Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

7 липня, 2005 - 00:00

ОБСЄ вітає «план Ющенка»

Парламентська Асамблея ОБСЄ закликала Молдову, Росію й Україну повернутися до переговорів iз проблеми невизнаної Придністровської молдовської республіки та підтримала пропозицію Президента України Віктора Ющенка створити міжнародний миротворчий механізм у цьому регіоні під егідою ОБСЄ. «Парламентська Асамблея ОБСЄ вітає ініціативу Президента України щодо перетворення миротворчої операції в регіоні на міжнародний механізм під мандатом ОБСЄ», — вказується в резолюції. У документі є заклик до влади Молдови та Придністров’я вжити заходів, які сприяли б «відновленню мінімального рівня взаємної довіри, необхідної для подальших переговорів». У той же час асамблея не прийняла пропозиції Молдови стосовно внесення поправок до прийнятої резолюції. На знак протесту молдовська делегація залишила зал засідань. Молдовські представники виступили проти того, щоб Молдова й Придністров’я фігурували в резолюції як рівні сторони переговорів, пропонувалося вставити в цей документ формулювання «кримінальний режим Тирасполь», «сепаратистський режим», повідомляє Інтерфакс.

Христенко: Наднаціональний орган не обговорюється

Україна поки не готова до створення наднаціональних органів у рамках ЄЕП, заявив глава Мінпроменерго РФ Віктор Христенко. «У України є певні проблеми, передусім внутрішнього характеру, які не дозволяють їй набрати необхідної швидкості інтеграції. Три країни готові ввести наднаціональний орган, а Україна поки не готова до цього, вони сказали про це, й тема з ними не обговорюється», — підкреслив В. Христенко. З його слів, жодних заяв iз боку України, що вона нібито відмовляється від інтеграційних процесів у рамках ЄЕП, він не чув. «Україна продовжує працювати з питань інтеграції в рамках ЄЕП, і ця робота триває на рівні переговорів і в рамках групи високого рівня. Інше питання — якість цієї роботи», — сказав В. Христенко. За його словами, переговорники мають завершити свою роботу і доповісти президентам про остаточне узгодження 29 документів, повідомляє Інтерфакс.

Компенсації за арешт «Руслана»

Витрати всіх українських сторін на юридичний супровід судового процесу в федеральному суді Канади щодо арешту в 2003 році в канадському аеропорту Гузбей українського Ан-124- 100 «Руслан» компенсує кіпрська TMR Energy. Як повідомили агентству Інтерфакс-Україна в прес-службі Міністерства юстиції України з посиланням на заступника Міністра юстиції Василя Мармазова, дане рішення прийнято федеральним апеляційним судом Канади. Загальна сума витрат, що підлягають компенсації, оцінюється в $123 тис. Iз них $35 тис. мають компенсувати Фонду держмайна України, $70 тис. — АНТК ім. Антонова, $18 тис. — державі Україна. Арештований у Канаді «Руслан» після 19-тимісячного арешту в січні 2005 року повернувся в Україну. Літак було звільнено за рішенням верховного суду провінції Ньюфаундленд.

Заворушення перед саммітом «Вісімки»

Перед самим початком самміту Великої вісімки в Шотландії знову відбулися зіткнення між поліцією і демонстрантами. Епіцентром заворушення стало містечко Стерлінг, у центрі Шотландії, на південь від містечка Гленіглс, де проходитиме самміт. Лідери країн Великої вісімки почали прибувати до Шотландії вже вранці, а вчора увечері англійська королева Єлизавета II дала на їхню честь вечерю. Головні теми самміту: борги країн Африки та глобальна зміна клімату. У роботі самміту візьмуть участь Генеральний секретар ООН Кофі Аннан та лідери деяких африканських країн, повідомляє Бі-Бі-Сі.

У Багдаді атакують дипломатів

Бойовики напали на кортеж автомобілів, у якому їхав офіційний представник Пакистану в Іраку. За кілька годин до цього в Багдаді було поранено високопосадового дипломата з Бахрейну. Обидва напади було скоєно в заможному районі іракської столиці Мансур. Як повідомила поліція, пакистанський дипломат не постраждав, а представника Бахрейну було поранено в руку. Кілька днів тому єгипетського посла в Багдаді захопили в заручники, коли він вийшов купити в кіоску газету. І Єгипет, і Бахрейн мають тісні зв’язки зі Сполученими Штатами. У Бахрейні розташована велика американська військово-морська база, яка використовувалася при вторгненні в Ірак у 2003 році. Пакистан став ключовим союзником Сполучених Штатів у очолюваній американцями війні проти тероризму, хоч Ісламабад і був проти вторгнення в Ірак. Зазначається, що бунтівники, судячи з усього, обирають своїми жертвами дипломатів, щоб перешкодити офіційному визнанню світовою спільнотою нового іракського уряду, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Каддафі за єдину валюту Африки

У лівійському місті Сирт, на батьківщині Муамара Каддафі, завершився п’ятий саміт Африканського Союзу (АС). Форум було присвячено обговоренню питань, пов’язаних iз розвитком Африки, зовнішнім боргом, зниженням рівня бідності, регіональними конфліктами, інтеграційними процесами та позицією Африканського Союзу з питання реформування ООН. Лівійський лідер Муамар Каддафі підтвердив на церемонії ініціативу зі створення «Африканського співтовариства», запропонувавши заснувати в рамках АС посади міністрів закордонних справ, оборони, транспорту, телекомунікацій та зовнішньої торгівлі, створити постійні миротворчі сили й ввести єдину валюту. «Африка повинна говорити єдиним голосом, об’єднана Африка стане сильною», — підкреслив Каддафі. У дводенному саміті брали участь високопосадовi представники 53 держав-членів АС.

«Правда Беслану»

Російський політтехнолог та інтернет-діяч Марина Литвинович оголосила про відкриття сайту «Правда Беслану», присвяченому громадському розслідуванню трагічних подій із захопленням школи №1 в цьому північноосетинському місті минулого року. Як вказується на цьому сайті, його створено для того, «щоб зібрати весь фактичний матеріал, пов’язаний з трагедією в північноосетинському місті Беслан 1 — 3 вересня 2004 року». На цей час на сайті вже викладено повну стенограму судового процесу у справі Нур-Паші Кулаєва — єдиного живого учасника нападу на школу, над яким відбувається судовий процес у Верховному суді Північної Осетії у Владикавказі. Надалі на сайті публікуватимуться й інші документи, пов’язані з розглядом у справі захоплення школи, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Британці мстять Шираку

У Великiй Британії не стихає скандал, пов’язаний iз критикою Жаком Шираком британської кухні. Англійці всерйоз вирішили покарати Ширака за неповагу до них. У країні розпочався стихійний бойкот французьких товарів. Нагадаємо, кореспонденту газети Liberation вдалося підслухати розмову лідерів Росії, Франції й Німеччини. Зокрема Ширак ніби сказав про британців: «єдине, що вони дали колись сільському господарству ЄС, це коров’ячий сказ». За повідомленням газети, французький президент сказав також, що «неможливо довіряти людям, у яких така погана кухня». Представник мережі супермаркетів Somerfield повідомив, що відзначено різкий спад у продажу французьких товарів. Покупці бойкотують французькі яблука, вина й сири. «Покупці демонструють своє невдоволення тим, що вони купують», — заявив прес-секретар Somerfield.

Газета: 
Рубрика: