Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

15 травня, 2003 - 00:00

Україна — НАТО: консультації у Вашингтоні — у плюс

Президент України Леонід Кучма заявив, що консультації у Вашингтоні свідчать про певний прогрес у виконанні Україною Цільового плану дій Україна — НАТО, і підкреслив необхідність активізувати роботу в цьому напрямі. Таку думку він висловив учора на нараді за підсумками вашингтонських консультацій Україна — НАТО з питань оборони і безпеки, повідомляє прес-секретар Президента Олена Громницька. У нараді взяли участь, зокрема, секретар Ради національної безпеки і оборони Євгеній Марчук, міністр оборони Володимир Шкідченко, глава Адміністрації Президента Віктор Медведчук, керівник Головного управління з питань зовнішньої політики Адміністрації Президента Анатолій Орел, держсекретар МЗС Володимир Єльченко, повідомило агентство Інтерфакс-Україна. Під час зустрічі заслухано звіти учасників консультацій, проаналізовано результати роботи української делегації та визначено напрями подальшої взаємодії України з НАТО.

Чеський суд залишив у силі вирок українцям

Двох українців засуджено до тривалих строків ув’язнення в Чехії за вбивство своїх співвітчизників і пограбування бензоколонок. Празький верховний суд в апеляційному розгляді затвердив вирок про 23 роки позбавлення волі 27-річному Ігорю Криштофі та 24-річному Михайлу Володимирцеву, повідомляє радіо «Прага». До такого ж строку їх засудив у грудні минулого року окружний суд у місті Усті-на-Лабі. Обидва українці, яких нині розшукують, два роки тому розстріляли двох своїх колишніх співвітчизників. 2001 року обвинувачені пограбували вісім бензоколонок у північній Чехії.

Бельгійський позов проти американського командуючого

Проти голови Центрального командування збройними силами США в Іраку генерала Томмі Френкса в середу подано позов до Федерального суду в Брюсселі за скоєння воєнних злочинів в Іраку, повідомляє Інтерфакс. Суди Бельгії можуть розглядати справи, що належать до імовірного порушення міжнародного гуманітарного права, незалежно від того, де це порушення було скоєне. Адвокат позивачів Ян Фермон повідомляв раніше, що позивачі звинувачують генерала приблизно у 20 воєнних злочинах. Серед них — три випадки обстрілу медичних машин, застосування касетних бомб, обстріл мирного населення, грабежі, скоєні у присутності американських солдат. Серед 19 позивачів двоє йорданців — вдова і батько кореспондента катарської телекомпанії «Аль-Джазіра» Таріка Аюба, вбитого 8 квітня. Адвокат повідомив, що процедура торкнеться також підполковника американської морської піхоти Брайана Маккоя, який, за свідченнями свідків, заявляв, що машини «швидкої допомоги» можуть розглядатися як «допустимі мішені», оскільки в них можуть переховуватися озброєні люди. Голова Об’єднаного комітету начальників штабів збройних сил США генерал Річард Майєрс попередив у вівторок, що, якщо цей процес розпочнеться, він завдасть «величезної шкоди» американсько-бельгійським відносинам.

Газета: 
Рубрика: