Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

17 січня, 2004 - 00:00

Поділяючи скорботу


У четвер і п’ятницю люди йшли до Посольства Узбекистану в Україні, щоб залишити запис у книзі співчуття у зв’язку з катастрофою Як-40 у Ташкенті. (На фото лiворуч — Надзвичайний і Повноважний Посол Узбекистану Равшанбек Алімов та Посол Афганістану Саїд Мохаммад Хаїрха). Як-40 авіакомпанії «Узбецькі авіалінії», що летів маршрутом Термез — Ташкент, розбився у вівторок увечері, заходячи на посадку в ташкентському аеропорту. За останніми даними, в результаті загинуло 37 осіб — 32 пасажири та п’ять членів екіпажу. Серед пасажирів літака був і голова представництва ООН в Узбекистані Річард Конрой. За попередніми даними, трагедію спричинили несприятливі погодні умови — туман у районі аеропорту.

У Києві чекають Каддафі

У квітні 2004 року Україну з візитом відвідає прем’єр-міністр (секретар Вищого народного комітету) Лівії Шукрі Мухаммед Ганем, крім того, протягом року країну відвідає лівійський лідер Муамар Каддафі. Про це в п’ятницю після зустрічі з головою бюро лідера лівійської революції Салехом Баширом повідомив прем’єр-міністр України Віктор Янукович. Прем’єр зазначив, що українська сторона працює над реалізацією домовленостей, досягнутих під час державного візиту до Лівії Президента України Леоніда Кучми в жовтні минулого року. Віктор Янукович уточнив, що триває робота над домовленостями в нафтопереробній галузі, інвестиційній сфері та будівництві залізниць. А Салех Башир висловив зацікавленість у тому, щоб Лівія стала країною-посередником при поставках українського зерна до третіх країн. Він також відзначив зацікавленість лівійської сторони в авіабудуванні.

Японці вирушають до Іраку

У Токіо відбулася церемонія на честь першої групи японських військовослужбовців, які вилітають до Іраку, де перебуватимуть у складі сил міжнародної коаліції. Японські солдати вирушають до зони конфлікту вперше після закінчення Другої світової війни. До їхнiх обов’язків входять виключно гуманітарні завдання. Проте на випадок самооборони японці будуть озброєні протитанковими гранатометами та безвідкатними гарматами. Військові мають займатися відновленням системи водопостачання та шкіл, а також виконувати інші завдання гуманітарного характеру. Усього до Іраку направлять близько тисячі японських військовослужбовців. Рішення про відправку солдатів Сил самооборони до Іраку викликало заяви про порушення пацифістської конституції Японії. Під час прощальної церемонії у п’ятницю біля стін міністерства оборони в Токіо відбулася демонстрація протесту, в якій взяли участь близько ста осіб. Згідно з опитуваннями громадської думки, дві третини громадян не згодні з рішенням відправити японських військовослужбовців до Іраку. Японці вже виконували небойові завдання у складі сил ООН з підтримки миру в кількох країнах, зокрема в Камбоджі, Руанді та у Східному Тіморі. Однак на відміну від нинішньої місії, в цих країнах солдати були вже після підписання перемир’я між ворогуючими сторонами, зазначає Бі-Бі-Сі.

Курс євро знижується

Експерти очікують за підсумками поточного тижня падіння євро. Тижневе зниження європейської валюти станеться вперше майже за два місяці. Євро може впасти після того, як офіційні особи Євросоюзу заявили про негативні наслідки зміцнення євро для європейської економіки, повідомляє агентство Bloomberg. Член ради ЄЦБ Крістіан Нуайє в середу заявив, що зростання євро можна стримати, зокрема, за допомогою продажу європейської валюти. Загалом за тиждень падіння євро до долара становило 1,8%, що є найбільшим тижневим зниженням із серпня минулого року.

Капітан «Престижу» отримає нагороду?

Капітана танкера «Престиж», що зазнав катастрофи біля берегів Іспанії, номінували на престижну нагороду «Капітан року», яку називають морським «Оскаром». Сам капітан Апостолос Мангурас — громадянин Греції — зараз перебуває під слідством. Після катастрофи в листопаді 2002 року, яка призвела до екологічного лиха, він провів у в’язниці три місяці, а потім його відпустили під заставу в $3,81 млн. Якщо вину Мангураса вдасться довести, то йому загрожує дев’ять років в’язниці. Водночас міжнародна організація моряків вирішила, що капітан танкера «Престиж» виявив мужність в екстремальній ситуації. Завдяки йому ніхто з 27 членів екіпажу не постраждав, оскільки їх вчасно евакуювали. Сам же Мангурас, ризикуючи життям, прийняв рішення залишитися на судні, щоб спробувати стабілізувати ситуацію, повідомляє Рейтер.

Газета: 
Рубрика: