Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

21 липня, 2011 - 00:00

В Україні відбулись акції на підтримку білоруських опозиціонерів

Учора в Києві під стінами Посольства Білорусі в Україні відбулась акція на підтримку білоруської опозиції. Понад 50 українських активістів висловили свою солідарність білорусам, які виступають проти режиму Олександра Лукашенка. Символом акції став національний червоно-білий прапор Білорусі, який перестали використовувати в Білорусі з приходом до влади Лукашенка. Впродовж 15 хвилин мітингувальники безперервно аплодували, скандуючи «Жыве Беларусь!». За словами організатора Катерини Чепури, в Україні також є загроза свободі слова та захисту прав людини. «Сьогодні в нас ще є можливість проводити схожі акції протесту, проте немає впевненості, що ми не опинимось за гратами завтра. Тому наша мета — не допустити схожого розвитку подій в Україні», — наголосила Катерина. До речі, схожий захід відбувся у Львові, а в Донецьку акцію на підтримку білорусів заборонила міська влада. Нагадаємо, за подібним сценарієм щотижня в Білорусі відбуваються мовчазні акції протесту. Це значно посилило хвилю політичних репресій — за останній місяць у країні було заарештовано близько 2 тисяч людей, повідомляють Людмила МОРОЗ, Володимир СЕНАТОВСЬКИЙ, Літня школа журналістики «Дня».

Генсек НАТО: Європа ризикує втратити вплив у світі

Європа ризикує втратити здатність своєчасно реагувати на кризові ситуації в світі, якщо не фінансуватиме оборонні та розвідувальні програми в належному обсязі, попередив Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен. «Вплив Європи на міжнародній сцені поступово меншатиме через відсутність необхідних транспортних можливостей і критично важливих ресурсів зі збирання розвідувальної інформації», — заявив Генсек НАТО в ефірі Бі-Бі-Сі. Расмуссен висловив вдячність Великій Британії за значний внесок країни у воєнні операції альянсу, проте при цьому вислови занепокоєння зменшенням оборонних витрат у багатьох європейських країнах НАТО. За словами Генерального секретаря Північноатлантичного альянсу, якщо не змінити цю тенденцію, то втрачені європейцями позиції швидко займуть країни, що набирають силу, наприклад, Китай або Індія. Нагадаємо, що минулого місяця міністр оборони США Роберт Гейтс заявив, що Європа не може розраховувати на те, що Америка фінансуватиме воєнні операції нескінченно. Тоді Гейтс зазначив, що лише чотири країни Європи витрачають на потреби оборони більш як 2% від ВВП — Франція, Велика Британія, Греція та Албанія.

Ердоган приїде до Гази, якщо Iзраїль не перепросить

Глава турецького уряду Реджеп Тайіп Ердоган заявив про бажання відвідати палестинський сектор Гази в разі, якщо Ізраїль до 27 липня не принесе офіційних вибачень Анкарі за напади в травні минулого року на міжнародний морський гуманітарний конвой «Флотилія свободи». Тоді загинули вісім турецьких громадян і один громадянин США турецького походження. У свою чергу, ізраїльське МЗС не квапиться засуджувати рішення Ердогана, кажучи, що ініціатива пустити турецького прем’єр-міністра до Гази належить Єгипту, який з одного боку граничить з Газою. Нагадаємо, що відносини між Туреччиною та Ізраїлем, які до недавнього минулого тісно співпрацювали у військово-політичній сфері, різко загострилися після скоєного 31 травня нападу ізраїльських військових на «Флотилію свободи», що везла гуманітарний вантаж до Гази. Після цієї атаки Анкара оголосила про перегляд відносин з Тель-Авівом, відкликала свого посла в Тель-Авіві, а Ердоган неодноразово обвинувачував Ізраїль у проведенні політики «державного тероризму», вимагаючи офіційних вибачень і виплати компенсації сім’ям загиблих.

США: Світова спільнота має посилити тиск на Дамаск

Влада США має намір підсилити тиск на правлячий режим Сирії й закликає світову спільноту приєднається до них. «Ми чітко дали зрозуміти, що президент Башар Асад втратив легітимність. У нього була можливість, він нею не скористався, тому ми не вважаємо його легітимним керівником», — заявив прес-секретар Білого дому Джай Карні. Він також закликав сирійську владу зупинити хвилю насильства проти мирних громадян міста Хомса, вивести звідти війська й вести діалог мирними, демократичними методами. Нагадаємо, що дипломатичний скандал, який розгорівся між Сирією та США на тлі заворушень, що прокотилися всією країною, полягає в тому, що американський посол Роберт Форд, ігноруючи заборону сирійської влади, 11 липня відвідав Хомс, епіцентр антиурядових виступів. Реакцією на цю подію стала облога посольства США в Дамаску громадянами, котрі підтримують президента Асада. Після цього сторони регулярно обмінюються критикою.

Грузинський міністр: немає потреби вивчати російську мову

Міністр культури Грузії Ніка Руруа заявив, що в Грузії немає жодної потреби вивчати російську мову. «Зізнатися, мене дратує той факт, що ми повинні володіти російською мовою в Грузії або десь іще на пострадянському просторі», — сказав міністр в інтерв’ю радіо «Эхо Москвы». Він також зазначив, що російська мова була «зброєю русифікації, зброєю імперської політики», що існувала в Грузії з XVII століття. При цьому Руруа підкреслює, що жодних проблем на цьому грунті між представниками російського та грузинського народів немає й бути не може. «Жодних етнічних проблем немає й не може бути, це якийсь дешевий агітпроп з Кремля. Не було жодного конфлікту на етнічному грунті з людьми, які приїжджають до Грузії й, звісно, розмовляють своєю мовою, зокрема з Росії; або з людьми, які живуть у Грузії й просто розмовляють російською», — сказав міністр, повідомляє Алла САДОВНИК, Літня школа журналістики «Дня».

Газета: 
Рубрика: