Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

19 січня, 2010 - 00:00

Бізнесмен-мільярдер став президентом Чилі

Кандидат від правої партії «Національне оновлення», підприємець і мільярдер Себастьян Пін’єра, виграв у другому турі президентських виборів у Чилі. Як повідомило Agence France-Presse, 60-річний володар багатомільйонного статку Пін’єра отримав підтримку 51,61% виборців. Він більш ніж на 3% випереджає свого єдиного конкурента, кандидата від правлячої коаліції «Об’єднання партій за демократію» і колишнього президента країни 67-річного Едуардо Фрея, який набрав 48,38% голосів. Фрей вже визнав свою поразку. Обрання Себастьяна Пін’єри президентом Чилі стане справжнім тріумфом правих політичних сил латиноамериканської держави, де після 17 років диктатури Піночета (1973—1990) влада вже два десятиліття залишається в руках лівоцентристів. Чинний президент Чилі Мішель Бачелет вже привітала Пін’єру з перемогою на президентських виборах. Пін’єра стане першим представником правих на президентській посаді за останні 20 років, нагадує агентство. Перший тур президентських виборів пройшов у Чилі 13 грудня 2009 року. Чинний президент Мішель Бачелет, яка все ще користується популярністю у громадян країни, за конституцією не може обіймати посаду два терміни поспіль. На виборах у 2005 році Пін’єра вже балотувався в президенти, проте поступився Бачелет у запеклій боротьбі.

Терористи-смертники атакували Кабул

Вчора група терористів-смертників прорвалася в столицю Афганістану місто Кабул, учинивши три вибухи поспіль. За даними з поліцейських джерел, терористи атакували будівлі міністерства фінансів, міністерства юстиції, будівлю Афганістан-банку і готелю Кабул-Серена. Декілька бойовиків сховалася на ринку, розташованому поряд. Ще кілька вибухів прогриміло в районі площі Пуштуністана. Підрозділи поліції та армії Афганістану оточили і знищили групу з 25 бойовиків. Як заявив пізніше президент Афганістану Хамід Карзай, місто знову перебуває в руках урядових сил, а порядок — відновлено, передає Reuters. Відповідальність за теракти взяв на себе Талібан. Крім того, «прес-секретар» талібів Забіулла Моджахед заявив, що один із терористів підірвався безпосередньо біля КПП поряд з президентським палацом. За даними представників НАТО, вбито як мінімум двоє бойовиків. Ця масштабна і, судячи з усього, скоординована атака бойовиків припала на день, коли складають присягу деякі нові члени афганського уряду.

Iракських лікарів захистять від насильства

Уряд Іраку прийняв проект закону, покликаного захистити лікарів від збройного насильства й утримати їх від імміграції. Новий закон, який ще має бути затверджений парламентом країни, є, за словами представника іракського уряду Алі Даббага, «кроком уряду, спрямованим на захист лікарів і медичних фахівців від нападів і пред’явлених до них племінних рахунків». Кваліфіковані лікарі стали покидати Ірак у роки економічної блокади при Саддамі Хусейні. Після американського вторгнення навесні 2003 року і особливо на пікові міжконфесійної різанини 2005—2007 років вони тікали з країни тисячами. Лікарі і медичні фахівці, що належать до найбільш забезпеченої частини іракського суспільства, стали в роки насильства одним із основних об’єктів викрадання заради викупу та озброєних нападів із боку бойовиків і злочинних угруповань. За неофіційними даними, починаючи з 2003 року, в Іраку було вбито понад 620 лікарів. Широкого розповсюдження набув також племінний звичай вимагати виплати «кровних грошей» у разі смерті пацієнта під час операції або під спостереженням лікаря. Новий закон передбачає ув’язнення до трьох років і штраф у розмірі не менше 8 тис. доларів за пред’явлення з боку племені чи родичів пацієнта вимоги до лікаря виплати фінансової компенсації.

Трагедія на Гаїті: зірки не залишилися осторонь

Лідер U2 Боно, екс-лідер The Police Стінг, поп-виконавці Джастін Тімберлейк, Крістіна Агілера та Аліша Кіс візьмуть участь серед інших у телемарафоні на допомогу жителям Гаїті, які постраждали від землетрусу, повідомляє Associated Press. Як заявив актор Джордж Клуні, який буде вести акцію, загалом очікується присутність понад 40 зірок шоу-бізнесу. Марафон відбудеться 22 січня і транслюватиметься на всіх каналах мережі MTV Network, у тому числі VH1, Comedy Central і CMT, а також в ефірі ABC, NBC, HBO і CNN. Пісні, виконані в ході телеконцерту, згодом будуть доступні для продажу в онлайн-магазині й Tunes; доходи від їхньої реалізації надійдуть постраждалим Гаїті. Багато інших зірок вже також відгукнулися на заклик про допомогу. Зокрема, Мадонна виділила з особистих коштів 250 тис. доларів, а актриса Сандра Баллок — 1 млн. доларів. Нагадаємо, що в результаті підземних поштовхів столиця острова Гаїті Порт-о-Пренс на дві третини залишилася в руїнах. За оцінками Червоного Хреста, жертвами землетрусу стали близько 50 тис.осіб. Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав жителів гаїтянської столиці Порт-о-Пренса, які втратили надію, потерпіти: за його словами, робиться все можливе для доставки допомоги постраждалим. Постраждалі перебувають у розпачі. Багато хто намагається вибратися з міста: там небезпечно, надходять повідомлення про мародерство.

Газета: 
Рубрика: