Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

28 серпня, 2004 - 00:00

Румунія лякає Гаагою

Румунія має намір подати позов проти України до Гаазького міжнародного суду в зв’язку з відкриттям судноплавного каналу в дельті ріки Дунай. Про це повідомили зарубіжні мас-медіа. Президент Румунії Іон Ілієску провів нараду з членами кабінету з питання екологічної загрози у зв’язку з функціонуванням каналу Дунай — Чорне море. «Учасники засідання дійшли висновку, що є всі підстави для того, щоб звернутися до Міжнародного суду в Гаазі», — заявила прес-секретар румунського президента Коріна Крету. Раніше Президент України Леонід Кучма взяв участь у церемонії відкриття глибоководного судноплавного каналу Дунай — Чорне море. Він, зокрема, заявив у четвер, що критика України з боку міжнародних екологічних організацій та представників інших країн має політичне й економічне підгрунтя. Нагадаємо, що раніше Бухарест неодноразово погрожував Києву зверненням до Гаазького суду для розв’язання питання розмежування континентального шельфу в Чорному морі з Україною. Румунські погрози залишилися невиконаними головним чином через те, що звернення до Гааги вимагає величезних коштів.

Буш випередив Керрі

Президент США Джордж Буш випереджає цього тижня за популярністю на 3% свого суперника сенатора-демократа Джона Керрі перед листопадовими виборами. Як показало останнє опитування, проведене на замовлення газети «Ю-Ес-Ей тудей» і телекомпанії Сі-Ен-Ен, Дж. Буша підтримують 50% дорослих потенційних виборців, порівняно з 47%, які висловилися на користь Дж. Керрі. Однак після включення перед опитуванням до списку кандидатів на посаду президента діяча партії «зелених» Ральфа Нейдера, Дж. Буш отримав би 48% голосів, а Дж. Керрі — 46%. При цьому Р. Нейдера підтримали б лише 4%. Що ж до того, хто з них краще б урегулював іракську кризу, респонденти віддали пальму першості нинішньому президентовi — 49% проти 43%.

Президент-комуніст звинувачує «певні кола»

Президент Молдови Володимир Воронін заявив, що «надалі Кишинів не вестиме переговори з Тирасполем, а лише з тими, хто стоїть за спиною тираспольських лідерів». Про це глава держави заявив учора вранці, виступаючи по національному телебаченню з нагоди національного свята Молдови — Дня республіки, що відзначається 27 серпня. «У Придністров’ї півтора десятки чоловік за підтримки сусідніх країн керують частиною країни за допомогою воєнного стану, — сказав він. — Правовий нігілізм починається на 460 кілометрах придністровсько-українського кордону, цілком відкритого для контрабанди, яка приносить дивіденди певним колам із Придністров’я, України та Росії». «Ми ще не в змозі вирішити придністровське питання, але вже можемо правильно поставити його», — заявив Воронін, передає Інтерфакс. Україна неодноразово закликала Тирасполь і Кишинів до проведення переговорного переговору. Заява Володимира Вороніна, схоже, стала реакцією на консультації, які відбулися на цьому тижні в Києві. Росія та Украна зобов’язалися примирити дві сторони.

Аугусто Піночета позбавили недоторканності

Верховний суд Чилі позбавив недоторканності колишнього диктатора Аугусто Піночета, якого тепер можуть притягнути до суду за обвинуваченнями в порушенні прав людини під час воєнної кампанії під назвою «операція Кондор». По суті, ця кампанія, яку проводили воєннi режими Південної Америки у 1970 — 1980-х роках, була розправою над політичними опонентами. Піночет правив Чилі з 1973 по 1990 рік. За час його правління було вбито близько трьох тисяч чоловік, тисячі людей зазнали катувань. Крім того, тисячі були змушені залишити Чилі. Верховний суд підтвердив прийняте раніше рішення апеляційного суду Сантьяго про позбавлення 88-річного генерала імунітету. Дев’ять членів Верховного суду висловилися за зняття імунітету, вісім — проти, повідомляє Бі-Бі-Сі. Попередні спроби притягнути Піночета до суду провалювалися через його слабке здоров’я: адвокатам генерала вдавалося переконати суддів, що він страждає на недоумство.

У Росії «реформують» 1 вересня

Графік початку навчального року в регіонах Росії стане гнучким. Експеримент планується почати вже 2005 року. Як повідомили у прес-службі Кремля, можливість запровадження гнучкого графіка навчального року обговорювалася на зустрічі президента Володимира Путіна з міністром освіти й науки РФ Андрієм Фурсенком. За словами Фурсенка, він напередодні побував у Якутії, і представники регіону просили почати експеримент саме з них. «Я не вважаю, що це абсурдна думка, це цілком прийнятна ідея, особливо для північних територій», — заявив Путін, зауваживши, що таку практику використовують у багатьох країнах. «Канікули розкидані та існує графік для окремих регіонів», — пояснив він, повідомляє агентство Росбалт.

Грузія вимагає закрити військовий полігон

Президент Грузії Михаїл Саакашвілі вимагає, щоб Росія закрила свою військову тренувальну базу в Гоніо (Аджарія). «Російські військові повинні залишити цю тренувальну базу, а якщо ні, то до наступної весни ми змусимо їх залишити її», — заявив президент Саакашвілі в Батумі на розширеному виїзному засіданні уряду країни, повідомляє Civil.ge. Тренувальну базу в Гоніо використовують для навчань російські військові, розташовані на російській військовій базі в Батумі. За словами Саакашвілі, Гоніо — туристична зона. «Приїжджають люди з Туреччини і бачать, як у БТРів лежать залишки колись могутньої армії», — сказав він. «Міністерство оборони Росії в цивілізованих формах передало нам кілька об’єктів, і ми хочемо, щоб так само цивілізовано передали до весни полігон у Гоніо», — заявив Саакашвілі.

Куба розриває відносини з Панамою

Уряд Куби оголосив про розрив дипломатичних відносин із Панамою на невизначений термін. Причиною цього кроку стало рішення президента Панами Мірейї Москосо звільнити від покарання чотирьох терористів кубинського походження, яких заарештували в момент підготовки замаху на кубинського лідера Фіделя Кастро під час проведення десятої Ібероамериканської зустрічі на найвищому рівні, яка відбувалася в Панамі 2000 року. Куба також звинувачує терористів у вибуху пасажирського авіалайнера компанії «Кубана де Авіасьон» у 1976 році, внаслідок чого загинули 73 людини, і серії вибухів у готелях Гавани наприкінці 90-х років. Терористів звільнили у четвер вранці й на спеціальному літаку доставили до Маямі. Президент Мірейя Москосо 1 вересня передає повноваження новообраному главі держави Мартіну Торріхосу, сину панамського лідера генерала Омара Торріхоса, який впродовж багатьох років, аж до своєї смерті, був особистим другом і союзником Фіделя Кастро, повідомляє Рейтер.

Японська економіка «одужує»

Після майже десяти років нерівного розвитку, тимчасових зльотів і падінь економіка Японії подає ознаки остаточного одужання. Таку думку висловив учора представник кабінету міністрів Японії. Вона грунтується на статистичних даних, згідно з якими кількість безробітних у країні знизилася в липні 2004 року на 240 тисяч чоловік, або на 7% порівняно з тим самим місяцем торік, коли їх нараховувалося 3,18 мільйона чоловік. Два роки тому рівень становив рекордні 5,5% — найвищий показник із початку обліку кількості безробітних у 1950-х роках, повідомляє РІА «Новости».

Кенійський інтерес

Розвитку співробітництва України та Кенії покликаний сприяти меморандум, підписаний Міжнародним центром співробітництва «Україна — Африка» та кенійською організацією «Джітахіді проджект траст». Ця громадська організація, що об’єднує понад 50 тисяч чоловік по всій країні, тісно співпрацює з урядовими структурами. Сфера інтересів «Джітахіді проджект траст» — захист навколишнього середовища, охорона пам’яток культури, гендерна політика, освіта, розвиток місцевого самоврядування, економічні ініціативи. Саме економічні проекти в найрізніших сферах — сільське господарство, поставки обладнання тощо — цікаві для розвитку співробітництва Кенії з Україною.

Газета: 
Рубрика: