Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

20 вересня, 2000 - 00:00

Олбрайт хоче змін конституції

Держсекретар США Мадлен Олбрайт, уродженка колишньої Чехословаччини, пропонує внести зміни до конституції Сполучених Штатів, щоб посаду президента могли обіймати американські громадяни іноземного походження. Свою пропозицію Олбрайт, яка брала участь у дискусії щодо жіночої політики у Нью-Йорку, обгрунтовує змінами демографії у США. Вона одразу наголосила, що сама не збирається бюалотуватися на таку високу посаду. Пані Олбрайт лише наголосила, що зробила б усе можливе, аби допомогти іншій жінці стати першим президентом США. На її думку, це станеться досить скоро. «Ми всі мусимо задля цього працювати, бо маємо таких чудових жінок...це певною мірою є недолік нашоїх країни», — сказала Олбрайт. Маючи неабиякий досвід, вона зазначила, що американські жінки повинні постійно боротися, щоб обіймати політичні чи урядові посади. І навряд чи подібний стан речей зміниться, наголосила держсекретар, повноваження якої завершиться у січні наступного року, коли у Білий дім прийде новий президент.

Виявлений підручник тероризму

ЦРУ отримало від спецслужб Йорданії компакт-диск із записом інструкцій з ведення терористичної діяльності, підготовлений, як передбачається, соратниками відомого міжнародного терориста саудівського мільйонера Усамi бін Ладена, який переховується зараз в Афганістані, повідомляє газета «Ю-Ес-Ей тудей». Йорданці виявили його в одного з терористів, заарештованих у грудні минулого року. За даними газети, компакт-диск, що має назву «Енциклопедія», являє собою докладний підручник арабською мовою обсягом у шість томів, що нараховує близько тисячі сторінок. «Підручник» розповсюджувався в Афганістані в таборах, де проходять підготовку терористи. У ньому детально описується, як вербувати прибічників, користуватися зброєю, готувати й проводити теракти, виготовляти бомби, у тому числі подібні тим, які були використані в 1998 році проти посольств США в Найробі та Дар-ес-Саламе. Бін- Ладен оголошений американськими органами правосуддя в розшук за обвинуваченням в організації цих вибухів, унаслідок яких загинули 224 особи.

Індонезію попереджають про наслідки

«Сто або тисяча Вільямів Коенів не можуть послабити нашу рішучість відстоювати нашу суверенність», — сказав учора спікер вищого народного зібрання Індонезії Ам’єн .Раїс на зустрічі з журналістами. Цей демарш індонезійського лідера був викликаний вимогою міністра оборони США Вільяма Коена негайно розформувати проджакартські загони міліції, які 6 вересня вбили трьох іноземних працiвників ООН (громадян США, Ефіопії та Хорватії) у Західному Тиморі і звинувачені у вбивстві двох миротворців ООН у Східному Тиморі. Бездіяльність у цьому питанні загрожує відносинам Індонезії з світовою громадськістю і наражає на небезпеку фінансову допомогу Індонезії в момент, коли вона долає важку економічну кризу і особливо потребує економічної допомоги, зазначив він.

Міністр оборони Індонезії Мохаммад Махфуд Махмуд раніше висловивлював міркування, що військове ембарго США щодо Індонезії обмежить здатність її збройних сил припинити насильство в Тиморі. Голова Світового банку Джеймс Вулфенсон тим часом попередив, що міжнародна фінансова допомога Індонезії знаходиться під загрозою.

В Ісламабаді вибухнула «найсмертоносніша» бомба

Потужна бомба вибухнула вчора на велелюдному ринку в пакистанській столиці, Ісламабаді, внаслідок чого 16 осіб загинуло, більше 80 було поранено. Вибух на столичному ринку приніс найбільше смертей із сорока вибухів, які сталися цього року в різних містах Пакистану. Військовий генерал Первез Мушарраф, який керує зараз країною, захопивши владу торік після військового перевороту, засудив «підлий акт тероризму», але не назвав тих, кого цей осуд стосувався. Пакистанський уряд, між тим, поклав вину за вибух на Індію, хоча в цій країні категорично заперечили свою участь в терактах. В Ісламабаді вчорашній вибух був першим у цьому році. Стався він якраз тоді, коли робітники розвантажували ящики з виноградом із вантажівки. Бомба нібито знаходилася саме в них. Жодне з угруповань поки що не заявило про свою причетність до вибуху, тому поліція не наважується однозначно відповісти був вибух справою рук терористів чи став лише наслідком бізнесових суперечок.

За матеріалами агентства АП

Газета: 
Рубрика: