Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

13 липня, 2004 - 00:00

Нова жертва «професійної діяльності»

Убитого в п’ятницю ввечері в Москві головного редактора російського видання журналу «Форбс» Павла (Пола) Хлєбнікова поховають у США, — повідомляє Бі-Бі-Сі. Він народився в Нью-Йорку 1963 року в сім’ї післяреволюційного російського емігранта, що працював перекладачем в ООН. Хлєбніков був відомий як багаторічний провідний автор журналу «Форбс», в якому він працював з 1989 року, і як автор викривальної книги про Бориса Березовського, яка вийшла 2000 року. Як пише газета «Комерсант», журналіст, який отримав кілька кульових поранень, помер у лікарні — в ліфті, що застряг на шляху до операційної. У машині швидкої допомоги, що приїхала на місце події, не виявилося кисневої подушки. Лікарі зробили Хлєбнікову протишоковий укол та поставили капельницю. Хвилин через п’ятнадцять, розповіли «Комерсанту» очевидці, бригада отримала підтвердження, що пораненого чекають у найближчій, 20-й міськлікарні. Як основну версію слідство розглядає професійну діяльність журналіста. Нещодавно «Форбс» опублікував список найбагатших росіян.

Президентські вибори у США можуть відкласти

Влада США розглядає можливість перенесення дати президентських виборів, призначених на 2 листопада, у разі, якщо у країні незадовго до цього станеться великий терористичний акт, — стверджує журнал «Ньюсуїк». Минулого тижня міністр внутрішньої безпеки США Том Рідж повідомив про можливість нових терактів, які може здійснити «Аль-Каїда» у найближчі місяці. Водночас він визнав, що розвідка не має точної інформації про таку загрозу. В американській адміністрації немає органу, здатного на законних підставах перенести або скасувати вибори на федеральному рівні. Том Рідж звернувся до міністерства юстиції з проханням розглянути це питання. За всю історію країни ще не було випадку перенесення або скасування голосування на президентських виборах.

Четвертий термін Акаєва?

Конституційний суд Киргизстану найближчим часом розгляне питання про можливу участь президента Аскара Акаєва у президентських виборах 2005 року. Нинішній президентський термін Акаєва вже третій. Згідно з Конституцією країни, на посаду глави республіки одна людина може обиратися не більш, ніж тричі. Депутат Законодавчих зборів парламенту Дуйшон Чотонов звернувся до комітетів з державного устрою та законності обох палат із проханням дати пояснення про можливість участі Акаєва у президентських виборах 2005 року. Але комітети винесли суперечливі висновки, тому депутат звернувся до Конституційного суду, — повідомляє Інтерфакс.

У Сербії — новий президент. Мета — Євросоюз!


Церемонія інавгурації нового президента Сербії Бориса Тадича відбулася учора в Белграді. Його обрали на цю посаду 27 червня за підсумками другого туру виборів, — повідомляє ІТАР-ТАРС. Борис Тадич виголосив урочисту клятву перед депутатами парламенту в присутності прем’єр-міністра Воїслава Коштуніци та членів сербського уряду. Церемонія продовжилася в резиденції глави республіки, яка знаходиться навпроти будівлі парламенту. Від України Бориса Тадича привітав міністр оборони Євген Марчук. На президентських виборах Борис Тадич балотувався від Демократичної партії, яку він очолив після смерті прем’єр-міністра Зорана Джинджича, вбитого 2003 року. Своєю стратегічною метою на посаді президента Тадич вважає вступ Сербії до ЄС. Сербія жила без глави республіки з кінця 2002 року. Відтоді влада тричі проводила вибори президента, але всі три спроби провалилися через неявку необхідних 50 відсотків виборців.

Висока оцінка українським миротворцям

Командування багатонаціонального корпусу «Ірак» дало високу оцінку стану справ в українському миротворчому контингенті, який несе службу в іракській провінції Васіт. У базовому таборі українських миротворців працювала комісія на чолі із заступником командуючого багатонаціональним корпусом «Ірак» Ендрю Грехемом і начальником штабу об’єднання Вільямом Троєм, — повідомляє прес-служба міністерства оборони України. Підбиваючи підсумки робочої поїздки, Грехем високо оцінив стан справ в українському контингенті, висловив задоволення професійним рівнем офіцерського складу 6-ої омбр і подякував командуванню й військовослужбовцям, які навчають іракців. Американські генерали також привітали випускників навчальних курсів прикордонної поліції та вручили їм відповідні сертифікати.

Газета: 
Рубрика: