Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

1 листопада, 2003 - 00:00

Екіпаж «Навстару» їде додому

Сьогодні до України повернуться з Іраку 19 членів екіпажу танкера «Навстар-1», затриманого в Іраку за обвинуваченням у контрабанді дизельного палива. Стан здоров’я усіх членів екіпажу задовільний, повідомив у четвер журналістам голова прес-служби МЗС України Маркіян Лубківський. Посольство України в Кувейті сприяє українським морякам у проходженні всіх необхідних митних і прикордонних процедур, повідомляє Інтерфакс-Україна. Як вже повідомлялося, корабель «Навстар 1» з українським екіпажем на борту, який вивозив із Іраку дизельне паливо, перехопили в серпні у Перській затоці. За обвинуваченням у спробі контрабандного вивезення 3,5 тис. тонн палива було заарештовано капітана танкера Миколу Мазуренка та його помічника Івана Сощенка, яких у жовтні іракський суд засудив до 7 років позбавлення волі та штрафу по $1,2 млн. на кожного. Українці в ході суду не визнавали себе винними у контрабанді дизельного палива і заявляли, що виконували доручення судовласника — компанії «Навстар» (Об’єднані Арабські Емірати). Адвокати планували подати апеляцію.

Березовському відшкодували моральні збитки

Під час судових слухань російський бізнесмен Борис Березовський погодився на отримання від журналу «Євробізнес», що звинуватив його в убивстві, компенсації в розмірі $17 тис., повідомляє Інтерфакс. В опублікованій у жовтні статті йшлося, що Березовський причетний до вбивства лідера партії «Ліберальна Росія» Сергія Юшенкова. У відповідь на цю публікацію Березовський подав позов у суд, звинувативши журнал у наклепі. У ході слухань головний редактор журналу Чарльз Ортон- Джонс і автор статті Мелоді Бартлет вибачилися перед бізнесменом та запропонували виплатити йому компенсацію і сплатити судові витрати в обмін на відмову від обвинувачення видання. У березні цього року Березовський отримав компенсацію від журналу «Форбс», якому довелося визнати наклепницькою опубліковану 1996 року статтю, де бізнесмена звинуватили у причетності до вбивства своїх політичних противників.

Ільхам Алієв прийняв кермо влади

Учора в Баку відбулася церемонія інавгурації президента Азербайджану Ільхама Алієва. На ній були присутні понад 200 зарубіжних гостей, Україну представляв прем’єр-міністр Віктор Янукович. На виборах 15 жовтня за прем’єр-міністра Ільхама Алієва проголосували 76,84% виборців. Незважаючи на виявлені під час голосування порушення, його результат було затверджено. Опозиція провела масові акції протесту. Близько двохсот учасників демонстрацій було затримано. Серед них заарештовано заступника глави опозиційної партії «Мусават». Ільхам Алієв закінчив Московський державний інститут міжнародних відносин, викладав у цьому вузі. Після виведення його батька Гейдара Алієва зі складу Політбюро ЦК КПРС, Ільхам пішов у бізнес: керував торговими й виробничими фірмами. У 1992 р. переїхав до Стамбулa. Наприкінці 1993 року, коли Гейдар Алієв повернувся до влади в Азербайджані, його син повернувся до країни. У травні 1994 р. його призначили першим віце-президентом Державної нафтової компанії. У 2000 році став першим заступником голови правлячої партії «Ені Азербайджан». 4 серпня 2003 року Ільхама Алієва призначили прем’єр-міністром Азербайджану.

Спасіння рядового іракця

Українські миротворці в Іраку врятували життя іракця, який намагався зробити собі гарячий чай за допомогою карбіду. Житель Іраку, який у базовому таборі українців у місті Аль-Кут навчається за програмою підготовки бійців територіальної оборони, кинув у киплячу від карбіду воду пакетик «Ліптону» і, дочекавшись поки той завариться, усе випив. Першими потерпілого помітили начальник електротехнічної служби 5-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України майор Микола Мисливий і начальник електротехнічного відділення старший прапорщик Леонід Муляр, які після обслуговування дизель-електростанції на блок-посту поверталися до свого підрозділу. «Це був один із бійців місцевої територіальної оборони, який майже не дихав», — розповів М. Мисливий. З’ясувати на місці, що сталося, не було можливості через мовний бар’єр, a діяти слід було негайно. По радіостанції через чергового по бригаді терміново викликали «швидку», яка доставила потерпілого до об’єднаного медичного пункту об’єднання «Південь — Центр». Якби не своєчасна допомога, людина обов’язково б померла від важкого отруєння, зазначив начальник медичної служби 5-ї омбр Микола Якимов. На щастя, українські лікарі зробили все можливе і врятували невдаху-іракця. Зараз загрози його життю немає. Дякуючи за спасіння, він запросив українських миротворців до себе на весілля, яке має відбутися незабаром.

Газета: 
Рубрика: