Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

31 січня, 2002 - 00:00

Українці із захопленого сомалійськими піратами судна — на шляху до Оману

Українські моряки із судна«Принцеса Сара», що зазнало повторного нападу, разом з іншими членами екіпажу слідують на іншому кораблі до Оману. Судно «Гані», на якому знаходяться 18 моряків, в тому числі — 8 українських, належить тому ж власнику, що і «Принцеса», однак він, швидше усього, відмовиться від нещасливого корабля, повідомили агентству Інтерфакс-Україна в прес-службі МЗС. Зараз «Принцеса Сара» стоїть на якорях iз поламаним двигуном. На борту, очевидно, орудують пірати. Як повідомлялося раніше, перший раз пірати захопили корабель 14 січня. Судно звільнили 26 січня, а наступного дня на нього знову напали пірати, коли «Принцеса» зупинилася через поломку двигуна. Захопити в полон команду корабля піратам перешкодив вертоліт, що вилетів із французького військового фрегата «Флореаль» і супроводжував «Принцесу Сару», який і забрав екіпаж на фрегат. Пізніше команда перейшла на борт корабля «Гані».

США оголосили Афганістан «вільним від талібів»

Уряд США офіційно оголосив Афганістан «вільним від талібів», що знімає перешкоди для надання американської допомоги цій країні. Офіційне видання адміністрації «Федеральний регістр» помістило відповідну заяву першого заступника державного секретаря Річарда Армітіджа, у якій говориться, що «територія Афганістану більше не контролюється талібами». Тим самим адміністрація Джорджа Буша внесла поправку до президентського указу 1999 року, який забороняв надання Афганістану будь-якої американської допомоги, поки «країна справляється з талібами». Декларація про звільнення від талібів співпала за часом з візитом до США глави перехідного афганського уряду Хаміда Карзая, яким Дж. Буш обіцяв допомогу грошима і товарами, а також сприяння у навчанні нової афганської армії та поліції. В американських ЗМІ на публікацію у «Федеральному регістрі» з’явилися іронічні відгуки, у яких зазначається, що американські збройні сили, як і раніше, ведуть бойові дії в Афганістані, «вільному від талібів».

Мілошевич замислився про свободу

Колишній президент Югославії Слободан Мілошевич звернувся до Міжнародного трибуналу з військових злочинів у Гаазі з проханням звільнити його до суду. За його словами, у разі такого звільнення він зобов’язується повернутися до Гааги на свій процес, щоб захищати себе, тому що він не бажає втрачати такої можливості. Мілошевич виступив з цією заявою під час розгляду прохання прокурорів про скасування рішення суду щодо поділу процесу на два окремих слухання. Прокурори добиваються розгляду звинувачень стосовно Косово одночасно зі звинуваченнями у зв’язку з жорстокістю, що мала місце під час воєн у Хорватії та Боснії. На їхню думку, всі три конфлікти були частиною плану Мілошевича щодо створення «етнічно чистої» сербської держави. Мілошевич заявив, що всі три звинувачення складаються в одну велику брехню.

Марадона стане членом уряду Аргентини

Колишня зірка аргентинського футболу Дієго Марадона має обійняти посаду в новому уряді країни, повідомив у вівторок секретар спорту і туризму Аргентини Даніель Сціолі. «Марадону відразу ж упізнають у всьому світі — куди б він не поїхав. Я вважаю, що це дуже шляхетно з його боку допомогти в такий час», — сказав Сціолі в радіоінтерв’ю. Агент Марадони Гієрмо Коппола підтвердив інформацію, але був більш обережним у коментарях: «Я вважаю, що Дієго поміркує над тим, що він може зробити в цей складний для країни час і як він зможе допомогти через спорт». Яку саме посаду повинен обійняти колишній футболіст в кабінеті міністрів, поки точно не ясно, але вона буде пов’язана з пропагандою футболу серед дітей з малозабезпечених родин», — сказав Коппола. У разі згоди, Марадоні доведеться працювати під керівництвом президента Едуардо Дуальде, якого він колись називав ворогом суспільства. Дуальде саме зараз формує уряд, який має вивести країну з економічної кризи. За словами Копполи, тепер Марадона просить Бога «просвітити Дуальде, щоб той спромігся витягнути Аргентину з кризи».

Газета: 
Рубрика: