Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

17 березня, 2004 - 00:00

В Іраку працює українське посольство

Україна де-факто відновила дипломатичну присутність в Іраку. Про це на брифінгу повідомив керівник прес-служби МЗС України Маркіян Лубківський. За словами Лубківського, тимчасовий повірений України в Іраку Анатолій Олійник вже приступив до виконання своїх обов’язків та провів ряд зустрічей у Міністерстві закордонних справ Іраку. Посольство працює в колишньому приміщенні. Однак, як зазначив керівник прес- служби МЗС України, на території диппредставництва поки що не планується підняття українського прапора з міркувань безпеки. Нині в посольстві працюють 20 співробітників, 10 із яких — охорона. Він також повідомив, що Анатолій Олійник та керівник торгово-економічної місії посольства зараз перебувають в Аммані (Йорданія), де беруть участь у виставці, присвяченій відновленню Іраку.

Лазаренко — знову в суді

У Сан-Франциско розпочалися основні слухання у справі колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка. Долю екс-прем’єра вирішить суд присяжних. Як повідомлялося раніше, процес над Лазаренком у США розпочався 17 лютого 2004 року. Його звинувачують у відмиванні $114 млн. з використанням рахунків в американських банках з 1992 по 1999 рік. З 1999 року екс-прем’єр був в американській в’язниці, влітку минулого року його відпустили під заставу в $65 млн., і донині він перебуває під домашнім арештом у Сан-Франциско. Крім того, Генпрокуратура України назвала Павла Лазаренка замовником вбивств народних депутатів Євгена Щербаня та Вадима Гетьмана.

Київ — Белград: без віз

Україна та Сербія і Чорногорія обговорять перспективи підготовки до підписання угоди про безвізовий режим для всіх категорій поїздок громадян двох країн. Це питання, серед інших, обговорюватимуть на українсько- сербсько-чорногорських переговорах із консульсько-правових питань, які відбудуться сьогодні у МЗС України в Києві,— повідомив керівник прес- служби українського зовнішньополітичного відомства Маркіян Лубківський. Під час зустрічі також планується розглянути питання існуючого між Україною та Сербією і Чорногорією візового режиму, а також узгодити положення міжурядової угоди про безвізові поїздки для власників дипломатичних і службових паспортів. Українську делегацію на переговорах очолить заступник міністра закордонних справ Валентин Наливайченко, Сербії і Чорногорії — заступник міністра закордонних справ Драган Джурович.

У Архангельську вибухнув будинок

Унаслідок вибуху в під’їзді дев’ятиповерхового житлового будинку в Архангельську загинув 21 чоловік, серед них двоє дітей. Ще кілька десятків чоловік можуть бути під завалами,— повідомив оперативний черговий МНС Росії. За даними МНС, кількість постраждалих, витягнутих з-під завалів, становить 24 особи. 15 поранених госпіталізовано, семеро з них у важкому стані. Однак кількість загиблих внаслідок вибуху будинку, як повідомили в оперативному штабі ЦО та НС Архангельської області, може досягнути 40 осіб. За оцінками рятувальників, будинок «склався» таким чином, що більша частина мешканців під’їзду, швидше за все, опинилася під завалами, і дуже мало шансів витягнути їх живими. Усього в під’їзді було прописано 53 мешканці. Однак на момент вибуху в ньому реально проживало більше. За попередніми даними, причиною обвалення став вибух побутового газу. За свідченням очевидців, у перший час після обвалення під’їзду на розвалинах відчувався сильний запах газу.

Газета: 
Рубрика: