Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

14 листопада, 2001 - 00:00

Загинув генконсул Посольства США в Україні

9 листопада близько 22.00 у Вінницькій області в автокатастрофі загинув генеральний консул США в Україні Грегорі Гулька і його десятирічна донька Абігаль. Про це повідомив учора керівник прес- служби МЗС України Сергій Бороденков. За його словами, Гулька і його донька перебували у приватному автомобілі «Фіат», керував яким родич або знайомий генерального консула США. У Посольстві США в Україні повідомили УНІАН, що генеральний консул Гулька їхав на весілля до свого українського родича. Автокатастрофа сталася через те, що «Фіат» виїхав на зустрічну смугу та зіткнувся з мікроавтобусом «Мерседес-Бенц». Усі пасажири «Фіата» загинули. У неділю тіло Гульки та його доньки перевезено до Києва для подальшого транспортування у США. Гулька народився 31 жовтня 1957 р. в Інглвуді (штат Каліфорнія), мав українське походження. У нього залишилися дружина і троє дітей. За фактом дорожньо-транспортної пригоди Гайсинським райвідділом МВС у Вінницькій області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст.286 ч.3 Кримінального кодексу України «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило загибель кількох осіб». На місці ДТП побували представники Посольства США в Україні, які спілкувались з очевидцями пригоди. На прохання представників посольства, iз згодою прокуратури області останки обгорілих тіл були направлені до Республіканського бюро судово-медичних експертиз для дослідження і встановлення причин смерті. Тіла перевозили на автотранспорті Посольства США в супроводі працівників прокуратури та міліції.

Редакція газети «День» висловлює щирі співчуття родинам загиблих.

Шредер пригрозив своєю відставкою

Канцлер Німеччини Герхард Шредер пригрозив своєю відставкою, якщо правляча коаліція не отримає більшості голосів при голосуванні про мобілізацію військ бундесверу для участі в афганській військовій кампанії. Про це повідомив Рейтерс з посиланням на джерело в правлячій у Німеччині коаліції. У випадкові, якщо пропозиція про участь у військовій операції не пройде без допомоги правих партій, коаліції соціал-демократів і зелених загрожує розпад. Вранці в понеділок відбулася зустріч Шредера з керівництвом соціал-демократичної партії, яку він очолює. На зустрічі канцлер заявив, що, коли пропозиція про відправку до Азії 3900 військовослужбовців бундесверу не пройде, він змушений буде залишити уряд. Повідомляється, що 20 соціал-демократів ще не вирішили, як вони проголосують з даного питання. Вісім з 47 парламентаріїв від партії зелених вже заявили, що проголосують проти.

У Литві судять колишніх офіцерів радянського ЗМОПу

Судовий розгляд справи колишніх співробітників ЗМОПу СРСР, звинувачуваних у злочинних діях проти Литви, учора розпочався у Вільнюському окружному суді. Як повідомила Інтерфакс представник суду з питань друку Ліна Вішняускене, Генпрокуратура Литви у вересні цього року завершила розслідування й передала в суд кримінальну справу проти колишніх офіцерів радянського ЗМОПу, громадян Литви Олександра Скляра та Едуардаса Пятраускаса. Їх звинувачують у захопленні литовської Академії поліції, у збройному нападі на прикордонні застави та митні пости, а також у створенні антидержавних організацій. Генпрокуратура також порушила кримінальну справу проти колишніх командирів Вільнюського загону ЗМОП СРСР Болеслава Макутиновича та Володимира Разводова, котрі підозрюються в скоєнні не менше як 15 злочинів проти Литви, її громадян і громадського порядку, зазначила Вішняускене. Однак обидва командири переховуються на території Росії, яка відмовляється видати підозрюваних, мотивуючи це тим, що вони є громадянами РФ.

Газета: 
Рубрика: