродячий театр колесить країною і влаштовує веселі вистави. Актори вже побували в 26-ти провінціях країни. Їхня п’єса називається «Нова надія». Декорацією для вистави цього разу стали ніші, спорожнілі після того, як таліби знищили тисячолітні статуї Будди, що стояли там. Хай би як склалася доля майбутнього парламенту Афганістану, комедія про вибори — вже ознака демократизації країни.

Газета: 
Рубрика: