Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

5 серпня, 2004 - 00:00

Україна закликала Кишинів і Тирасполь до примирення

Прем’єр-міністр України Віктор Янукович надіслав прем’єру Молдови Васіле Тарлеву листа, в якому висловлює стурбованість у зв’язку з рішенням уряду цієї країни припинити митне оформлення вантажів придністровських суб’єктів господарювання, а також говорить про можливі наслідки цього рішення. Він також закликає молдовську сторону «призупинити вищевказане рішення уряду та провести консультації, у тому числі у п’ятисторонньому форматі». Накопичення в пунктах пропуску значної кількості транспортних засобів, зрив графіків їхнього руху через придністровську ділянку українсько-молдовського кордону призведе до непередбачуваних соціально-економічних наслідків. У цьому контексті не може не хвилювати доля майже 200 тисяч етнічних українців і десятків тисяч громадян України, які проживають у Придністров’ї, зазначає В. Янукович. Він також прогнозує з великою імовірністю збільшення спроб контрабандної діяльності. Український глава уряду висловлює жаль, що «молдовська сторона, приймаючи рішення, яке може негативно позначитися на переговорному процесі, не провело відповідні консультації з Україною, яка є посередником у придністровському врегулюванні». У цьому ж листі В. Янукович висловив стурбованість з приводу загострення ситуації у придністровському врегулюванні та закликав владу Тирасполя відновити роботу молдавських шкіл у регіоні.

Саакашвілі вирушив до США

Учора президент Грузії Михаїл Саакашвілі вирушив із неофіційним візитом до США. В Атланті він має отримати премію Асоціації юристів США за внесок у зміцнення правопорядку й верховенства закону. Лауреатами цієї щорічної премії є колишні президенти Чехії Вацлав Гавел, Болгарії — Петр Стоянов, Латвії — Гунтіс Ульманіс, Словаччини — Міхал Ковач, Румунії — Еміль Константинеску, а також президент Хорватії Стефан Месіч. Незважаючи на неофіційний характер візиту, президент Саакашвілі планує зустрітися з Держсекретарем США Коліном Пауеллом, міністром оборони Дональдом Рамсфельдом, радником президента США з питань безпеки Кондоліззою Райс, повідомляє Civil.ge. Перед від’їздом до США Михаїл Саакашвілі віддав наказ відкривати вогонь по всіх кораблях, які увійдуть до порту Сухумі (Абхазія) без згоди грузинської влади. «Всі, звісно ж, можуть думати про подорож до Абхазії, придбання там майна, але робити це слід з урахуванням грузинських законів і з дозволу грузинської влади, все інше — це піратство і бандитизм, з яким ми не змиримося», — заявив Саакашвілі.

Made in China

Польову форму для британських військовослужбовців шитимуть у Китаї. Північноірландська фірма Cooneen, Watts & Stone, яка уклала з Міністерством оборони Сполученого Королівства 50-мільйонний контракт на поставку військового обмундирування, найняла китайських субпідрядників. Міністерство оборони у зв’язку з цим заявило, що не має щонайменших сумнівів у сумлінності виконавців та високій якості їхньої роботи. Очікується, що британські платники податків зекономлять на цій операції до 23 млн. фунтів стерлінгів (понад $41 млн.). Міністр у справах армії Адам Інгрем назвав її «чудовим прикладом того, як можна зробити постачання збройних сил раціональнішим і кращим», повідомляє Бі-Бі-Сі.

Шварценеггер «здав зброю»

Арнольд Шварценеггер погодився відкликати позов проти компанії, яка випустила ляльку за його образом і подобою з великою головою на пружинці та з автоматом у руках. Голівудському актору й губернатору штату Каліфорнія не до вподоби такий імідж, і він домовився з компанією-виробником Ohio Discount, що вона випускатиме ляльок-Шварценеггерів, але без зброї. Частина прибутків від продажу піде до благодійного фонду Шварценеггера з організації денного дозвілля дітей після школи. Ляльки нового дизайну коштуватимуть $20, їх можна буде купити через Інтернет, повідомляє Бі-Бі-Сі. Водночас вашингтонський політик Джон Еджелл, який запропонував зробити іграшки провідних американських демократів, щоб зібрати гроші для благодійних організацій, невдоволений тим, як вирішено справу. Він заявив, що наполягатиме на продовженні випуску ляльок-Шварценеггерів з автоматом. «Це своєрідний політичний виклик, спрямований на те, щоб зачепити Шварценеггера за живе. Він обіцяв підтримати заборону на зброю, але поки що нічого не зробив у цьому напрямі», — сказав Джон Еджелл.

Газета: 
Рубрика: