Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

24 листопада, 2004 - 00:00

Запобігли атаці «Аль-Каїди» на Лондон?

Британські секретні служби запобігли атаці терористів «Аль-Каїди» на Лондон, порівнянній з нападом на Нью-Йорк і Вашингтон 11 вересня 2001 року. Про це повідомила британська телекомпанія Ай-Ті-Ен з посиланням на неназване високопоставлене джерело. За словами головного редактора політичної служби телекомпанії Ніка Робінсона, секретні служби «перешкодили літакам смертників завдати ударів по Кенері Уорф (один із ділових районів Лондона. — Ред. ) та по аеропорту «Хітроу». Журналіст визнав, що подробиці йому не відомі, повідомляє Інтерфакс.

Євросоюз посилює ізоляцію Білорусі

Європейський Союз заявив про намір посилити міжнародну ізоляцію Білорусі, заборонивши високопоставленим представникам її влади в’їзд на територію країн ЄС у відповідь на «шахрайські вибори» і насильство стосовно опозиції. Міністри закордонних справ ЄС прийняли у Брюсселі заяву, в якій засуджується проведений у Білорусі минулого місяця референдум й автократична політика її лідера Олександра Лукашенка. У документі мовиться, що ставлення адміністрації Лукашенка до питань демократії та прав людини перешкоджають тому, щоб «Білорусь посіла належне їй по праву місце серед європейських демократичних країн». Міністри закордонних справ висловлюють глибоку стурбованість з приводу умов виборів і референдуму 17 жовтня, який надав О. Лукашенку право знову претендувати на президентську посаду, і засуджують «розгром опозиції». Одночасно міністри висловлюють готовність розпочати діалог з урядом Лукашенка, щойно він виявить «щиру зацікавленість» у цьому, повідомляє Інтерфакс.

Американський Конгрес відмовився фінансувати «гонку озброєнь»

Конгрес США відхилив прохання адміністрації Джорджа Буша виділити $36,6 млрд. для проведення досліджень у галузі нових видів ядерних озброєнь. Приймаючи це рішення, американські конгресмени виходили з того, що подібний крок здатен викликати нову гонку озброєнь. Представники Демократичної та Республіканської партій у Конгресі заявили, що фонди, запитані президентом США, були складовою частиною бюджету на суму $388 млрд., призначеного на витрати, не пов’язані з військовими заходами або заходами безпеки в фінансовому році, що почався 1 жовтня 2005-го. Хоча законодавці схвалили цю суму, у законі передбачене виключення з неї $36,6 млрд., запитаних Дж. Бушем для вивчення можливості створення малої ядерної зброї, в тому числі атомних бомб, здатних глибоко проникати в землю і руйнувати бункери і сховища. Незважаючи на відмову Конгресу, Білий дім оголосив, що вважає відкритою можливість створення в майбутньому подібної зброї, повідомляє Інтерфакс.

Канадські фермери вимагають справедливості

Обурені низькими закупівельними цінами на свою продукцію фермери канадської провінції Квебек привели до центру Монреаля понад десяток корів, на шиях яких повісили бирки з іменами членів уряду. Фермери переживають важкі наслідки заборони, запровадженої рядом країн на імпорт їхньої продукції після виявленого в Альберті у травні 2003 року випадку «коров’ячого сказу», повідомляє ІТАР-ТАРС. Вони заявляють, що стали жертвами рішення США про закриття кордонів для канадської яловичини. США поки що повністю не зняли цю заборону. Прибулі до Монреаля фермери кажуть, що змушені продавати корів на бойню нижче від їхньої собівартості. Фермери погрозили, що залишать своїх корів у парку, щоб їх розібрали члени провінційного та федерального урядів, чиї імена вказані на бирках. Прем’єр-міністру Канади Полу Мартіну вони підготували 630-кілограмову корівку з чорно-білими боками.

Депутати Європарламенту відвоювали їдальню

Доступ до їдальні штаб-квартири Європарламенту в Брюсселі в інтервалі між 12.00 і 13.30 відтепер дозволено тільки для євродепутатів, їхніх помічників та працюючого тут персоналу, повідомляє РІА «Новости». Таке рішення прийняли після того, як парламентарії зібрали підписи під петицією, в якій містилася вимога до управління справами заборонити чиновникам «зі сторони», включно з Єврокомісією, користуватися в певний час послугами їдальні Європарламенту. Річ у тому, що за якістю та смаком приготовані парламентськими кухарями блюда значно перевершують ті, що подають в їдальнях інших інституцій ЄС у Брюсселі. Це швидко зрозуміли всі єврочиновники, які почали регулярно відвідувати Європарламент в обідній час, що призвело до виникнення черг до їдальні і, відповідно, викликало справедливе невдоволення з боку депутатів. Відтепер для того, щоб єврочиновник зміг пообідати в Європарламенті, він зобов’язаний отримати спеціальний пропуск. При цьому, якщо на момент його приходу в обідній зоні будуть понад 30 інших «колег по цеху», єврочиновнику для проходу до їдальні доведеться чекати, доки один із них не закінчить трапезу.

В Ірані заборонили National Geografic

Іран заборонив ввозити до країни журнал National Geografic, в якому Перська затока названа Арабською. Про це РІА «Новости» повідомили у прес-службі міністерства культури та ісламської орієнтації Ірану. Генеральний директор департаменту з роботи із зарубіжними ЗМІ Мохаммад Хоссейн Хошвагт назвав опубліковане американським дослідницьким центром видання «фальшивим, незаконним, непрофесійним» і заборонив ввезення та поширення цього атласу, а також видачу в’їзних віз для кореспондентів і представників цього друкованого ЗМІ. Хошвагт висловив надію на те, що керівництво National Geografic негайно виправить свою дивну помилку. Раніше офіційні особи Ірану неодноразово попереджали журналістів арабських ЗМІ про неприпустимість використання найменування «Арабська затока», а деяким кореспондентам, акредитованим в Ірані, в зв’язку з цим відправляли офіційні ноти протесту.

Чоловік Беназір Бхутто повертається в політику

Асіфа Алі Зардарі, чоловіка екс-прем’єра Пакистану Беназір Бхутто, випустили з в’язниці в місті Карачі. Верховний суд виніс вердикт про його звільнення під заставу в один мільйон рупій (близько $17 тисяч). Як повідомляють пакистанські ЗМІ, звільнення Зардарі стало результатом угоди між урядом і керівництвом Партії пакистанського народу (ППН). Однак лідери ППН спростовують інформацію про таку угоду. Одразу після звільнення Зардарі заявив журналістам, що має намір повернутися в політику. «Я готовий об’єднати різні політичні сили країни у боротьбі за відновлення демократії. Час Мушаррафа минув», — заявив він. Асіф Алі Зардарі, активний функціонер Партії пакистанського народу, якою керує його дружина Беназір Бхутто, провів у в’язниці вісім років. У 1990-х роках він займав посаду міністра у справах інвестицій в уряді своєї дружини. Після того, як 1996 року уряд Бхутто відправили у відставку, Зардарі заарештували за обвинуваченням у корупції та причетності до політичного вбивства.

Газета: 
Рубрика: