Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

17 липня, 2001 - 00:00

У Хевроні — танки, у Єрусалимі — олімпіада

Ізраїльські танки учора вранці увійшли до міста Хеврон на Західному березі ріки Йордан, де зруйнували п’ять постів палестинської поліції. Введення армії у Хеврон стало відповіддю на вогонь, що вели палестинцi в декількох районах цього єдиного поділеного на ізраїльську та палестинську зони населеного пункту Західного берега. Раніше поблизу стадіону «Тедді» в Єрусалимі були виявлені тіла двох палестинців, повідомляє Бі-Бі-Сі. Загиблі, як вважається, намагалися замінувати спортивну споруду, на якій учора ввечері розпочалася єврейськi олімпійськi iгри. За твердженням уряду Ізраїлю, скасування iгор стало б «перемогою тероризму». Напередодні в Каїрі відбулася зустріч міністра закордонних справ Ізраїлю Шимона Переса й лідера палестинців Ясира Арафата. Голова МЗС Ізраїлю заявив, що розв’язання конфлікту все ж може бути знайдене — на підставі рекомендацій комісії Мітчелла. Однак Шимон Перес додав, що його країна не збирається «вести переговори під вогнем». Перес ще раз спростував повідомлення, які з’явилися в пресі, про те, що Ізраїль планує широкомасштабний воєнний наступ на палестинських територіях.

Уряд Хорватії отримав вотум довіри

Політична криза у Хорватії, викликана рішенням прем’єр-міністра Івіци Рачана видати Міжнародному трибуналу в Гаазі двох хорватських генералів, котрих підозрюють у військових злочинах, завершена. Уряд отримав вотум довіри при голосуванні в парламенті країни. Рачан підкреслив, що, незважаючи на сильну опозицію його рішенню в країні, він твердо збирається співпрацювати з Гаагзьким трибуналом ООН, оскільки відмова видати підозрюваних призведе до ізоляції Хорватії та до міжнародних санкцій. Один з підозрюваних генерал Рахім Адемі погодився добровільно відправитися в Гаагу, повідомляє Бі-Бі-Сі. Вважають, що інший підозрюваний — генерал у відставці Анте Готовіна, який вже заявляв про своє небажання з’явитися перед судом. Сьогоднішнє місцезнаходження Готовiни невідоме.

Парникових газів у атмосфері стало вполовину більше

Задача учасників розпочатої учора в Бонні конференції iз проблем глобального потепління, яку організувала ООН, — врятувати Кіотський протокол. Цей прийнятий у 1997 році документ виявився під загрозою після того, як влада США, які виробляють біля 34% всіх парникових газів, заявила, що не збирається його дотримуватися. Для того, щоб підписана угода набула чинності, необхідно, щоб її ратифікували 55 країн, причому на ці держави повинно припадати не менше 55% від світового рівня парникових газів, що викидаються в атмосферу. Визнати договір повинні Росія, частка якої становить 17%, і Японія, яка виробляє близько 8% від загального об’єму парникових газів. І Москва, і Токіо вже заявили про свій намір ратифікувати угоду тільки в тому випадку, якщо з ними погодяться США. Тим часом вчені стверджують, що навіть тих скорочень викидів, по яких існують домовленості, вже недостатньо. Рівень забруднення атмосфери виріс на 50% у порівнянні з рiвнем 1990 року, який було покладено в основу Кіотських домовленостей, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Газета: 
Рубрика: