Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

28 серпня, 2012 - 00:00

Помер Ніл Армстронг — астронавт, який першим ступив на Місяць

1969 року Ніл Армстронг став першою людиною, що ступила на Місяць і, можливо, найвідомішою людиною у Всесвіті. Його фраза: «Це маленький крок для людини, але велетеньський стрибок для всього людства» увійшла в історію. У липні 1969 року Армстронг командував екіпажем космічного корабля «Аполлон-11», головним завданням якого була перша в історії посадка на Місяць. Загалом Армстронг пробув на поверхні Місяця близько двох з половиною годин. Він та Едвін Олдрін сфотографували ландшафт, зібрали понад 20 кг зразків ѓрунту і повернулися до місячного модуля. Пізніше астронавт вислолював сумнів щодо значущості свого подвигу, бачачи, як заполітизовувалося прагнення до освоєння космосу, а фінансування космічних програм знижувалося. 1974 року Армстронг звільнився з НАСА, зайнявся викладацькою діяльністю, а потім пішов у бізнес. Він був надзвичайною популярним. Президент США Барак Обама назвав астронавта Ніла Армстронга «одним з найбільших героїв Америки».

Меркель: Молдова має європейську перспективу

Молдова успішно проводить демократичні та економічні реформи. Вона домоглася відчутного прогресу в програмі Європейського союзу «Східне партнерство», будучи своєрідним його стовпом, а також має європейську перспективу. Про це повідомила минулого тижня в Кишиневі канцлер ФРН Ангела Меркель на спільній прес-конференції з прем’єр-міністром Молдови Володимиром Філатом. Вона зазначила, що європейська перспектива в Молдови є, але євроінтеграція — поступовий процес, і треба пройти певні етапи. Меркель також наголосила, що першими важливими кроками в цьому плані стане завершення переговорів, що тривають нині між Молдовою і ЄС за угодою про асоціювання, про створення зони поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі, а також лібералізацію візового режиму. Канцлер ФРН нагадала, що раніше уряд Молдови вже підписав з ЄС низку важливих угод, зокрема про приєднання республіки до Єдиного європейського повітряного простору. А.Меркель зазначила, що уряд Молдови вдається до активних дій щодо впровадження реформ для прискорення процесу європейської інтеграції, закликавши владу республіки продовжувати зусилля в цьому напрямі. За її словами, Євросоюз активізував програму «Східного партнерства», оскільки бачить європейську перспективу Молдови.

Підозрюваного в замаху на Путіна видали Росії

Можливого учасника ймовірного замаху на російського президента Володимира Путіна Іллю П’янзіна экстрадовано з України до Росії. П’янзіна доправили до Москви 25 серпня, він перебуває в слідчому ізоляторі №2 «Лефортово». Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі. Раніше апеляційний суд Одеської області визнав законним рішення Генпрокуратури України про видачу Іллі П’янзіна російській владі. П’янзін є громадянином Казахстану. Окрім нього у цій справі проходить також уродженець Чечні Адам Осмаєв. Процес його екстрадиції до Росії припинений 22 серпня до вердикту Європейського суду з прав людини, в якій захист Осмаєва оскаржив це рішення. Нагадаємо, в лютому цього року спецслужби Росії та України повідомили про затримання в Одесі злочинців, які перебували в міжнародному розшуку. З їхніх свідчень нібито стало відомо, що вони готували замах на Путіна, який мав відбутися одразу після березневих виборів президента Росії.

Ромні звинувачує Обаму в спробі посіяти розбрат в суспільстві

Республіканець Мітт Ромні, який вважається головним суперником Барака Обами на президентських виборах у США, що мають відбутися в листопаді, звинуватив нинішнього президента в тому, що його виборча кампанія сіє «роздратування і розбрат» в американському суспільстві. В інтерв’ю американському телеканалу Fox News Ромні сказав, що демократи «впали ще нижче», намагаючись пов’язати його зі скандальною заявою про зѓвалтування, що її зробив нещодавно конгресмен-республіканець Тодд Ейкін. Йдеться про інтерв’ю тижневої давності, в якому затятий супротивник абортів Ейкін заявив про те, що в разі «справжнього зѓвалтування» організм жінки здатен сам перервати вагітність і не потребує аборту. І Ромні, й Обама виступили з осудом цих слів конгресмена. Тим часом цього тижня Республіканська партія США має затвердити Мітта Ромні як свого офіційного кандидата на майбутніх президентських виборах. Учора в місті Тампа у Флориді мав відкритися загальнонаціональний з’їзд республіканців, проте його відклали на один день через наближення тропічного шторму «Айзек».

Газета: 
Рубрика: