Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

4 вересня, 2001 - 00:00

США проінформують КНР про свої кроки щодо створення НПРО

Адміністрація Буша підтвердила, що надасть уряду Китаю інформацію про заплановану систему протиракетної оборони. Арі Флейшер, представник президента Джорджа Буша, заявив, що цей крок робиться у рамках «руху адміністрації назустріч Китаю та Росії». Американські газети повідомляють, що США готові зняти заперечення проти збільшення ядерних арсеналів Пекіна. Прагнення Білого дому розгорнути національну систему ПРО породило для Вашингтона практично нескінченну низку проблем на зовнішньополітичному фронті. Із планами створення НПРО не згодні європейські союзники США, їх засуджує Росія та критикує Китай. Арі Флейшер заявив, що США «поділяться» інформацією про НПРО з Китаєм, куди президент Буш вирушить з візитом у жовтні, та з іншими державами. Згідно з повідомленнями газети «Нью-йорк таймс» про те, що американська адміністрація відмовиться від своїх заперечень проти збільшення китайського ядерного арсеналу, Флейшер сказав, що це — окреме питання і що у нарощуванні військової сили немає необхідності.

Повернення миру в Македонії із новими бар’єрами

Македонський парламент поновив обговорення плану мирного урегулювання в країні. Як повідомив спікер парламенту Стоян Андов, депутати мають намір продовжити дебати про внесення до Конституції поправок, що забезпечують албанській меншині більші права. Можливі зміни до Конституції країни визначає документ, підписаний майже три тижні тому представниками албанських та македонських партій. Ще напередодні голова парламенту заявляв, що депутати продовжать розгляд цього питання лише після того як усі слов’янські біженці повернуться у рідні місця. За його словами, члени албанської Національної армії визволення та їхнi прихильники «утискують та тримають македонських біженців, які намагаються повернутися до своїх домівок». Албанські повстанці, у свою чергу, погрожували зупинити акцію з добровільної здачі зброї у разі подальшого блокування парламентом проведення конституційної реформи, повідомляє «Німецька хвиля».

Польща отримає норвезький газ

Польща і Норвегія підписали велику угоду з постачання до Польщі норвезького газу на суму в 11 мільярдів доларів. Польський прем’єр-міністр Бузек сказав, що ця угода важлива для безпеки його країни. У цей час Польща покладається на постачання російського газу. Угода передбачає спорудження багатокілометрового трубопроводу між Норвегією та Польщею, котрий можна буде використати для постачання газу й до інших країн. Кореспонденти, однак, вказують на питання про комерційну доцільність будівництва такого трубопроводу. Будівництво повинно бути схвалене ЄС.

Газета: 
Рубрика: