Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

4 березня, 2003 - 00:00

Кастро пропонує помирити Кореї

Кубинський лідер Фідель Кастро запропонував свою допомогу у вирішенні ядерного протистояння на Корейському півострові. За заявами японських офіційних осіб, цю пропозицію Кастро зробив під час зустрічі з прем’єр-міністром Японії Дзюньїтіро Коїдзумі у Токіо. Обидва лідери зійшлися на тому, що необхідно створити міжнародну групу для врегулювання кризи. Фідель Кастро сказав, що він може бути «з’єднувальною ланкою» і допомогти Японії у разі необхідності. Попри те, що Куба зберігає дружні відносини з Північною Кореєю, Кастро сказав, що він не близький з нинішнім лідером і не має точної інформації про ситуацію у країні, повідомляє Рейтер.

Японія не фінансуватиме війну в Іраку?

Токіо не збирається фінансувати воєнні дії США в Іраку. Про це заявив учора в парламенті прем’єр-міністр країни Дзюньїтіро Коїдзумі. «Ми не розглядали таку можливість», — сказав він, відповідаючи на запитання про плани Японії на випадок війни в Іраку. Поки прохань про фінансування воєнних дій не надходило, зазначив Коїдзумі. Разом з тим, як передає РІА «Новости», він висловив готовність надати гуманітарну допомогу біженцям та у відновленні Іраку після можливого удару США. Запевнення Коїдзумі оприлюднені після публікації в Японії результатів загальнонаціонального опитування громадської думки, згідно з яким 84% жителів країни виступають проти війни в Іраку. Водночас ступінь підтримки прем’єр-міністра знизився до 45%, тоді як ще у січні його політику схвалювали 53% жителів Японії. Минулої неділі в Хіросімі відбулася чергова демонстрація проти війни в Іраку, в якій взяли участь майже 10 тисяч осіб. А за день до того, 1 березня, до Багдада вирушив спецпосланник Коїдзумі, який спробує переконати іракське керівництво використати останній шанс для того, щоб уникнути війни та роззброїтися згідно з вимогами Ради Безпеки ООН. Матеріальний внесок японського уряду в операцію «Буря в пустелі» 1991 року становив майже $13 млн.

Джапарідзе: про американські бази не йдеться

Ратифікація в парламенті Грузії угоди зі США в оборонній сфері, згідно з якою американським військовим на грузинській території буде надано певні пільги, не є передумовою для розташування у країні баз США. Про це заявив Інтерфаксу секретар Ради національної безпеки Грузії Тедо Джапарідзе. Цього тижня група грузинських депутатів виступила проти ратифікації цієї угоди, назвавши її «капітулянтською» та «кабальною» для країни. «Мабуть, депутати недостатньо інформовані. У жодному разі не можна розглядати цю стандартну угоду, укладену, до речі, США з урядами Узбекистану, Киргизії та ряду інших країн, в контексті, як кажуть деякі парламентарі, заміни російської «окупації» Грузії американською», — зазначив Джапарідзе. Грузинсько-американська угода про співробітництво в оборонній сфері насамперед спрямована на створення юридичної основи масштабної програми, що проводиться США у Грузії, з навчання та оснащення спецпідрозділів грузинської армії, пояснив секретар Ради національної безпеки.

Пакистан заарештував організатора терактів проти США

Заарештованого у пакистанському місті Равалпінді разом із двома спільниками одного із керівників терористичної організації «Аль-Каїда» Халеда Шейха Мухаммеда поки що не видали США, і його продовжують допитувати пакистанські поліцейські. Міністр внутрішніх справ Пакистану Фейсал Салех Хаят сказав, що його співробітники не видавали заарештованого США, хоча раніше з’являлася така інформація. За словами міністра, спочатку треба встановити, чим він займався у Пакистані, якою групою керував. Після цього, отримавши офіційний запит, Пакистан буде готовий екстрадувати заарештованого. Халед Шейх Мухаммед — уродженець Кувейту пакистанського походження. Він вважається третьою за важливістю людиною у керівництві «Аль-Каїди», відомий під кличками Мозок та ХШМ. Американці вважають, що саме він був організатором терактів 11 вересня 2001 року, а також причетний до інших злочинів, у тому числі вибухів біля посольств США у Кенії та Танзанії та вибуху американського есмінця «Коул». Він кілька разів втікав від арешту та був у списку 22 людей, найбільш розшукуваних ФБР. За нього США обіцяли нагороду в $25 млн. Мухаммеда затримали в суботу, опору він не чинив. Щоправда, деякі експерти висувають припущення, що арешт ХШМ стався раніше, але оголошено про нього тільки тепер. Нині його допитують пакистанські агенти разом з американськими колегами. Американський журнал «Ньюсуїк» наводить витяг із останньої доповіді американської розвідки, датованої 26 лютого. У ній йдеться, що заарештований планував нові атаки безпосередньо на території США. «Він направив агентів для вибору як мішені мостів, бензоколонок та електростанцій у різних місцях, в тому числі в Нью-Йорку», — мовиться в документі. Зокрема, «Аль-Каїда» мала намір викрасти бензовози та обрушити їх на бензоколонки, в той час як інші бойовики мали перерізати троси, що утримують мости.

«Ісламська» кола витісняє конкурентів

Компанія Coca-Cola виводить свій підрозділ, що керує продажами на Близькому Сході та в Північній Африці, з регіону Перської затоки. Головний регіональний офіс американського гіганта безалкогольної промисловості разом з персоналом переводять із Бахрейну до Греції. В арабському світі останнім часом збільшуються антиамериканські настрої; а у споживачів дедалі більшою популярністю користується вироблювана в Ірані «ісламська» кола, яку її виробники позиціонують на ринку як альтернативу американським брендам. Однак Філіпе Георгіу, керівник з питань зв’язків із громадськістю компанії Coca-Cola Arabia, підкреслив, що рішення компанії «суто ділове», і воно не має відношення до можливого початку Сполученими Штатами війни проти Іраку. «Наші зобов’язання, наш сервіс і наша присутність у Перській затоці залишаються на колишньому рівні», — додав він. Coca-Cola також закрила розливальний завод в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія) з метою переобладнання його для виробництва інших напоїв, у тому числі питної води та фруктових соків, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Газета: 
Рубрика: