Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

21 вересня, 2010 - 00:00

Обстріл військових у Таджикистані: 23 загиблих

23 військовослужбовців міністерства оборони Таджикистану загинули в результаті нападу на армійську колону в Раштському районі республіки. Напад стався біля селища Гарм близько в 200 км на схід від Душанбе. В цей час у районі проходила спецоперація з пошуку групи злочинців, які втекли наприкінці серпня зі слідчого ізолятора держкомітету нацбезпеки. «На колону напали члени банди мулла Абдулло, одного з непримиренних лідерів опозиції у цьому регіоні, які після закінчення громадянської війни 1992—1997 рр. не склали зброї», — повідомило неназване джерело в силових структурах Таджикистану РІА «Новостям». У правоохоронних органах республіки зазначають, що мулла Абдулло відмовилася скласти зброю, коли 1997 року в Таджикистані була підписана угоду про мир, що поклала кінець громадянській війні. До місця події стягується бронетехніка. У Раштський район вилетів міністр оборони країни Шералі Хайруллоєв. Разом із тим, таджицькі ЗМІ повідомляють, що кількість жертв серед військових може бути більшою.

ЄС стурбований застосуванням сили до журналістів в Україні

«ЄС висловлює стурбованість недавніми заявами про насильство й утиск професійних журналістів в Україні», — говориться в заяві Євросоюзу, яка була надана «Дню». ЄС відзначає важливість виконання журналістами своїх професійних обов’язків без залякування й насильства. У зв’язку з цим Євросоюз сподівається на виконання Президентом Віктором Януковичем даної в квітні обіцянки забезпечити захист журналістів і підтримати свободу слова в засобах масової інформації. Крім того, ЄС стурбований зникненням головного редактора харківської газети «Новий стиль» Василя Климентьєва й вітає те, що Янукович приділяє особливу увагу розслідуванню цієї справи. Також Євросоюз сподівається на те, що буде досягнутий прогрес у незавершених розслідуваннях, зокрема, справи про вбивство Георгія Гонгадзе. Нагадаємо, раніше низка країн і міжнародних організацій висловила стурбованість ситуацією з дотриманням прав людини й свободи засобів масової інформації в Україні. У свою чергу Янукович стверджує, що Україна відкрита для вивчення міжнародним співтовариством ситуації зі свободою слова.

Генсек НАТО привітав народ Афганістану з проведенням парламентських виборів

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен привітав народ Афганістану з проведенням парламентських виборів, що відбулися в суботу, 18 вересня, повідомляє прес-служба Північноатлантичного альянсу. За словами генсека НАТО, вибори відбулися попри спроби зірвати їх. «Афганські виборці та кандидати в депутати вкотре продемонстрували свою рішучість протистояти залякуванню. Хотілося б подякувати афганській владі за підготовку і проведення цих виборів», — зауважив Расмуссен. Окрім того, представник Північноатлантичного альянсу віддав належне афганським національним силам безпеки, що забезпечували безпеку проведення виборів при допоміжній ролі Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані. Нагадаємо, що 18 вересня в Афганістані відбулися вибори в нижню палату парламенту — Волеси джирга. На 249 місць у законодавчому органі країни претендують близько 2500 кандидатів. Попередні підсумки голосування будуть оголошені днями. За повідомленням провідних світових інформаційних агентств, у день виборів сталися ракетний обстріл, вибухи, захвати виборчих дільниць, а також різні інциденти зі стріляниною. Були вбиті та поранені десятки осіб. Явка на вибори склала 40%. Очікується, що ЦВК оголосить попередні результати виборів до парламенту не раніше 8 жовтня, а остаточні — не раніше 30 жовтня.

США занепокоєні зростанням військового впливу Iрану

Державний секретар США Гілларі Клінтон дала інтерв’ю телеканалу АВС, в якому закликала Іран відмовитися від ідеї розширення військового впливу країни і нарощування її військової потужності. «Це має бути ісламська республіка, але, перш за все, республіка. Ми побачили бездоганні вибори і звернення політиків до військових, аби підкріпити свою владу... І я можу лише сподіватися, що суспільні й релігійні лідери Ірану робитимуть спроби взяти під контроль державний апарат», — зауважила Клінтон. Вона також додала, що США «зробили все можливе, аби підтримати тих усередині країни, хто намагається відкрити доступ до телекомунікацій. Оскільки ми протегуємо та захищаємо індивідуальні і загальні людські, політичні і громадянські права іранців». Не залишився осторонь і президент Ірану Махмуд Ахмадінежад. «Чи не гадаєте ви, що місіс Клінтон варто спочатку трохи подумати, перш ніж робити такі заяви? Я вважаю, що Клінтон дуже шанована жінка, але їй насправді слід збирати більше правдивої інформації, аби її твердження засновувалися на правдивих відомостях», — заявив президент Ахмадінежад.

Опозиція в Таїланді відзначає річницю перевороту

Тисячі незадоволених діями уряду демонстрантів вийшли вчора на вулиці столиці Таїланду, не дивлячись на режим надзвичайного стану, оголошений в Бангкоку. Ті, хто протестував, приурочили свій виступ до четвертої річниці перевороту, внаслідок якого було усунено від влади тодішнього голову уряду Таксина Чинавата. Окрім цього, рівно чотири місяці тому в Бангкоку були придушені масштабні акції «червоносорочичників», які тривали кілька місяців. У місті посилено заходи безпеки, але спалахів насильства зафіксовано не було. Демонстрації пройшли також у місті Чіангмай на півночі країни. У Бангкоку демонстранти зібралися на перехрестях, які навесні цього року слугували укріпленнями «червоносорочичникам». У руках маніфестантів були плакати з вимогами випустити з в’язниць їх соратників, багато хто з яких опинився в ув’язненні за звинуваченнями у порушенні режиму надзвичайного стану, який як і раніше діє в столиці країни і деяких інших містах. Під час протестів, що тривали два місяці навесні 2010 року, загинуло 90 осіб і близько двох тисяч було поранено. Багато хто з «червоносорочичників» підтримує колишнього прем’єра Таксина Чинавата, який зараз мешкає за межами Таїланду, де його звинувачують у корупції.

Газета: 
Рубрика: