Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

19 січня, 2000 - 00:00

У Чечні бої тривають, жертв стає більше

За минулу добу російською авіацією було здійснено близько 150 вильотів. З'явилося офіційне підтвердження, що федерали проводили цими днями бої в центрі Грозного. Загалом унаслідок воєнних операцій, які проводилися в понеділок, було знищено близько 90 чеченських бійців. Про це повідомив в інтерв'ю ГРТ начальник прес-центру об'єднаного угруповання федеральних військ А. Веклич. Починаючи ж із жовтня минулого року, протягом так званої антитерористичної кампанії на Північному Кавказі було знищено 450 бойовиків. Водночас із російського боку, за неофіційними підрахунками Союзу комітетів солдатських матерів Росії, загинуло три тисячі солдатів. Світова спільнота дедалі більше турбується ходом подій у Чечні. Російські бізнесмени занепокоєні чутками про те, що по відношенню до їхньої країни буде вжито санкції Європейського Союзу. Президент ПАРЄ лорд Расселл-Джонстон заявив, що повноваження російської делегації в Парламентській Асамблеї РЄ може бути припинено.

Кишинів «приготував» статус для Придністров'я?

«Визріли умови для розробки та підписання документа про статус Придністровського регіону», — таку заяву зробив президент Молдови Петру Лучинський. Він повідомив, що в понеділок призначив нового представника президента на переговорах з Тирасполем. Ним став заступник генерального прокурора республіки, колишній міністр юстиції Василь Стурза. Іона Лешану, який до цього часу проводив переговори, напередодні нового року було призначено міністром промисловості та енергетики в новому уряді. Тим часом, Лучинський не погодився з висловлюваннями про те, нібито після саміту ОБСЄ в Стамбулі Росія змінила свою позицію щодо виводу своїх військ з території Молдови. Нагадаємо, що на початку грудня представники Тирасполя відмовилися виконувати досягнуте раніше рішення про роззброєння.

Фракції Держдуми обрали лідерів

На засіданні «Отечество — Вся Россия» (ОВР) лідером фракції в Держдумі одноголосно затверджено екс-прем'єра РФ Євгена Примакова. Хоч ОВР ще не вибрала свого кандидата на посаду спікера, кандидатура Примакова не виключається. Фракція «Яблоко» своїм лідером у Держдумі знов обрала Григорія Явлінського. На посаду голови Держдуми «Яблоко» пропонує Сергія Степашина. Цю кандидатуру підтримує й фракція Союзу правих сил, яка висуне й свого кандидата на цю посаду — Віктора Похмєлкіна. Спікер Ради Федерації Єгор Строєв вважає, що «великі шанси стати новим спікером Держдуми має Геннадій Селезньов».

Росія не згодна з кандидатурою інспектора ООН в Іраку

Москва протестує проти ухвали генсека ООН Кофі Аннана призначити шведа Рольфа Екеуса головою інспекційної комісії, що контролює наявність зброї в Іраку. Посол Росії при ООН Сергій Лавров надіслав президентові Ради Безпеки ООН, американському послу Річарду Голбруку листа, в якому каже, що Москва «не може погодитись з цією пропозицією». Інспекційна комісія ООН з моніторингу й перевірки, створена в грудні минулого року, має замінити спецкомісію ООН, яка раніше працювала в Іраку й невдоволення якою висловлював Багдад.

Латвія називає підозрюваного в убивстві Старовойтової

Латвійська поліція повідомила, що підозрює 32-річного Костянтина Нікуліна в убивстві відомого російського політика Галини Старовойтової. Нікуліна було затримано ще в жовтні минулого року за підозрою в участі в діях ЗМОП, що 1991 року брав участь у придушенні демонстрацій активістів, які виступали за незалежність балтійських країн від СРСР. Підозра в убивстві з'явилась потому, як у його помешканні було знайдено вогнепальну зброю рідкісного виду — при розправі над Старовойтовою використали зброю саме такого типу. Кулі й гільзи цієї зброї відправлено на експертизу до Санкт-Петербурга.

За матеріалами агентства АП

Газета: 
Рубрика: