Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

26 липня, 2011 - 00:00

У Сирії дозволили формувати політичні партії

Уряд Сирії ухвалив закон, що дозволяє формувати політичні партії в країні, де близько 50 років при владі перебуває закріплена Конституцією партія «Баас». «Будь-яка сформована партія повинна дотримуватися Конституції, демократичних принципів, принципу верховенства права, поважати свободу й основні права», зазначено в новому законі. Партію «Баас», що заборонила існування опозиції після військового перевороту 1963 рку, змушує відмовитися від своєї монополії на владу повстання проти правління президента Башара Асада, що розпочалося в березні цього року. В цілому за час заворушень у сутичках із силами безпеки загинуло, за даними сирійських правозахисників, понад 1 тис. осіб. Нагадаємо, що 17 липня представники раніше роз’єднаної сирійської опозиції заснували Раду національного порятунку, щоб об’єднаними зусиллями боротися з режимом президента Асада.

У Мадриді відбувся Марш обурених

У Мадриді й низці інших міст Іспанії відбулися масові маніфестації прибічників так званого руху непокірних, який закликає уряд вжити заходів щодо боротьби з безробіттям і економічною кризою. Основу демонстрації склали шість колон з понад 500 осіб, які кілька тижнів йшли до столиці пішки. До них приєдналися й інші учасники, які прибули до Мадрида на автобусах із більш ніж 30 міст Іспанії, а також мешканці столиці. Демонстранти також виступили проти діяльності банків і великих компаній, які вони вважають відповідальними за нинішню економічну скруту. Нагадаємо, зараз рівень безробіття в Іспанії становить 21%, серед молодих іспанців він удвічі вищий. Напередодні, 21 липня, в Іспанії збільшили пенсійний вік.

У Китаї через залізничну аварію звільнили чиновників

У Шанхаї звільнено троє високопоставлених керівників залізниць і видано розпорядження про перегляд заходів безпеки руху залізничного транспорту у зв’язку із зіткненням двох швидкісних потягів. Зокрема, за словами представника міністерства шляхів сполучення Вана Юнпіна, своїх посад позбулися керівник шанхайського залізничного управління, його заступник, а також секретар місцевого міськкому Комуністичної партії. У найсерйознішій у Китаї аварії на швидкісній лінії загинуло понад 40 людей і близько 200 були травмовані. Нагадаємо, що інцидент стався в суботу поблизу міста Венчжоу на сході КНР, коли один потяг врізався в інший, який зупинився через перепади напруги.

Латвійці дають урок політикам

Днями в Латвії відбувся перший в її історії референдум про розпуск Сейму. Понад 94% громадян країни проголосували за розпуск парламенту. А згідно із законом, результати будуть визнані дійсними незалежно від того, скільки людей прийшло до виборчих урн. Референдум про розпуск Сейму ініціював діючий на той момент президент країни Валдіс Затлерс. Причиною конфлікту Затлерса з парламентаріями стало небажання останніх дати хід розслідуванню звинувачень у корупції щодо ряду депутатів і бізнесменів. «День» попросив прокоментувати ситуацію латвійського журналіста Атіса КЛИМОВИЧА. У розпуску Сейму ніхто не сумнівався ще з того моменту, коли президент Латвії Валдіс Затлерс поставив це питання. Це показує, що більшість свідомих латвійців висловлюють свою думку і відстоюють право обрати кращу владу. Не можна сказати, що це одразу вирішить проблему присутності олігархів у парламенті. Однак є ймовірність, що один або два з теперішніх олігархів у наступному зібранні Сейму не будуть представлені. Також останні події показують, що населення виступає проти корупції та інших незаконних речей. Та питання в тому, наскільки ефективнішим буде новообраний парламент. Поки що прогнози робити рано, але загалом відчувається позитивне піднесення і сподівання на краще. Частково політичний клімат покращився вже з відставкою Сейму: люди активно йшли на виборчі дільниці аби взяти участь в референдумі, незважаючи на хорошу погоду для відпочинку. Трохи незручна ситуація виходить стосовно нещодавно обраного тепер вже розпущеним Сеймом президента Андріса Берзіньша. Тим самим він наче втрачає свою легітимність, бо багато з тих представників парламенту, які обирали його зараз, восени не будуть представлені в парламенті. Тому президенту є над чим подумати. Володимир СЕНАТОВСЬКИЙ, Літня школа журналістики «Дня».

Газета: 
Рубрика: