Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

2 березня, 2005 - 00:00

Володимир Воронін екстрено відвідав Київ

Президент Молдови Володимир Воронін учора несподівано прибув до Києва для зустрічі зі своїм українським колегою Віктором Ющенком. «Це екстрена зустріч, яку не планували заздалегідь. Ініціатива належить молдовській стороні», — заявила прес- секретар Президента України Ірина Геращенко. Однак, за словами Вороніна, домовленості про його візит до Києва було досягнуто ще до президентських виборів в Україні. Під час візиту окремо обговорювалася придністровська проблема й щодо посилення контролю на придністровській ділянці молдовсько-українського кордону. Показово, що екстрений візит молдавського президента до України відбувся на тлі підготовки Молдови до парламентських виборів, які відбудуться в неділю. Сьогодні ж до Кишинева прибуває президент Грузії Михаїл Саакашвілі. З ним Володимир Воронін також планує обговорити питання регіонального співробітництва в рамках ГУУАМ. За інформацією грузинських ЗМІ, запрошення відвідати Молдову Михаїл Саакашвілі отримав від Володимира Вороніна досить недавно.

Українських миротворців поставили у приклад

Шиїтський релігійний лідер іракської провінції Васіт шейх Джавад Аль Гарбаві називає українських військовослужбовців зразком миротворчої діяльності у складі багатонаціональних сил із підтримки миру та стабільності в Іраку, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України. Як зазначив шейх Джавад Аль Гарбаві, українські миротворці не обмежуються лише військовими функціями, а й приділяють значну увагу відновленню післявоєнного Іраку. Саме цей факт, на його думку, істотно впливає на позитивне ставлення до українських миротворців місцевого населення, яке допомагає їм у викритті терористичних елементів. «Тільки дві провінції Іраку вирізняються більш-менш стабільною обстановкою — Васіт і Мейсон, зони відповідальності українського та японського миротворчого контингентів», — зазначив шейх Джавад Аль Гарбаві. Шиїтський релігійний лідер подякував українським миротворцям від усіх віруючих мусульман-шиїтів, висловивши надію на подальшу плідну співпрацю.

США знову критикують Росію

Державний департамент США поширив щорічну доповідь із проблеми дотримання прав людини у світі за 2004 рік, в якій Росію знову грунтовно критикують у зв’язку з серйозними недоліками в цій сфері. «У Росії зміни до закону про вибори та перехід на призначення губернаторів замість їх обрання ще більше зміцнили позиції виконавчої влади», — йдеться в доповіді. Автори звертають увагу на обмеження в роботі преси, «слухняну Держдуму», порушення під час виборів, корупцію у правоохоронних органах, тиск на суд. На думку авторів, контроль над електронними ЗМІ покликаний обмежити поширення незручної для влади інформації, наприклад, про становище в Чечні. У доповіді стверджується, що правоохоронні органи Росії застосовують тортури, насильство, щоб домогтися зізнавальних свідчень. Держдепартамент США звертає увагу на становище в Чечні, де мало робиться для дотримання прав людини. Практично не зменшилася актуальність такої проблеми, як дідівщина в армії. Показово, що критика з боку держдепартаменту прозвучала невдовзі після зустрічі президентів США й Росії в Братиславі, де Джордж Буш висловив стурбованість щодо дотримання прав людини в Росії, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Ліван на межі зіткнень

Прем’єр-міністра Лівану Омар Караме оголосив про свою відставку. Це повідомлення викликало захоплені вигуки в демонстрантів, які зібралися біля парламенту в Бейруті з вимогами відставки просирійськи налаштованого уряду. Попри офіційну заборону демонстрацій, на центральній площі в Бейруті в понеділок зібралися тисячі протестуючих, вимагаючи відставки уряду й виведення сирійських військ із території країни. Ліванська опозиція хоче ретельного розслідування замаху на колишнього прем’єр-міністра країни Рафіка Харірі, вбитого в середині лютого. Ліван паралізований загальним страйком. Страйкуючі приєднуються до вимог опозиції про розслідування вбивства Харірі. Ліванські солдати оточили центральну частину міста. Організатори протестів закликали учасників не провокувати солдатiв і не реагувати у свою чергу на провокації, щоб не допустити заворушень. Влада заборонила демонстрацію у зв’язку з тим, що проурядові та просирійські організації закликали своїх прибічників провести контрмітинг — у той самий час, що й опозиція. Акція протесту збіглася у часі з парламентськими слуханнями щодо замаху на Харірі, під час яких члени опозиції мають намір ініціювати вотум недовіри до нинішнього уряду Лівану, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Паксаса знову вважають винним

Апеляційний суд Литви скасував виправдувальний вирок усунутому імпічментом екс-президенту Литви Роландасу Паксасу, винесений наприкінці жовтня 2004 року Вільнюським окружним судом. Паксаса звинувачували в розголошуванні державної таємниці: в березні 2003 року, будучи президентом Литви, він дав зрозуміти своєму спонсору, громадянину Росії Юрію Борисову, що Департамент держбезпеки прослуховує його телефон. Вільнюський окружний суд виправдав екс-президента, оскільки суд не мав неспростовних доказів винності Паксаса, але Генпрокуратура оскаржила виправдувальний вирок. Паксас iз жовтня 2003 року був у центрі скандалу, 6 квітня 2004 року його усунули з посади президента Литви за грубе порушення Конституції та присяги. Згідно з роз’ясненням Конституційного суду, його довічно позбавили права обиратися президентом, членом сейму, призначатися до складу уряду й займати інші державні посади, для заняття яких потрібно приносити присягу, повідомляє Інтерфакс.

Лялька Конді

У продаж через Інтернет надійшла лялька, що зображає нового державного секретаря США Кондоліззу Райс. Цей виріб ціною трохи більше $20 користується великим попитом серед покупців. Нова лялька входить у серію «жінки-героїні». Одна з фірм невдовзі після терористичних актів у Нью-Йорку й Вашингтоні 11 вересня 2001 року почала продаж в Інтернеті ляльки із зображенням президента Джорджа Буша. Після цього на продаж виставили ляльок тогочасного мера Нью-Йорка Рудольфа Джуліані, а також кандидата на посаду президента США від Демократичної партії Джона Керрі та губернатора штату Каліфорнія Арнольда Шварценеггера. Проте найбільшим попитом серед американських покупців користується лялька колишнього міністра інформації Іраку Мухаммеда Саїда аль-Сахафа, який перед іноземною інтервенцією в його країну виступав із шапкозакидальними заявами, повідомляє Інтерфакс.

Газета: 
Рубрика: