Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

9 грудня, 1999 - 00:00

Російські війська почали «очистку» Урус-Мартана

Учора вранці федеральні війська в Чечні спільно з чеченським ополченням почали штурм райцентру Урус-Мартан. Високопоставлений представник генштабу заявив, що звільнення Урус-Мартана не відбудеться шляхом «лобового штурму», бойовиків заплановано витіснити з райцентру з допомогою артилерії. За даними російських військових, до останнього часу в Урус-Мартані перебувало до двох тисяч бойовиків. У той же час, ігноруючи протести світової громадськості, російські війська продовжують завдавати ударів по Грозному. На чеченську столицю, де перебуває приблизно від 15 до 40 тисяч чоловік, скинуто листівки з вимогою залишити місто до цієї суботи. Російське керівництво заявило, що жителі міста можуть скористатися коридором безпеки і після 11 грудня. Однак, як повідомляють кореспонденти Бі-Бі-Сі, шквальний вогонь російської артилерії робить прохід по цьому коридору надзвичайно небезпечним.

РБ ООН думає повернути інспекторів до Іраку

Рада Безпеки ООН вирішує, чи знову відправляти до Іраку оонівських інспекторів, які перевіряють у цій країні наявність зброї масового знищення або технологій для її виготовлення. США наполягають, аби резолюцію про повернення інспекторів було прийнято ще до кінця тижня. Росія, яка є в РБ ООН союзником Іраку, вимагає більшого часу для переговорів. Головний речник російського МЗС Володимир Рахманін заявив, що є простір для компромісу — можна запровадити моніторинг в Іраку й водночас зняти з країни економічні санкції.

Українські та британські військові співпрацюватимуть і надалі

У Лондоні відбулось засідання британсько-української комісії з військової співпраці, очолюваної першим заступником Міністра оборони України І. Біжаном та генеральним директором Управління міжнародної політики безпеки міноборони Великої Британії Б. Хотіним. На ньому розглядались питання співпраці цього та наступного року. Також було підписано міжвідомчий документ, у якому передбачається організація семінарів з питань військового будівництва і розвитку збройних сил, проведення програми навчання англійської мови та фахової підготовки для українських військовослужбовців, участь у двосторонніх та багатонаціональних навчаннях та багато інших заходів.

У мусульман почався Рамадан

Верховна законодавча рада, яку розташовано в Саудівській Аравії, на батьківщині найбільших святинь — міст Мекка і Медіна, — заявила, що Рамадан розпочинається саме сьогодні. Кілька днів тому виникла суперечка: коли починається Рамадан. Ця плутанина сталася тому, що в Ємені та Лівії молодий місяць, передвісник Рамадану, з'явився ще позавчора, а тому там почали святкувати велике мусульманське свято на дві доби раніше, аніж у Кувейті, Бахрейні, Омані, Сирії та деяких інших країнах. Протягом Рамадану правовірним забороняється їсти, пити, палити й мати сексуальні стосунки в проміжок від сходу до заходу сонця. Саудівський же міністр внутрішніх справ попередив населення країни ще зранку у вівторок, що навіть немусульмани, які не дотримуватимуться цих правил, постануть перед загрозою виселення.

Олбрайт поспішає на допомогу

Держсекретар США Мадлен Олбрайт розпочала чотириденний візит на Близький Схід, аби залагодити суперечку, що знову розгорілася між партнерами по близькосхідному врегулюванню. Ізраїльтяни стверджують, що звинувачення палестинців щодо подальшого будівництва єврейських поселень є надуманими і призначеними для того, аби знову залучити США, спонсора переговорів між Організацією визволення Палестини та Ізраїлем, до посередництва.

Зі свого боку палестинський представник Яссер Абед Раббо заявив, що переговори про всеохоплююче мирне врегулювання буде продовжено лише після того, як Ізраїль припинить будівництво поселень на території, що має перейти до майбутньої палестинської держави.

Газета: 
Рубрика: