Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

10 червня, 2010 - 00:00

Саакашвілі: нам важлива беззастережна підтримка Франції

Президент Франції Ніколя Саркозі прийняв у Єлісейському палаці свого колегу з Грузії Михаїла Саакашвілі, повідомило AFP. Намір продати Росії французький вертольотоносець «Містраль» став одним із основних питань на перемовах президентів Франції й Грузії. Президент Грузії Михаїл Саакашвілі не приховував, що продаж військового корабля викликає серйозне занепокоєння в Грузії, оскільки «Містраль» може істотно розширити можливості Москви з перекиду своїх сил у Чорному морі. Голова французької держави, в свою чергу, виступив на захист цього рішення. «Якщо ми чекаємо від Росії, що вона поводитиметься як партнер у всіх питаннях, зокрема, в питаннях безпеки й оборони, необхідно й поводитися з Росією, як з партнером», — заявив Ніколя Саркозі. Після закінчення восьмигодинних перемов грузинський президент, тим не менше, заявив, що Грузії вкрай важлива та «беззастережна підтримка», яку їй надає Франція. «Незважаючи на європейську кризу, незважаючи на всі проблеми всередині ЄС, Франція проявляє зацікавленість подіями в нашому регіоні й відіграє важливу роль у врегулюванні конфліктів», — цитує вислів Михаїла Саакашвілі агенція AFP. Це перший у історії країни офіційний візит грузинського очільника до Франції, який, до речі, відбувся напередодні візиту російського прем’єр-міністра Володимира Путіна, наміченого на 11 червня. Французькі експерти відзначають, що, хоча Михаїлу Саакашвілі й удалося формально пробити в Парижі ізоляцію з боку провідних західних країн, у якій він опинився після війни з Росією, про кардинальну зміну ставлення до нього Заходу говорити поки що передчасно. До того ж в останні півтора року спочатку США, а потім і Євросоюз узяли курс на «перезавантаження» відносин з Росією. Тому однозначна підтримка Михаїла Саакашвілі в їхні плани явно не входить — Заходу цілком достатньо сьогодні декларацій про підтримку територіальної цілісності Грузії.

Угорщина прирівняла злочини комунізму до Голокосту

Парламент Угорщини прирівняв злочини комуністичних режимів до Голокосту, повідомляє «Эхо Москвы». Заперечення Голокосту й злочинів комуністичних режимів тепер потягне за собою тюремне ув’язнення. Цікаво, що над відповідними змінами в кримінальному кодексі попрацювали різні політичні сили. Заперечення Голокосту було заборонено в лютому цього року правлячою коаліцією, до якої належали різні партії лівого гатунку. Проте відтоді склад парламенту встиг помінятися. До влади прийшла правоконсервативна партія ФІДЕС, яка теж попрацювала над кримінальним кодексом. І ось парламентарі прирівняли один до одного злочини нацистів і комуністів. Тим, хто ставитиме їх під сумнів, загрожує вельми суворе покарання. А саме позбавлення волі на строк до трьох років. Тим особам, які тричі порушать закон, що забороняє заперечувати злочини комуністів, загрожуватиме суворіше покарання. Термін їхнього ув’язнення може бути значно збільшений.

Президент Литви про кризу довіри та відповідальність

«Країна ще кілька років не зможе бути щедрою. Саме тому вона має бути справедливою, людяною і відповідальною. Ми здолаємо всі кризи, якщо здолаємо найбільшу — кризу відповідальності та довіри». Про це заявила президент Литви Даля Грібаускайте в Сеймі в ході свого першого, після обрання, щорічного послання. Спочатку Грібаускайте зауважила, що в людей знижується довіра. За її словами, Литва вже дійшла до тієї межі неповернення, коли можна констатувати, що країна втратила напрями і грунт під ногами. Разом із цим, на думку президента, країна дозріла і до реальних змін. Кажучи про зміни в політичній системі, Грібаускайте запропонувала «відчинити двері» для нових партій, нових осіб та людей, не обов’язково пов’язаних із партіями. Конкретні пропозиції президент перерахувала щодо проблеми боротьби з корупцією. За її словами, повинні почати працювати наступні механізми. Перше — держслужбовця, який порушував закон, має бути звільнено із забороною обіймати подібні посади в майбутньому. Друге — все майно, що було придбане в результаті махінацій, конфіскувати. Третє — за економічні злочини — штрафи. Четверте — продовжити термін давності економічних злочинів.

Газета: 
Рубрика: