Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

29 липня, 2003 - 00:00

Позови постраждалих на Дубровці відхилено

Учора Мосміськсуд залишив у силі рішення Тверського районного суду Москви, який 29 квітня поточного року відхилив 20 позовів постраждалих від теракту на Дубровці до уряду Москви про відшкодування моральних збитків. На думку адвокатів, районний суд не досліджував усі докази у справі, зокрема, не було допитано ряд свідків та експертів-фахівців у галузі міжнародного права з питання про виплату компенсації жертвам теракту. Проте суд другої інстанції визнав законним рішення Тверського суду. Адвокати постраждалих збираються звернутися до Європейського суду з прав людини, передає РІА «Новости». Усього до Тверського суду столиці було подано 61 позов на загальну суму близько $60 млн. На сьогодні приблизно половину позовів суд відхилив. Інші перебувають на розгляді. Внаслідок захоплення чеченськими терористами глядачів та учасників мюзиклу «Норд-Ост» у театральному центрі на Дубровці 23—26 жовтня 2002 року загинуло 129 заручників і понад 700 постраждали. Тим часом теракти тривають. Цієї неділі в Чечні терористка-смертниця підірвала себе біля заміської резиденції Ахмада Кадирова. Від поранень померла у лікарні жінка, яка була неподалік від місця вибуху.

Лимонову відмовили у в’їзді до України

Нещодавно звільненого з ув’язнення лідера Націонал-більшовицької партії Росії (НБП), письменника Едуарда Лимонова позбавили права в’їзду в Україну до 2008 року. Минулого тижня він планував з’їздити до себе на батьківщину, у Харків, але його затримали на прикордонному пункті. Лимонов заявив, що хоче написати листа Президентовi України Леоніду Кучмі з проханням дозволити йому в’їзд до країни. Згідно з розпорядженням Служби безпеки України 1999 року Лимонова оголошено персоною нон грата. Сам Лимонов заявив, що «почувається кепсько». «Я їхав усього на два дні відвідати хворого батька, якому 85 років», — сказав він. Лідер націонал-більшовиків вважає дії українських прикордонників незаконними. Відмова у в’їзді в Україну лідеру НБП, швидше за все, пов’язана з акцією, влаштованою активістами партії в Севастополі 24 серпня 1999 року, зазначає Інтерфакс. Того дня вони забарикадувалися на оглядовому майданчику Матроського клубу на площі Ушакова та впродовж трьох годин скандували лозунги «Севастополь — русский город!», і «Кучма, подавись Севастополем!». Після цього нацболів півроку тримали в міському СІЗО, а потім видали російським правоохоронним органам. На початку 2000 року всіх п’ятнадцятьох активістів відпустили на свободу за відсутністю складу злочину.

Нові деталі Вотергейту

Колишній помічник екс-президента Сполучених Штатів Річарда Ніксона заявив, що президент-республіканець особисто наказав здійснити крадіжку документів зі штаб-квартири Демократичної партії у комплексі Вотергейт, що у Вашингтоні, яка врешті- решт призвела до його відставки. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, помічник Джеб Мегрудер, що був заступником директора президентської кампанії Ніксона 1972 року, заявив, що чув телефонну розмову, в якій Ніксон наказав здійснити вторгнення до офісу супротивників. Раніше вважали, що роль президента була обмежена покриванням невдалого взлому, як і скандалу, який по ньому почався. Джеб Мегрудер провів сім місяців у в’язниці. Його було засуджено за неправдиве свідчення та змову з метою перешкоджання правосуддю.

Японія з боєм посилає солдат до Іраку



Японські війська поїдуть відновлювати Ірак. Наприкінці минулого тижня парламент Японії ухвалив закон, що дозволяє направити військовослужбовців для надання допомоги в післявоєнному відновленні Іраку. Голосування у верхній палаті відбувалося винятково бурхливо. Опозиція виступила проти цього рішення, заявляючи, що воно суперечить конституції Японії. (Як відомо, вона забороняє використання збройних сил для будь-яких цілей, крім самооборони). У залі засідань навіть виникла коротка колотнеча, яка на певний час перервала сесію. Закон прийняли, він діятиме протягом чотирьох років, повідомляє Рейтер. Уряд Коїдзумі планує відправити контингент до Іраку вже цього року, але не раніше жовтня. Японські солдати повинні надавати технічну допомогу військовому контингенту в Іраку, однак вступати у бойові дії не мають права.

Культ особи по-справжньому

Державна радіостанція маленької західно-африканської держави Екваторіальна Гвінея назвала президента «Богом країни». Радіо оголосило, що президент Теодоро Обіанг Нгуєма знаходиться «у постійному контакті з Всемогутнім». Ведучий програми — помічник глави держави, — сказав, що президент «подібний Богу на небесах» і володіє «усією владою над людьми та речами». Як повідомляє Бі-Бі-Сі, програми державного радіо слухають дуже багато жителів країни, і важливість цього засобу масової інформації тим більша, що газет тут просто не існує. 61-річний Нгуєма переміг на президентських виборах минулого року, отримавши майже 100% голосів населення, і залишився на високому посту на третій семирічний термін. До влади він прийшов внаслідок військового перевороту.

Газета: 
Рубрика: