Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

19 серпня, 1999 - 00:00

«Мізки» втікають і з Канади

Федеральна дослідницька організація Канади повідомила, що нині відбувається найбільша за останні роки міграція висококваліфікованих канадців до США. Якщо до 1989 року кількість мігрантів з країни до південного сусіди становила 17 тисяч, то 1997 року — 98 тисяч, фахівці пояснюють цей тривалий факт — втечі «мізків» — вищим рівнем зарплати і низькими податками у США. Тим самим ця організація спростувала слова прем'єр-міністра Жана Кретьєна, який стверджував, що мігрують в основному підприємці, заради низьких податків.

Справу Діани закриють?

Французька державна прокуратура попрохала слідчих, які встановлюють обставини загибелі принцеси Діани, закрити справу. Як повідомляється у спеціальній заяві, вся вина за аварію, що сталася 31 серпня 1997 року по дорозі із готелю «Рітц», має лягти на п'яного водія Анрі Поля, який не справився із керуванням лімузина. Прокуратура також прохає звільнити дев'ятьох заарештованих фотографів-папарацці і одного кур'єра, що переслідували машину леді Ді, через недостатню кількість доказів їхньої вини. Ці рекомендації були надіслані у вівторок головному судді Ерве Стефану, який має оприлюднити остаточне рішення щодо справи через два тижні. Проте, як свідчать джерела із суду, поради прокурора ніяким чином не вплинуть на його заключний звіт.

Майбутні європейські комісари присягають через Інтернет

19 претендентів на посаду єврокомісарів, готуючись до публічних слухань у парламенті, запланованих на 30 серпня, присяглися бути зразком відкритості, покласти край «кумовству» і незаконним прибуткам. Вони також пообіцяли уникнути помилок своїх попередників, які у березні подали у відставку після звинувачень у неетичному й невмілому управлінні.

«Новий склад комісії має гарантувати сильне почуття відповідальності через відкритість, прозорість і звітність на всіх рівнях», — заявив голландець Фріц Болкештейн, майбутній комісар у справах податків. На підтвердження цього письмові відповіді, своєрідний допит кандидатів, доступні і всім користувачам Інтернету на веб- сайті ЄС. Відтак всі члени Європарламенту матимуть можливість вивчити досьє претендентів до парламентських слухань, які цього разу триватимуть 3 години, а не півтори, як раніше.

Викид плутонію із космосу був малоймовірним, проте...

Американські активісти із захисту природи були страшенно налякані, коли потужний космічний корабель «Кассіні», оснащений 32 кілограмами плутонію, наблизився до поверхні Землі менше ніж на два кілометри. «Зелені» були занепокоєні, як би радіоактивні елементи не потрапили в атмосферу, хоча вчені й запевняли, що імовірність такого викиду рівна одному шансу із мільйону. До того ж, плутоній був досить добре захищеним, від подібної помилки. Пояснюючи справжні причини наближення «Кассіні», який можна було бачити навіть неозброєним оком з острова Пасхи, науковці зазначили, що у такий спосіб корабель поповнив свої запаси енергії. Відтак у 2000 році він досягне Юпітера, а в 2004 році зможе вивчати Сатурн і його супутники. За матеріалами агентства АП

Газета: 
Рубрика: