Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

28 серпня, 2003 - 00:00

Призначено першого представника України в тимчасовій адміністрації Іраку

Україна після узгодження зі США призначила Сергія Ханенка першим із трьох представників країни у тимчасовій адміністрації Іраку. Про це учора повідомив керівник прес-служби МЗС України Маркіян Лубківський. За його словами, незабаром український представник вирушить до Іраку, де на нього будуть покладені функції з відбору пропозицій від країн-донорів, які надалі можуть бути запитаними при розбудові зруйнованої війною країни. Раніше Ханенко представляв інтереси українських комерційних структур, які співробітничають з Іраком у нафтогазовій сфері. Очікується, що незабаром зі США та Великою Британією будуть узгоджені кандидатури ще двох представників України, які у тимчасовій адміністрації Іраку опікуватимуться сферою відновлення функціонування паливно-енергетичного комплексу та сфери транспорту. Понад 25 українських підприємств заявили про свою зацікавленість у відновленні Іраку на умовах субпідрядників.

На суд у справі «Руслана» відбула урядова делегація

До Канади відбула урядова делегація України на чолі з представником Міністерства юстиції, до завдань якої входить відстеження перебігу судового процесу у справі арештованого українського літака Ан-124 «Руслан». До складу делегації входить і представник МЗС України, повідомив на брифінгу в середу керівник прес-служби зовнішньополітичного відомства Маркіян Лубківський. Як передає Інтерфакс-Україна, він також зазначив, що 23 серпня глава українського МЗС Анатолій Зленко обговорив це питання під час зустрічі з послом Канади в Україні Ендрю Робінсоном. А. Зленко передав Е. Робінсону клопотання з проханням сприяти позитивному для України вирішенню цього питання. Як повідомлялося, український Ан-124 «Руслан», що належить авіатранспортному підрозділу АНТК — авіакомпанії «Авіалінії Антонова», було заарештовано 26 червня після прибуття до аеропорту Гузбей відповідно до рішення Федерального суду Канади, винесеного у зв’язку з позовом кіпрської компанії TMR Energy Limited до Фонду держмайна України. У свою чергу, юридична служба ФДМ України кваліфікує як «безпідставний» позов компанії TMR Energy Ltd., за яким заарештовано український літак, і не має сумнівів у позитивному вирішенні цього питання в суді. Питання про подальшу долю заарештованого в Канаді українського літака вирішувалося під час відповідного засідання Федерального суду Канади 26—27 серпня. Екіпаж затриманого літака повернувся в Україну.

Володимир Воронін: «Євроінтеграція — оптимальний варіант»

Для розвитку Молдови сьогодні «найоптимальніший варіант — це шлях європейської інтеграції», заявив учора президент цієї країни Володимир Воронін, передає РІА «Новости». «Це зовсім не геополітичний вибір, це не зміна зовнішньополітичних пріоритетів, це найкоротший шлях послідовних соціальних, економічних і політичних реформ», — сказав глава держави, виступаючи на прийомі з нагоди Дня незалежності республіки. На думку Вороніна, європейська інтеграція для Молдови — «це ще й найнадійніший механізм отримання територіальної цілісності, гарантованого збереження етнокультурної самобутності та забезпечення прав громадян республіки всіх національностей». «Молдова готова закріпити свій новий вектор розвитку в більш адекватній Конституції об’єднаної держави», — заявив президент.

Свято обернулося катастрофою



Згідно з повідомленнями з Індії, щонайменше 39 осіб загинули у натовпі на релігійному святі на заході країни. Внаслідок інциденту, що стався біля міста Нашик у штаті Махараштра, близько 150 осіб отримали поранення. Мільйони паломників брали участь у святі Кумб Мела. Це — один із найважливіших фестивалів в індуїстській релігії. Інцидент стався, коли натовпи віруючих здійснювали обряд обмивання у водах священної ріки Годаварі, передає Бі-Бі-Сі. У релігійному святі, що триває з кінця липня до кінця вересня, беруть участь близько 60 мільйонів паломників. Свято проводиться по черзі в одному із чотирьох священних місць: у містах Нашик, Удджайн, Хардвар та Аллахабад. Церемонія сягає корінням до індуїстського міфу про те, що під час боротьби з демонами боги упустили чотири краплі нектару безсмертя в чотирьох місцях Індії.

Вбито міністра Дагестану

Міністр з питань національної політики, інформації та зовнішніх зв’язків Дагестану Магомедсаліх Гусаєв загинув у Махачкалі в середу в результаті теракту, інформує РІА «Новости». У той момент, коли автомашина Гусаєва, рухаючись на повороті, пригальмувала, двоє злочинців прикріпили на даху автомашини вибуховий пристрій. Через кілька секунд він спрацював. Водія госпіталізовано. Як повідомив на прес-конференції в.о. прокурора республіки Магомед Абдулхаліков, правоохоронні органи вже мають конкретних підозрюваних у замаху на Магомедсаліха Гусаєва. Абдулхаліков повідомив також про поновлення разом з нині розслідуваною припиненої кримінальної справи про замах на Гусаєва 8 червня 2001 року. Тоді міністр отримав поранення під час вибуху гранати на порозі свого будинку. «І той, і цей випадок — ланки одного ланцюга. Версій багато, але є одна, про яку говорив сам Магомедсаліх Гусаєв при розслідуванні попереднього замаху», — сказав в.о. прокурора. «Замах на мене скоїли екстремісти-вахабіти, яким не подобається моя принциповість», — процитував слова загиблого міністра Абдулхаліков.

Газета: 
Рубрика: