Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

5 лютого, 2005 - 00:00

На Заході помітили новий збройовий скандал

Навколо України назріває новий збройовий скандал. Йдеться про нібито продані Ірану й Китаю ракети великої дальності. Першою цю інформацію оприлюднила британська газета Financial Times із посиланням на українського парламентарія Григорія Омельченка.

За словами автора публікації, «розслідування, проведене українською Службою безпеки, виявило, що Україна продавала Ірану й Китаю ракети великої дальності для доставки ядерних боєголовок, повідомив у середу один з українських політиків». Як зазначає Григорій Омельченко, СБУ виявила, що у 1999 — 2001 роках із країни незаконно експортували ракети Х-55. Він сказав, що шість крилатих ракет класу «повітря-земля» було продано до Ірану і шість — до Китаю. Британська газета пише, що ракети Х-55, які у США відомі як AS-15, мають високоточну систему наведення й дальність до 3 тисяч кілометрів. Це означає, підсумовує видання, що Ізраїль опинився на відстані можливого удару від Ірану.

Г. Омельченко сказав, що минулого року СБУ запобігла спробі незаконного експорту 14 ракет Х-55. Тоді заарештували колишнього офіцера СБУ, справу якого зараз розглядають у Київському апеляційному суді, повідомляє Financial Times. (Цю інформацію розповсюдило також українське інтернет-видання «Обозреватель»). Він звинуватив чиновників, пов’язаних із колишнім президентом Леонідом Кучмою, в тому, що вони замовчували отримані СБУ дані про продаж ракет, щоб захистити «високопоставлену персону з кола президента Кучми, причетного до незаконного продажу зброї». (Серед причетних до продажу ракет називають покійного главу «Укрспецекспорту» Валерія Малева, директора спеціалізованої зовнішньоторговельної фірми «Прогрес» Сергія Самойленка (діючого на той момент офіцера СБУ), сам продаж нібито відноситься до періоду головування в СБУ Леоніда Деркача), повідомляє «Обозреватель» (www.oboz.com.ua).

Райс: США не повинні умовляти Іран

Державний секретар США Кондолізза Райс заявила, що вона не бачить необхідності в тому, щоб Сполучені Штати втручалися в європейські дипломатичні зусилля переконати Іран відмовитися від ядерної програми. Представники ЄС неодноразово закликали Вашингтон до тіснішої співпраці у вирішенні проблеми, пов’язаної з іранською ядерною програмою. Однак Кондолізза Райс заявила, що Іран знає, що від нього вимагають, і виконанню цих вимог не повинна заважати відсутність будь-якої сторони в цьому процесі. Іран наполягає на тому, що його ядерна програма спрямована винятково на мирні цілі, але США стверджують, що Тегеран розробляє власну ядерну зброю. У листопаді минулого року Іран обіцяв Франції, Німеччині та Британії, що поки тривають переговори щодо його ядерної програми, він не здійснюватиме роботи зі збагачення урану й переробки плутонію. Однак Білий дім хоче, щоб Європа зайняла жорсткішу позицію та примусила Іран повністю відмовитися від ядерної програми, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Європу попереджають про можливі теракти

Країни Європи незабаром можуть знову стати мішенню для терористів. Не виключено повторення трагедії 11 березня минулого року в Мадриді, коли вибухи в потягах забрали життя майже 200 людей. Із таким застереженням виступив координатор антитерористичної політики Державного департаменту Сполучених Штатів Уїльям Поуп. За даними американців, екстремісти зараз вербують нових послідовників серед мусульман, які проживають у державах ЄС. Причому основну увагу приділяють успішним людям. «Може так статися, що невдовзі молоді люди, які виросли в толерантних європейських країнах, можуть вибрати шлях насильства в ім’я джихаду», — заявив Уїльям Поуп. Американський політик застеріг, що, якщо він має слушність, то незабаром Європу чекає нова хвиля терактів, які будуть масштабнішими за торішніми вибухи потягів у Мадриді, повідомляє РІА «Новости».

У Вашингтоні буде меморіал жертвам Голодомору?

До конгресу США подано проект резолюції, що дозволяє уряду України поставити у Вашингтоні пам’ятник-меморіал жертвам сталінського голоду в Україні в 1932 — 1933 роках. У разі схвалення цього законопроекту, уряд Віктора Ющенка отримає дозвіл поставити меморіал на одній з ділянок землі в центрі Вашингтона, що знаходиться у федеральній власності. У разі, якщо конгрес США дозволить поставити новий меморіал, у Вашингтоні буде вже два українські пам’ятники. 1964 року за спеціальним рішенням конгресу США в центрі американської столиці за сприяння представників української еміграції поставили пам’ятник великому українському поету Тарасові Шевченку. 45-тонний восьмиметровий бронзовий пам’ятник Кобзарю на гранітному п’єдесталі урочисто відкрив президент США Дуйат Ейзенхауер у присутності близько 100 тисяч офіційних осіб і гостей, повідомляє РІА «Новости».

Золота газета

У Китаї надрукували першу у світі золоту газету. Вона вийшла у двох примірниках. На перше видання знадобилося півкілограма золота, і обійшлося воно більш ніж у вісім тисяч доларів. Друге, дешевше видання, коштувало три з половиною тисячі доларів. На нього витратили 200 грамів золота. Золоту газету випустило видання China Economic Daily в ознаменування досягнень останніх десяти сесій вищого законодавчого органу Китаю. Це унікальне видання назвали «Період процвітання Китаю». Випущено золоту газету в місті Шеньчжень — економічному центрі південної провінції Гуандун, що швидко розвивається, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Голосуй за Євроконституцію!

В Іспанії вчора почалася кампанія з референдуму про конституцію Європейського Союзу, який відбудеться 20 лютого. Лідери основних політичних партій протягом двох тижнів закликатимуть своїх прибічників проголосувати «за» або «проти» основного закону Союзу. Іспанія — перша країна Європи, в якій відбудеться таке всенародне опитування. Уряд побоюється, що явка на референдум буде низькою, оскільки іспанці, не заперечуючи проти конституції ЄС, з нею майже не знайомі й не виявляють до неї цікавості, оскільки вона їх безпосередньо не стосується. Переважна більшість іспанських політичних партій виступає за прийняття конституції ЄС. Такої ж думки дотримується і прем’єр-міністр Іспанії Хосе Луїс Родрігес Сапатеро (на фото).

Газета: 
Рубрика: