Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

2 жовтня, 2002 - 00:00

Чорноморському флоту дозволили стріляти... крилатими ракетами

Бригада ракетних катерів Чорноморського флоту в рамках проведення навчань вийде в море 8 жовтня для відпрацювання завдань зі знищення морських цілей крилатими ракетами, повідомляє Інтерфакс. Міноборони України ще минулого тижня дало дозвіл на проведення стрільб крилатими ракетами. Напередодні навчань українське керівництво з метою безпеки запропонувало командуванню флоту не проводити на полігоні українських ВМС ракетних стрільб. Та потім фахівці заявили, що морські полігони України дозволяють стріляти крилатими ракетами при дотриманні правил безпеки, справності самих ракет та техніки.

МВФ підтримає Україну

Міжнародний валютний фонд готовий надати необхідну підтримку зусиллям уряду України в реалізації ефективної економічної політики. Про це говорили в ході зустрічі віце-прем’єра України Василя Рогового із першим заступником директора-розпорядника МВФ Анне Крігер у Вашингтоні, де українська делегація брала участь у щорічних зборах Фонду та Світового банку. Як повідомили агентству Інтерфакс-Україна в посольстві України в США, сторони домовилися остаточно доопрацювати головні параметри нової програми МВФ у ході візиту до України місії Фонду в жовтні цього року. Основну увагу на переговорах із директором Світового банку по Україні і Білорусі Лукою Барбоне приділяли розгляду основних проблемних питань підготовки Другої програмної системної позики. Підкреслювалося, що успішне завершення підготовки цієї програми Банку в Україні можливе за умов конструктивної співпраці уряду та Верховної Ради в прийнятті цілого ряду законодавчих актів, які забезпечуватимуть прогрес у реалізації економічних реформ. Лука Барбоне проінформував, що місія Банку стосовно підготовки позики прибуде до України 21 жовтня.Колишній почесний консул Іраку заперечує політичне підгрунтя своєї відставки

Польща поки не визначилася з участю у львівському економічному форумі

У Польщі поки не прийняли остаточне рішення про участь прем’єр-міністра Лешека Міллера в економічному форумі у Львові, який розпочне свою роботу 3 жовтня. Міллер побоюється, що візит на такому високому рівні можуть використати «для досягнення внутрішньополітичних цілей» в Україні, повідомляє у вівторок українська служба радіостанції «Німецька хвиля». Зокрема, польський прем’єр вважає, що події в Україні не розвиваються в позитивному напрямі. Свою стурбованість подіями в Україні, зокрема обвинуваченнями в нелегальному продажу української зброї Іраку, висловив і президент Польщі Олександр Квасневський. Згідно з інформацією, розміщеною на офіційному веб-сайті польського лідера, він висловив надію, що це питання з’ясують, високо оцінивши запрошення Україною міжнародних експертів і запевнення Києва в його відвертості з цієї проблеми. Квасневський також висловився за активний діалог влади й опозиції в Україні для подолання кризи, що виникла в політичному житті.

Передвиборний скандал у Латвії

У Латвії за чотири дні до парламентських виборів, призначених на 5 жовтня, вибухнув небувалий за роки після відновлення незалежності політичний скандал. Співробітники Бюро з боротьби з організованою злочинністю і корупцією затримали кількох активістів партії «Латвійський шлях», що входить в урядову коаліцію, за розповсюдження листівок, що чорнять партнера по урядовій коаліції — Народну партію. Керівництво «Латвійського шляху» розцінило це як сплановану акцію Народної партії. Прем’єр-міністр Латвії Андріс Берзіньш відразу ж усунув деяких міністрів, що є членами Народної партії, і заявив, що якби до виборів не залишилося всього чотири дні, він вивів би з Кабінету Міністрів усіх представників цього руху. У свою чергу, керівництво Народної партії вирішило не йти з уряду. Однак відзначило, що уряд Берзіньша більше не може розраховувати на підтримку «народників». За даними останнього опитування громадської думки, серед політичних партій, що беруть участь у парламентських виборах 2002 року, лідирує Народна партія, що має у нинішньому складі сейму 24 мандати — чверть депутатських місць. «Латвійський шлях», що завоював на минулих виборах 21 місце, у рейтингу політичних партій посідає нині 6-е місце.

Газета: 
Рубрика: