Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

7 червня, 2000 - 00:00

ЄС нарешті фіксує закриття ЧАЕС

Європейський Союз вітає рішення України закрити Чорнобильську АЕС і заявляє, що прискорить виділення коштів Києву, необхідних для побудови двох реакторів Хмельницької та Рівненської АЕС. Як заявив офіційний представник Європейської комісії Гюнтер Віланд, ЄС готує пакет кредитів та грантів для України загальною сумою $1,5 млрд. $800 млн. з цієї суми має бути дуже скоро отримано від Європейського банку реконструкції та розвитку і Євроатому. Решта — від національних урядів країн-членів ЄС. Заяву президента Леоніда Кучми про закриття ЧАЕС до 15 грудня поточного року ЄС вважає «історичним рішенням, яке може надати імпульсу зміцненню відносин між Союзом та Україною». Однак проблеми все одно залишаються. Німеччина, зокрема, виступає категорично проти добудови Україною двох реакторів на заміщення потужностей ЧАЕС, вважаючи, що Київ має переорієнтуватися на інші джерела електроенергії.

Кінець польської правлячої коаліції

Польський коаліційний уряд від вівторка став однопартійним: Унія Свободи, партія «батька польських реформ» Лєшека Бальцеровича вийшла з коаліції, не домовившися з Акцією Виборчою «Солідарність» про кандидатуру нового прем’єр-міністра. «Солідарність» тепер має можливість обійняти всі урядові пости, прем’єр-міністр Єжи Бузек залишається на своїй посаді, а польську урядову кризу принаймні призупинено. Чи надовго?

У Саудівській Аравії судять за ісламськими традиціями

Влада Саудівської Аравії виконала черговий смертний вирок. Мешканця Іраку визнано винним у контрабандному ввезенні наркотиків до країни. Точну кількість завезених наркотиків не вказано. Саудівська Аравія вважається найконсервативнішою державою Персидської затоки. У країні досі, дотримуючись ісламських традицій, страчують гвалтівників, контрабандистів і вбивць. Смертний вирок виконують частіше за все публічно. Цього року в Саудівській Аравії страчено вже 50 осіб.

Японія стурбована розвитком інформаційних технологій

Японський уряд має намір збільшити витрати на інформаційні технології, заявив директор японського агентства з економічного планування. Таким способом уряд країни збирається збільшити свій фінансовий вплив на прискорення розвитку в інформаційній сфері. Перші інвестиції заплановано зробити вже у другому півріччі. Минулого року Японія була стурбована дефляційними процесами, тепер же йдеться про заходи з метою покращання ситуації у плані розвитку інформаційних технологій. За матеріалами агентства АП

Газета: 
Рубрика: