Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

5 лютого, 2004 - 00:00

У Грузії розпочато спецоперацію

Уранці в середу розпочалася великомасштабна спецоперація в районах Грузії, що прилягають до Абхазії. У ній беруть участь поліція, внутрішні війська та спецназ. Арештовують здебільшого членів партизанських загонів. Керує операцією особисто міністр внутрішніх справ Георгій Барамідзе. За його словами, ніхто не повинен подавати те, що відбувається, як боротьбу з патріотами. «У реальності — це бандити, які займаються завезенням контрабандних товарів спільно з абхазькими криміналами. Крім того, вони просто тероризують населення — криміногенна обстановка в цих районах винятково важка», — сказав Барамідзе. Уперше інтереси Грузії й Абхазії збігаються. Знищення партизанського руху вже давно вимагають абхази, зазначає Бі-Бі-Сі. Про початок широкомасштабної операції заявив у вівторок президент Грузії Михаїл Саакашвілі. За його словами, вже заплановано проведення таких акцій в інших регіонах, де теж діють озброєні банди. Саакашвілі також дав міністру внутрішніх справ особисту вказівку стріляти на знищення у разі найменшої спроби опору з боку бандитів.

На захист птахів


Захисники тварин у Бомбеї протестують проти масового знищення домашньої птиці у зв’язку з епідемією пташиного грипу. Вони заявляють, що причина поширення вірусу — жахливі умови утримання птахів, «перенаселення» курятників. Активісти відстоюють право курей та гусей на турботу ветеринарних лікарів і вакцинацію.

Корпункт НТВ у Мінську працюватиме без цензури

Корпункт НТВ у Білорусі поновлює роботу, і жодної цензури його репортажів з боку Мінська не буде. Про це заявив в інтерв’ю РІА «Новости» заступник гендиректора телекомпанії НТВ з інформаційного мовлення Олександр Герасимов. «Ми все ж таки в демократичних державах живемо», — сказав він. За його словами, підписана 19 січня цього року угода про співробітництво між міністерством інформації Білорусі та телекомпанією НТВ «просто регламентує наші взаємовідносини». «Зокрема, ми об’єктивно, всебічно й регулярно висвітлюватимемо події в Республіці Білорусь», — зазначив Герасимов. НТВ бере на себе додаткові зобов’язання при підготовці репортажів про діяльність президента, уряду та інших державних структур, повідомив він. «Ми взаємодіятимемо з прес-службами цих органів, але узгоджувати матеріали ми ні з ким не повинні», — зауважив Герасимов. Корпункт НТВ у Мінську було закрито в липні минулого року. Приводом послугував репортаж кореспондента НТВ Павла Селіна про похорони відомого білоруського письменника Василя Бикова. Самого Селіна було депортовано з країни.

Нагорода інформатору — мільйон

Очолювані американцями війська коаліції в Іраку оголосили про виплату одного мільйона доларів іракському інформатору, за чиєю наводкою було арештовано голову місцевого відділення правлячої раніше в Іраку партії БААС Комісахана Аль-Мохаммада. Інформатор увійшов у контакт із силами коаліції 10 січня. Ім’я цієї людини не називається. Вже наступного дня, 11 січня, Комісахана Аль-Мохаммада схопили. Він був 54-м у списку 55- ти чиновників правлячого в Іраку режиму, розшукуваних американцями, повідомляє Рейтер. За даними союзників, ця людина організовувала та фінансувала напади на сили коаліції, і її захоплення є істотним кроком уперед. Крім того, очевидно, що щедрі виплати починають приносити свої результати. Нагорода, призначена за Саддама Хусейна, становила 25 млн. доларів, але американці поки що так і не повідомили, чи заплатили вони щось тим, хто допоміг його захопити.

Азію попереджають про нові теракти

Нові напади терористів на Азіатсько-тихоокеанський регіон є неминучими. Ця заява прозвучала на регіональній зустрічі в Індонезії, головне питання якої — боротьба з тероризмом. Як вважає міністр закордонних справ Австралії Олександр Даунер, угруповання «Джемаа ісламія» ослаблене, але не знищене. Представники Індонезії й Австралії вже заявили про те, що докладуть спільних зусиль у боротьбі з тероризмом. У Джакарті буде відкрито міжнародний антитерористичний центр, де представники Індонезії й Австралії вивчатимуть методи боротьби з тероризмом й обмінюватимуться розвідувальною інформацією. Джакарта та Канберра також мають намір передавати одне одному дані про відмивання грошей. Як заявила президент Індонезії Мегаваті Сукарнопутрі, у боротьбі з тероризмом результату можна досягти лише спільними діями всіх держав регіону. На її думку, приклад цього — розслідування вибухів на Балі, у ході якого, завдяки скоординованим діям розвідок, вже арештовано понад 30 осіб, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Кількість жертв в Ірані зростає

Згідно з новими офіційними даними, жертвами землетрусу, що стався 26 грудня 2003 року в іранському місті Бам, стали 43 тис. осіб. Становище в районі Бама погіршується внаслідок постійного притоку біженців із навколишніх селищ. До землетрусу там проживало 90 тис. осіб, зараз, за офіційними підрахунками, — 213 тисяч. Влада планує провести протягом найближчих 10 днів перепис усіх біженців, щоб залишити в Бамі тільки його городян. Переміщених осіб планується розмістити у 17 палаткових таборах.

Залізниця попереджає...

Італійська влада прийняла рішення запровадити заборону на куріння у швидкісних поїздах «Євростар», а також у звичайних потягах далекого сполучення, повідомляє Інтерфакс-Україна. Цей захід набуває чинності 1 березня, оголосила національна залізнична компанія «Треніталія». Досі в Італії в кожному поїзді виділявся для курців один вагон першого класу, і один — другого. Щодня залізничні поїзди в цій країні перевозять близько 70 тис. пасажирів. Новий захід вжито в рамках кампанії, що проводиться на італійському залізничному транспорті під гаслом «Свобода не курити».

«Батькові ядерної бомби» — прощення гріхів

Творця пакистанської атомної бомби Абдула Кадира Хана, який визнав свою причетність до витоків ядерної технології до Ірану, Лівії та Північної Кореї між 1986 і 1993 роками, влада його країни може простити без суду. Про це повідомляє в середу лондонська газета «Дейлі телеграф» з посиланням на високопоставлене урядове джерело Пакистану, повідомив Інтерфакс-Україна. За словами співрозмовника газети, «немає необхідності ще більше принижувати батька пакистанської ядерної бомби, яка вберегла країну від атаки з боку Індії». У статті йдеться, що доля вченого, який перебуває зараз під домашнім арештом, викликає обурення у країні, оскільки вже давно А.К. Хан «став національним кумиром». Найближчими днями очікується виступ президента Пакистану генерала Первеза Мушаррафа, який оголосить про рішення, прийняті стосовно ядерника. Газета зазначає, що розгорнута навколо долі вченого боротьба викликає стурбованість влади через низку причин. Серед них — можливість для опозиції підняти на щит А.К. Хана і загроза виявлення причетності урядових структур й армії до таємних поставок ядерної технології за кордон.

Газета: 
Рубрика: