Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

20 січня, 2010 - 00:00

Медведєв нарешті відправив Зурабова до Києва

Президент Росії Дмитро Медведєв доручив Михайлу Зурабову приступити до виконання своїх обов’язків посла Росії в Україні. «Позавчора в Україні відбулися вибори — перший тур. Я сподіваюся, що в результаті остаточного підбиття підсумків в Україні виникне дієздатна ефективна влада, налаштована на розвиток конструктивних, дружніх і всесторонніх стосунків із Російською Федерацією. Я вважаю, що вам слід приступити до виконання обов’язків посла в Україні й прагнути зробити максимальний внесок у зміцнення дружнього характеру відносин між нашими країнами», — сказав Медведєв учора під час робочої зустрічі із Зурабовим. Медведєв також повідомив, що підписано указ про те, що Зурабов буде не лише Надзвичайним і Повноважним Послом Росії в Україні, а й спеціальним представником президента Росії з розвитку торгово-економічних зв’язків з Україною. «Цей документ набирає чинності з моменту підписання, тож у вас тепер два статуси — посольський та спецпредставницький. Із цими двома статусами, я сподіваюся, ви зможете налагодити всесторонні зв’язки і з новим керівництвом України, і з політичними елітами, і з представниками громадськості», — сказав Медведєв.

Британська влада оголошує пияцтву бій

Британський уряд має намір вжити низку жорстких заходів, покликаних обмежити зловживання спиртним у Англії й Уельсі. Заходи стосуються перш за все правил продажу та ціноутворення в громадських місцях, де подається спиртне — в пабах і барах. Зокрема, пропонується заборонити власникам ліцензій влаштовувати в своїх закладах «рекламні акції» на кшталт «за 10 фунтів — все, що зможете випити». Забороні також підлягають традиційні «забави» в таких закладах — змагання з пиття на кількість, швидкість тощо. Крім того, власників зобов’яжуть перевіряти документи в молодих людей, якщо є сумніви в тому, що вони досягли 18-річного віку. Для власників закладів, де такі правила порушуватимуться, передбачаються або великі штрафи, або навіть тюремне ув’язнення. Нові заходи планується ввести вже з квітня. Британська асоціація барів і пабів вважає, що нові правила повинні, крім цього, стосуватися продажу дешевих спиртних напоїв у торговельних мережах. Консервативна партія, що зараз перебуває в опозиції, також має намір незабаром оприлюднити свої пропозиції в цій сфері. Серед їхніх ініціатив є заборона на продаж алкогольної продукції за цінами нижчими, ніж собівартість, а також більш жорстка процедура видачі ліцензій. За оцінками, зловживання алкоголем у Англії й Уельсі щороку призводить до передчасної смерті 40 тис. осіб і обходиться економіці в 55 млрд. фунтів (близько 80 млрд.дол.).

Нова стратегія США в Афганістані почала приносити плоди

Нова американська стратегія в Афганістані приносить перші плоди в південноафганській провінції Гельменд, заявив міністр оборони США Роберт Гейтс журналістам, які супроводжували його в Індії. Президент США Барак Обама 1 грудня оголосив про відправку до Афганістану додатково 30 тис. військовослужбовців. Таким чином, кількість американського військового контингенту в Афганістані через кілька місяців сягатиме майже 100 тис. осіб. Посилення, на думку Обами, дозволить ефективніше битися з талібами й розпочати процес передачі відповідальності за забезпечення безпеки афганській владі вже в липні 2011 року. Перші підрозділи з запланованих 30 тис. почали прибувати до Афганістану вже наприкінці 2009 року. Голова Пентагону вважає, що принципи, покладені в основу кампанії генерала Стенлі Маккрістала (командувача військ ISAF в Афганістані), є вірними й працюють. Гейтс висловив сподівання, що успіхи, досягнуті в ключовому для військ міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані (ISAF) регіоні, незабаром стануть відчутними й у інших провінціях Афганістану. Він повідомив, що з 30 тисяч військовослужбовців, яких направлять до Афганістану згідно з новою стратегією Барака Обами, 92% опиняться в цій країні до кінця серпня.

До річниці інавгурації Обамі подарували копію дружини

До першої річниці інавгурації Барака Обами співробітники лондонського Музею мадам Тюссо вирішили зробити подарунок президенту США: поруч із його восковою фігурою вони встановили фігуру першої леді Америки Мішель Обами, але лише на обмежений період часу, а точніше — до сьогоднішнього дня. Воскові копії Барака та Мішель Обами, встановлені в точно відтвореному інтер’єрі Овального кабінету Білого дому, поруч із ними стоїть знаменитий президентський письмовий стіл. Дружина американського лідера увічнена у воску як ікона стилю: творці одягнулися її у вишукану фіолетову сукню-футляр без рукавів та трикотажний кардиган із масивним чорним ременем на талії, а шию прикрасили перловим намистом.

Газета: 
Рубрика: